Main menu

header

de Alina Anghel

Chiar dacă este frig, nu înseamnă că nu este binevenită o salată cu legume, mai ales după meniurile grele de Sărbători. Iată câteva idei de reţete excelente, ce pot constitui o trecere uşoară de la mâncăruri fierbinţi şi grase la salatele răcoroase, detoxificante.

De macrou
Ingrediente: 4 fileuri de macrou afumat, 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 1 ceapă roşie, 1 lingură cu muştar cu seminţe, 1 legătură de pătrunjel, 2 lămâi, 150 ml ulei de măsline, 400 g fasole boabe albă fiartă, 400 g mazăre fiartă, 2 cartofi fierţi şi 2 ouă fierte.
Mod de preparare: ceapa se curăţă, se taie peştişori şi se căleşte uşor în puţin ulei. Când s-a înmuiat se adaugă muştarul, sucul de lămâie şi uleiul de măsline. Se fierb două minute, se pun pătrunjelul tocat, fasolea, mazărea şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Fileurile de macrou se înfăşoară în hârtie de copt şi se introduc în cuptorul încins timp de zece minute. Se aşază pe farfurii, se pune deasupra amestecul din tigaie şi se serveşte imediat, cu felii de ouă fierte.

De cartofi cu bacon şi sirop de arţar
Ingrediente: 4 cartofi, 25 g unt, 6 felii de bacon, 100 ml ulei de măsline, 75 ml sirop de arţar, 2 cepe roşii, 2 căţei de usturoi, 1 vârf de linguriţă cu cimbru, sare şi piper.
Mod de preparare: cartofii se fierb în apă cu sare 20 de minute, se curăţă şi se taie în jumătăţi. Se combină cu unt, sare, piper şi cimbru, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc mediu 15 minute. Ceapa curăţată se taie peştişori, se căleşte în ulei împreună cu usturoiul feliat, sare, piper şi cimbru. Se pun cartofii în farfurii, se aşază deasupra feliile de bacon prăjite într-o tigaie fără ulei şi ceapa prăjită. Se toarnă siropul de arţar şi se serveşte imediat.

Picantă, de sfeclă roşie
Ingrediente: 6 sfecle roşii mici, 100 ml ulei de măsline, 3 linguri cu oţet balsamic, 400 g brânză de capră, 200 ml iaurt gras, 3 castraveţi verzi, 2 fire de ceapă verde, 1 ardei iute, 1 legătură de mărar, sare şi piper.
Mod de preparare: sfeclele se spală, se curăţă de coajă şi se taie felii, se ung cu ulei şi se condimentează. Se înfăşoară în hârtie de copt, se coc la foc mediu până se înmoaie şi se taie cubuleţe. Se pun în boluri, se presară sare şi piper şi se toarnă puţin ulei şi oţet. Se adaugă brânza sfărâmată, iaurtul amestecat cu ceapa, ardeiul iute şi castraveţii, toate tăiate mărunt. Se presară mărar tocat şi se serveşte imediat.

De pui
Ingrediente: 1 piept de pui fript sau fiert, 3 ardei graşi coloraţi diferit, 2 avocado, 200 g fasole roşie boabe, 2 cepe verzi, 2 căţei de usturoi, 1 salată verde, 50 ml oţet balsamic alb, 50 ml ulei de măsline, pătrunjel, sare şi piper.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă ceapa verde tocată, usturoiul pisat, oţetul şi uleiul. Se presară sare şi piper după gust, pătrunjel tocat şi se amestecă. Pieptul de pui se taie cuburi şi se pune într-un bol împreună cu fasolea şi ardeii tăiaţi cuburi. Se adaugă avocado curăţat de coajă şi tăiat cuburi, se amestecă şi apoi salata se pune în patru boluri. Se toarnă deasupra sosul şi se serveşte imediat, presărată cu pătrunjel tocat.

Salsa crudă
Ingrediente: 4 roşii, 1 ceapă albă, 1 ardei iute, 1 legătură de pătrunjel, 1 lămâie verde (lime), sare şi piper.
Mod de preparare: roşiile se spală, se taie cubuleţe, se pun într-un bol împreună cu ceapa şi ardeiul iute tocate mărunt. Se adaugă pătrunjelul tocat, sucul de lime, sare şi piper după gust. Salata se amestecă şi se introduce o oră în frigider. Se serveşte cu lipie sau ca garnitură pentru pui ori paste.

Italiană, de paste
Ingrediente: 500 g paste spiralate, 150 g măsline negre, 4 cepe verzi, 200 g năut, 1 ardei gras roşu, 2 roşii, 180 g parmezan, 125 ml oţet balsamic, 100 ml ulei măsline, 75 ml ulei de porumb, 1 linguriţă cu zahăr, 1 linguriţă cu oregano, sare şi piper.
Mod de preparare:
într-un bol se combină uleiul de măsline cu uleiul de porumb, oţetul balsamic şi oregano. Se adaugă sare şi piper după gust, zahărul tos şi se amestecă bine. Pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet, se clătesc cu apă rece şi se scurg. Se pun într-un bol împreună cu măslinele feliate, ceapa verde tocată, năutul, ardeiul, parnezanul şi roşiile tăiate. Se amestecă şi se lasă la rece una-două ore înainte de servire.

Broccoli cu ardei copţi
Ingrediente: 4 ardei capia copţi, 500 g broccoli, 150 g brânză cu mucegai, 6 linguri cu ulei de măsline, 50 g capere, 6 fileuri de anşoa, 2 căţei de usturoi, 1 lămâie, 50 g miez de nucă, 1 linguriţă cu oţet balsamic alb, sare, piper şi crutoane.
Mod de preparare: într-un bol se amestescă anşoa cu caperele, sare şi piper după gust, sucul de lămâie, oţetul balsamic şi puţin ulei de măsline. Broccoli se fierbe, se scurge, se rup bucheţele şi se pun într-un bol. Se adaugă ardeiul copt tăiat cubuleţe, usturoiul feliat prăjit în puţin ulei şi jumătate din nucile prăjite tocate. Se toarnă sosul, se amestecă, se pune în boluri, se presară brânza cu mucegai şi nucile rămase. Se serveşte imediat, cu crutoane.