Main menu

header

de Alina Anghel

Pentru un mic dejun rapid, gustos şi sănătos, clătitele ruseşti cu brânză de vaci (syrniki) sunt o opţiune ideală. Acest tip de brânză conţine multe proteine ce sunt asimilate mai uşor de corpul uman decât orice alte proteine de origine animală, dar şi grăsimi sănătoase, acizi ce ajută la prevenirea cancerului de ficat, vitamine şi minerale. În plus, este indicată curelor de slăbire. Vă prezentăm câteva reţete gustoase şi uşor de preparat.

Cu verdeaţă
Ingrediente: 400 g brânză de vaci, 1 legătură de mărar, 1 vârf de cuţit cu piper negru, 4 linguri cu făină, 1 ou, 100 g smântână, 200 g somon afumat, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, sare şi făină pentru modelat.
Mod de preparare: brânza de vaci se pune într-un bol împreună cu oul, sare după gust, piperul şi mărarul spălat şi tocat mărunt. Se adaugă cele patru linguri cu făină şi se amestecă până se omogenizează compoziţia. Se ia din compoziţie cu o lingură, se modelează cu palmele ude sub formă de bile, apoi se trec prin făină şi se presează până se obţin cercuri groase de un centimetru. Se prăjesc în puţin ulei până devin aurii, se scot pe un platou tapetat cu hârtie absorbantă ca să elimine uleiul în exces, apoi se servesc stropite cu smântână şi cu fâşii de somon afumat.

Cu stafide
Ingrediente: 600 g brânză de vaci, 60 g zahăr tos, 180 g griş, 3 ouă, 1/4 linguriţă cu sare, 50 g stafide, 1 portocală, 1 vârf de cuţit cu scorţişoară măcinată, 1/4 linguriţă cu rozmarin tocat, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, frişcă sau zeamă de lămâie.
Mod de preparare: stafidele se lasă la înmuiat într-o cană împreună cu sucul de la portocală. Se pun într-un bol brânza de vaci cu ouăle, zahărul tos şi grişul. Se presară scorţişoara, rozmarinul tocat şi coaja rasă de la o jumătate din portocală. Se adaugă stafidele scurse de suc, sarea şi se amestecă totul. Se formează clătitele, se prăjesc în ulei încins şi se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc fierbinţi, cu frişcă sau cu zeamă de lămâie.

Cu mere şi nuci caramelizate
Ingrediente: 350 g brânză de vaci, 2 ouă, 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, 1/4 linguriţă cu sare, 150 g făină, 100 g zahăr pudră, 1 linguriţă cu praf de copt, 250 g smântână, 2 mere, 100 g miez de nucă, 100 g zahăr tos, 5 g scorţişoară şi ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: jumătate din zahărul tos se caramelizează într-o crăticioară, se adaugă o jumătate din cantitatea de scorţişoară şi nucile prăjite uşor în cuptor. Se amestecă, se ţin două minute pe foc, apoi se toarnă într-o tavă unsă cu puţin ulei şi se lasă la răcit. Când amestecul este rece, se rup bucăţi şi se macină cu un blender până se obţine o pudră grunjoasă. Într-un bol se mixează brânza de vaci cu ouăle şi zahărul pudră, restul de scorţişoară şi sarea. Într-un bol separat se amestecă făina cu praful de copt, se toarnă peste amestecul de brânză şi ouă şi se mixează până se încorporează toate ingredientele. Se prăjesc clătite rotunde în puţin ulei încins, se scot pe hârtie absorbantă şi se pun pe un platou. Zahărul tos rămas se caramelizează, se adaugă smântâna, se fierbe un minut, apoi se pun merele tăiate cubuleţe şi jumătate din pudra de nuci. Se fierb cinci minute, se toarnă peste clătite, se presară zahăr vanilat şi se servesc.

Cu merişoare
Ingrediente: 300 g brânză de vaci, 90 g făină, 2 ouă, 1 lingură cu griş, 50 g zahăr tos, 80 g merişoare uscate, 1/4 linguriţă cu sare, ulei pentru prăjit, făină pentru modelat, smântână, zeamă de lămâie sau dulceaţă de gutui.
Mod de preparare: se amestecă ouăle cu zahărul tos, sarea, grişul şi făina. Se adaugă brânza de vaci, merişoarele întregi sau tocate, se amestecă totul, se ia din compoziţie cu o lingură şi se trece prin făină. Se modelează sub formă de clătite, se prăjesc în ulei încins şi se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc calde sau reci, cu smântână, zeamă de lămâie sau dulceaţă de gutui.

Cu morcovi
Ingrediente: 425 g brânză de vaci, 1 morcov, 1 lingură cu griş, 1 ou, 75 g făină integrală, 50 g unt, 45 g zahăr tos, 1/4 linguriţă cu sare, 100 g smântână, făină pentru modelat şi ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: morcovul curăţat de coajă se spală, se dă prin răzătoarea cu ochiuri mici şi se căleşte cu jumătate din cantitatea de unt şi puţină apă. Când s-a înmuiat se adaugă grişul şi se fierb zece minute. Se lasă să se răcească, se combină cu brânza, oul, făina, sarea şi zahărul tos. Se modelează sub formă de cercuri, se prăjesc în ulei încins şi se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc calde, cu smântână.

Cu cartofi şi alge
Ingrediente: 350 g brânză de vaci, 250 g cartofi, 50 g alge, 1 ou, 90 g făină, 250 g smântână, sare, piper, ulei pentru prăjit şi făină pentru modelat.
Mod de preparare: cartofii se fierb, se curăţă de coajă şi se pasează. Când s-au răcit se pun într-un bol alături de brânză, ou, algele tocate mărunt, cele 90 g de făină, sare şi piper după gust. Se amestecă toate, se modelează cercuri şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc fierbinţi sau călduţe, cu smântână.

Cu cocos
Ingrediente: 400 g brânză de vaci, 30 g unt, 120 g zahăr pudră, 120 g smântână, 100 g stafide, 100 g nucă de cocos rasă.
Mod de preparare: stafidele se pun la înmuiat în puţină apă caldă circa 30 de minute, apoi se scurg. Brânza de vaci se amestecă împreună cu untul moale, smântâna, stafidele înmuiate, zahărul pudră şi se amestecă bine. Se iau bucăţi din amestec, se modelează sub formă de bile, se aplatizează puţin, apoi se trec prin nuca de cocos şi se introduc la rece minimum o oră.

Cu fructe confiate
Ingrediente: 500 g brânză de vaci, 180 g zahăr tos, 2 ouă, 150 g fructe confiate, 50 g stafide, 300 g făină, 1/4 linguriţă cu sare şi ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: brânza se amestecă într-un bol cu ouăle, zahărul tos şi sarea. Se adaugă fructele confiate tocate mărunt şi stafidele, se amestecă, apoi se adaugă făină cât să se obţină un aluat potrivit de tare, lipicios. Se modelează cercuri, trecând aluatul prin făina rămasă, se prăjesc în ulei încins la foc mediu pe ambele părţi până devin aurii.

- Brânza de vaci poate fi folosită şi în alte combinaţii, precum în amestec cu puţin iaurt şi mărar tocat alături de bastonaşe de legume crude, ca umplutură pentru frunzele de salată în combinaţie cu verdeaţă tocată, cu boia de ardei dulce sau iute şi seminţe de susan sau de mac.