Main menu

header

de Dana Purgaru

Cu toate că în comerţ poate fi găsită la raioanele cu cereale, hrişca nu face parte din această categorie. Seminţele sunt asemănătoare celor de grâu şi se prepară la fel ca orezul sau ca alte cereale, prin fierbere sau înmuiere în apă fierbinte. Este originară din Asia, iar la noi în ţară se cultivă şi se prepară în special în Moldova. Mâncărurile obţinute din hrişcă sunt sănătoase şi săţioase, fiind recomandat ca aceste seminţe să fie consumate cât mai des, deoarece protejează sistemul cardiovascular, apără organismul de infecţii, reduce riscul de diabet, previne apariţia pietrelor la rinichi, susţin ficatul şi sunt de mare ajutor în curele de slăbit.

Hrana energizantă a şerpaşilor
Ingrediente: 150 g hrişcă, 70 g susan, 80 g nucă tocată şi 3 linguri cu miere.
Mod de preparare: se fierbe hrişca, se lasă la răcit, apoi se amestecă împreună cu restul de ingrediente.

Ghiveci
Ingrediente: 1 cană cu seminţe de hrişcă înmuiate în apă, 1 ţelină mică, 2 morcovi, 2 dovlecei, 500 g fasole verde sau galbenă, 2 roşii, 4 ardei roşii, 1 vânătă, mărar, pătrunjel, sare, piper şi ulei.
Mod de preparare: se curăţă vânăta şi se taie în felii lungi, care se sărează şi se lasă la scurs. Se curăţă şi se taie în cuburi mari ţelina şi morcovii şi se înăbuşă în puţin ulei. Când încep să se înmoaie se adaugă ardeii tăiaţi fideluţă şi fasolea tăiată şi acoperiţi pentru a se înăbuşi în suc propriu. Mai adăugaţi apă dacă scade prea mult. Spălaţi bine bucăţile de vânătă, stoarceţi-le şi adăugaţi-le în mâncare. La final puneţi roşiile cubuleţe şi dovleceii. Când toate legumele sunt moi potriviţi de sare şi pieper şi adăugaţi hrişca scursă. Opriţi apoi focul şi puneţi verdeaţa tocată.

Ciuperci umplute
Ingrediente: hrişcă înmuiată, ciuperci, ceapă, sos iute, 1 lingură cu făină, condimente, 2-3 căţei de usturoi, mărar şi pătrunjel.
Mod de preparare: rupeţi codiţele ciupercilor şi aşezaţi pălăriile într-o tavă de yena unsă cu puţin ulei. Înăbuşiţi ceapa tăiată mărunt până se înmoaie, puneţi codiţele ciupercilor bine mărunţite, sosul iute şi făina. Condimentaţi după gust şi puneţi usturoi, iar la final adăugaţi verdeaţa tocată şi hrişca. Amestecaţi bine, umpleţi ciupercile cu această compoziţie şi turnaţi şi pe lângă ele şi introduceţi vasul în cuptor, până când ciupercile se înmoaie.

Salată
Ingrediente: hrişcă înmuiată, legume proaspete, după preferinţe, susan, ciuperci, măsline, lămâie, condimente şi verdeaţă.
Mod de preparare: amestecaţi legumele cu hrişca, susanul, ciupercile crude tăiate mărunt, măslinele, zeama de lămâie şi condimentaţi după gust. Înainte de a servi salata - de preferinţă cu pâine prăjită - ţineţi-o în frigider.

Turtiţe
Ingrediente: 200 g făină de hrişcă, apă, sare şi seminţe de susan sau de mac.
Mod de preparare: făina se combină cu sare după gust şi apă pentru a rezulta o pastă mai subţire. Se acoperă cu folie şi se lasă două ore. Din aluat se fac turtiţe, care se pun într-o tavă ce se introduce în cuptor nu înainte de a presăra susan sau mac peste turtiţe. După circa 35 de minute sunt gata şi se pot servi cu pateu de ficat, de peşte, de măsline sau cu pastă de avocado.

Cu lapte
Ingrediente: 100 g hrişcă, 200 ml lapte, 1 lingură cu miere, scorţişoară după gust şi esenţă de vanilie sau de rom.
Mod de preparare: lăsaţi hrişca la înmuiat de seara până dimineaţa. Puneţi-o la fiert în lapte cu scorţişoară şi esenţă până dă laptele în clocot. Acoperiţi, lăsaţi seminţele să se umfle şi când s-au răcit puţin adăugaţi mierea.

Cu varză murată
Ingrediente: hrişcă înmuiată, 3-4 bucăţi de varză murată, 2 cepe, 50 ml ulei, piper, foi de dafin, cimbru, 2 linguri cu pastă de tomate.
Mod de preparare: se înăbuşă ceapa tocată mărunt şi se pune varza murată mărunţită. Se aşază tot amestecul într-o tavă, se adaugă o cană cu apă şi se introduce în cuptor. După ce a scăzut puţin se condimentează cu piper, cimbru şi foi de dafin şi se mai lasă în cuptor. Când e aproape gata se pune pasta de tomate dizolvată în apă. E gata când scade zeama. Se serveşte cu hrişcă.

Pont! Hrişca este un aliment recomandat şi persoanelor alergice la grâu şi care suferă de intoleranţă la gluten.