Main menu

header

de Alina Anghel

În popor există o vorbă care zice: „Graba strică treaba”. Este mult adevăr în aceste câteva cuvinte, dar câteodată, în bucătărie, graba poate să ducă la ceva bun. Ajutate doar de câteva ingrediente şi având la dispoziţie doar jumătate de oră sau chiar mai puţin, gospodinele pot prepara multe feluri de mâncare gustoase şi aspectuoase. În această categorie intră şi câteva reţete de pe meleagurile germane, ce sunt uşor şi rapid de preparat, nu necesită multe ingrediente şi reprezintă ceva nou pentru gospodinele şi oaspeţii obişnuiţi cu mâncăruri „ca la mama acasă”.

Minuturi
Ingrediente: 125 ml lapte dulce, 1 ou, 150 g făină, 1 pliculeţ praf de copt, 250 g brânză tare, 150 g şuncă, 2 cepe, sare, piper.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă bine ceapa şi şunca tocate mărunt, brânza dată prin răzătoare, praful de copt şi laptele. Se adaugă sare şi piper după gust, oul şi făina. Se amestecă, se ia cu o lingură din compoziţie şi se pune pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc la foc mediu spre iute 20-25 de minute, se răcesc cinci minute şi se servesc.

Cu sos
Ingrediente: 250 ml smântână, 250 g maioneză, 250 g brânză de vaci, 250 g şuncă de pui sau curcan, 1 legătură ceapă verde sau 1 ceapă albă, 1 ardei iute mic, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa verde sau ceapa albă se toacă mărunt. Într-un bol mai mare se pun brânza, smântâna, maioneza, sare şi piper după gust. Se amestecă bine cu un tel, se adaugă ceapa, ardeiul iute şi şunca tăiate cubuleţe, se amestecă bine cu o lingură, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru minimum o oră. Se serveşte cu pâine prăjită, tortilla sau lipie.

Tartă
Ingrediente: 300 g făină, 2 pliculeţe praf de copt, 150 ml ulei, 500 ml lapte bătut, 2 cepe roşii, 400 g şuncă de porc, 5 ouă, 300 g brânză telemea, 250 ml smântână, 1 linguriţă cu chimen, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: cepele se toacă mărunt, brânza şi şunca se taie cubuleţe şi se pun într-un bol. Se încinge uleiul, se căleşte ceapa până devine sticloasă, apoi se adaugă şunca şi se prăjeşte două minute. Se lasă să se răcească, se amestecă împreună cu ouăle, laptele, brânza, smântâna, chimenul prăjit uşor şi pătrunjelul tocat. Se condimentează după gust, se adaugă făina şi praful de copt, se amestecă şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc mediu circa 45-50 de minute sau până când, dacă introducem o scobitoare în aluat, aceasta iese curată.

Turtă
Ingrediente: 300 g şuncă, 20 g drojdie, 1 linguriţă cu zahăr, 250 ml apă, 450 g făină, 1 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu piper, 100 ml ulei, 100 ml iaurt, 1 lingură cu mentă tocată.
Mod de preparare: într-un castron se dizolvă drojdia cu apa caldă, se adaugă sarea şi piperul, şunca tăiată cubuleţe, menta, zahărul, 60 ml ulei şi iaurtul. Se amestecă, se toarnă peste făină şi se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu un şervet de pânză şi se lasă să dospească la cald o oră. După acest interval, se împarte în două bucăţi, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă să dospească încă 20 de minute. Se presează din loc în loc cu vârful degetelor, se ung cu restul de ulei amestecat cu puţină apă caldă şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu spre iute 20-30 de minute, se scot şi se acoperă cu un şervet.

Cu paste şi sos de brânză
Ingrediente: 500 g paste tagliatelle, 3 gălbenuşuri fierte, 200 ml smântână, 200 g caşcaval sărat, 50 g unt, 200 g şuncă de pui, 1 legătură ceapă verde sau 1 ceapă albă mijlocie, sare, piper, busuioc verde.
Mod de preparare: tagliatellele se fierb şapte minute în apă cu sare şi puţin ulei ca să nu se lipească între ele. Gălbenuşurile se pun într-un bol şi se sfarmă cu o furculiţă. Se adaugă smântâna, se mixează două minute, apoi se combină cu şunca tăiată cuburi, ceapa tocată, călită trei minute în unt, caşcavalul ras, sare şi piper după gust. Se scurg tagliatellele de apă, se pun într-un bol, se toarnă sosul peste şi se amestecă. Se servesc imediat, ca atare sau presărate cu busuioc tocat.

Ruladă cu spanac
Ingrediente: 125 g spanac, 4 ouă, 80 g brânză tare, 250 g şuncă feliată, 200 g brânză de vaci, 50 g făină, sare, piper, parmezan.
Mod de preparare: ouăle se mixează până devin ca o spumă, se adaugă spanacul decongelat scurs de apă, sare şi piper după gust, făina şi brânza rasă. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se coace la foc mediu 10-15 minute, se scoate pe un tocător şi se unge cu brânza de vaci. Deasupra se aşază feliile de şuncă, se condimentează, se rulează, se lasă la răcit şi se înfăşoară în folie alimentară. Se serveşte cu parmezan după ce a stat la rece minimum trei ore.

Brioşe
Ingrediente: 250 g făină, 1/2 pliculeţ praf de copt, 200 g unt, 250 g brânză de vaci, 200 g şuncă de curcan sau de pui, 1 ou, 1 legătură de mărar, sare şi piper.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă făina cu praful de copt, sare şi piper după gust. Într-un bol separat se amestecă untul cu oul, brânza, mărarul tocat şi şunca tăiată cubuleţe. Se pun peste făină, se amestecă bine, şi compoziţia obţinută se introduce în frigider 30 de minute, ca să se poată modela mai bine. Se iau bucăţi din aluat cu mâna sau cu o lingură, se modelează sub formă de bilă, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 15-20 de minute sau până devin aurii.