Main menu

header

de Alina Anghel

Băuturile sunt nelipsite de pe masa noastră de zi cu zi. Putem alege între o multitudine de reţete, cu sau fără alcool, fierbinţi sau reci, dulci sau iuţi. Scorţişoară, cuişoare, cardamom, rom sau votcă sunt doar o mică parte dintre ingredientele ce se regăsesc în multe dintre preparatele alcoolice servite în preajma Sărbătorilor de iarnă în diferite colţuri ale lumii. Chiar dacă multe dintre ele sunt băuturi, acestea pot servi şi ca bază pentru prepararea altor licori savuroase, în funcţie de preferinţe.

Glögg (Suedia şi Finlanda)
Ingrediente: 1 litru vin roşu, 500 ml votcă, 10 păstăi de cardamom, 1 bastonaş de scorţişoară, 1 portocală, 500 g zahăr tos, 3 cuişoare, 150 g stafide, 100 g migdale şi 5 smochine.
Mod de preparare: vinul, votca, scorţişoara ruptă bucăţele, cuişoarele şi cardamomul se pun la fiert. Se adaugă coaja de portocală, stafidele, migdalele şi smochinele tăiate în jumătăţi. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic 30-45 de minute. Se strecoară lichidul, se adaugă zahărul şi se serveşte imediat.
Cuvântul suedez pentru vin fiert, glögg, vine de la verbul „a se încălzi”. Vinul glödgat, tradus literar „vin încălzit”, a apărut pentru prima oară în Suedia în 1609. Multe ţări europene stopaseră consumul vinului condimentat, dar tradiţia a supravieţuit în unele locuri, inclusiv în Suedia. Regele Gustav Vasa (1496-1560) a fost ataşat de o versiune numită „klaret” în limba suedeză, un amestec de vin german Rin, zahăr, miere, scorţişoară, ghimbir, cardamom şi cuişoare.

Wassail (Marea Britanie)
Ingrediente: 1.750 ml cidru de mere, 1 portocală, 1 lămâie, 2 beţişoare de scorţişoară, 4 cuişoare, 1 vârf de linguriţă cu nucşoară şi 1/2 linguriţă cu enibahar.
Mod de preparare: portocala şi lămâia se spală, se taie felii subţiri şi se pun într-o oală împreună cu cidrul de mere, scorţişoara ruptă în bucăţele, cuişoarele, nucşoara şi enibaharul. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă 30 de minute. Se fierbe la foc mic 45-60 de minute, se răceşte puţin şi se serveşte presărat cu nucşoară.

Eggnog (SUA)
Ingrediente: 4 ouă, 125 g zahăr tos, 500 ml lapte dulce, 250 ml frişcă, 75 ml rom sau brandy şi 1 linguriţă cu nucşoară.
Mod de preparare la rece: într-un bol se combină gălbenuşurile cu zahărul tos până se dizolvă zahărul. Se adaugă laptele, frişca, romul sau brandy şi puţină nucşoară şi se amestecă bine. Într-un alt bol se mixează albuşurile până se formează o spumă, se adaugă o lingură cu zahăr şi se mixează încă două minute. Se adaugă peste gălbenuşuri, se amestecă de sus în jos cu o lingură până se încorporează şi se introduce în frigider. În momentul servirii se pune în pahare şi se presară cu nucşoară.
Mod de preparare la cald: ouăle se mixează cu zahărul, se adaugă laptele şi nucşoara şi se fierbe la bain-marie, după care se strecoară şi se răceşte. Se adaugă romul sau brandy, frişca şi se toarnă în pahare, presărându-se deasupra nucşoară. Pentru copii, în loc de frişcă se pune lapte, iar alcoolul se elimină.

Coquito (Puerto Rico)
Ingrediente: 3 beţişoare de scorţişoară, 2 căni cu apă, 375 ml lapte condensat dulce, 375 ml lapte evaporat, 375 ml cremă de cocos şi 2 căni cu rom.
Mod de preparare: beţele de scorţişoară se pun într-un vas împreună cu apa şi se fierb 5-10 minute. Se scoate scorţişoara şi se lasă apa să se răcească. Se toarnă laptele condensat, laptele evaporat şi crema de cocos şi se amestecă bine. Se pune în pahare înalte, se adaugă rom şi se presară scorţişoară măcinată.

Weihnachtsbowle Gluhwein (Germania)
Ingrediente: 10 cuburi de zahăr, 1.500 ml vin roşu, 1 beţişor de scorţişoară, 1 nucşoară, 1 steluţă de anason, 1 portocală, 400 g cireşe amare şi 100 ml kirsch.
Mod de preparare: într-un vas se pun vinul, zahărul, nucşoara, steluţa de anason şi scorţişoara şi apoi se aşază pe foc mic. Când începe să fiarbă se îndepărtează de pe flacără şi se păstrează la cald. Se toarnă kirschul, se adaugă cireşele, feliile de portocală, se amestecă şi se serveşte. Poate fi preparat cu câteva ore înainte şi păstrat la rece, apoi încălzit la foc mic înainte de servire.

Sorrel Punch (Jamaica)
Ingrediente: 400 g flori de hibiscus, 75 g ghimbir tocat, 1,5 l apă fiartă, 350 g zahăr tos, 1 beţişor de scorţişoară, 2 boabe de enibahar, rom şi lime.
Mod de preparare: florile de hibiscus, ghimbirul, scorţişoara şi enibaharul se pun într-un vas adânc, se toarnă apă fiartă, se acoperă cu un capac şi se lasă câteva ore la temperatura camerei. Se strecoară apoi într-o cană din sticlă, se adaugă zaharul, se amestecă până se dizolvă şi se serveşte în pahare de cocteil, decorate cu felii de lime.

Chocolate coffee (Mexic)
Ingrediente: 375 ml cafea fierbinte, 125 ml frişcă, 4 linguri cu sirop de ciocolată, 1/2 linguriţă cu scorţişoară şi 1/4 linguriţă cu nucşoară.
Mod de preparare: siropul de ciocolată se pune în patru căni încălzite, se toarnă cafeaua fierbinte, se amestecă, se presară puţină scorţişoară şi nucşoară şi se pune frişca mixată spumă. Se presară condimentele rămase şi se serveşte.

Hot Christmas Drink (Rusia)
Ingrediente pentru o porţie: 30 ml votcă, 30 ml kahlua, 30 ml lichior de ouă (eggnog) şi 160 ml cacao caldă.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-o cană, se amestecă bine, iar băutura se serveşte fierbinte.