de Alina Anghel
De cele mai multe ori, atunci când preparăm un anumit tip de mâncare, mai ales fripturi sau legume fierte, simţim că parcă ceva lipseşte. Ceva care ar completa gustul mâncării, ajutând-o să fie mai gustoasă şi chiar mai aspectuoasă. Astfel, apelăm la sosurile de legume sau fructe, ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din cămara niciunei gospodine. Pentru cei care doresc să le prepare acasă, vă prezentăm câteva reţete ce vor fi de mare folos.
Cu bacon
Ingrediente: 8 felii de bacon, 4 căţei de usturoi, 500 ml suc de roşii, 1 lingură cu amidon alimentar, 2 linguriţe cu sos chili, 2 linguriţe cu muştar, 1 lingură cu gem de caise, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 1 frunză de dafin, 1 fir de cimbru.
Mod de preparare: baconul se taie cubuleţe, se prăjeşte în ulei şi se scoate într-un bol. În uleiul rămas se pun muştarul, gemul, sosul chili, usturoiul şi sosul de roşii. Se adaugă frunza de dafin şi cimbrul, se fierbe 15 minute, se adaugă amidonul dizolvat cu puţină apă rece, se mai fierbe cinci minute, apoi se strecoară, se adaugă baconul şi se păstrează la cald până în momentul servirii.
De gutui
Ingrediente: 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 400 g gem de gutui, 3 limete, 1 lingură cu muştar, 1 portocală, 1 linguriţă cu ghimbir ras, 1 crenguţă de rozmarin, 1 lingură cu ulei, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se toacă, se călesc în uleiul încins circa cinci minute, se adaugă gemul de gutui, ghimbirul, sucul şi coaja rasă de limete şi portocală. Se condimentează, se adaugă rozmarinul şi muştarul, se fierbe zece minute, apoi se scoate rozmarinul. Se pasează cu un blender, se pune într-un borcan şi se păstrează la cald.
De muştar cu mere şi scorţişoară
Ingrediente: 50 g seminţe de muştar, 2 mere mari, 10 g sare, 5 g scorţişoară, 80 ml oţet de mere, 120 g zahăr brun, 150 ml ulei de măsline, 100 ml apă, 2 cuişoare, 6 boabe de coriandru, 1 frunză de dafin.
Mod de preparare: merele se coc, se curăţă de coajă şi pulpa se pasează. Seminţele de muştar se macină împreună cu sarea şi se pun peste mere împreună cu zahărul, oţetul şi scorţişoara. Separat se fierbe apa cu seminţele de coriandru, cuişoarele şi frunza de dafin trei minute, apoi se adaugă peste ingredientele din bol. Se adaugă uleiul de măsline, se amestecă şi se pune într-un borcan.
De smântână cu hrean
Ingrediente: 125 ml smântână dulce, 125 ml smântână acră, 100 g muştar, 100 g hrean ras, sare, piper, mentă verde.
Mod de preparare: smântâna dulce se mixează, se amestecă împreună cu smântâna acră, muştarul, hreanul ras, sare, piper şi se introduce la rece. Pentru un plus de gust se poate adăuga mentă verde tocată mărunt. Se serveşte cu rasol de carne, legume fierte sau peşte.
De ardei copţi
Ingrediente: 4 ardei graşi, 1 ardei iute, 1 ceapă roşie, 5 căţei de usturoi, 40 ml ulei de măsline, 4 roşii, 1 crenguţă de cimbru verde, sare, piper.
Mod de preparare: ardeii se coc pe grătarul încins sau în cuptor, se curăţă de coajă şi seminţe şi se pun într-un bol. Ceapa şi roşiile se taie rondele, se presară cu sare şi se frig pe grătarul încins. Se curăţă de foi şi de pieliţă, se pun peste ardei, se adaugă uleiul de măsline, cimbrul, usturoiul, sare şi piper, se pasează şi se păstrează la cald. Se poate servi cu legume, carne sau peşte, dar şi pe pâine.
De prune şi mere
Ingrediente: 300 g prune, 300 g mere, 2 felii de lămâie, 80 g zahăr tos, 3 căţei de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: prunele curăţate de sâmburi şi merele curăţate de coajă se taie felii şi se pun într-o cratiţă. Se adaugă jumătate de pahar cu apă, lămâia, usturoiul, zahărul, sare şi piper. Se fierbe până se înmoaie fructele, se scot feliile de lămâie, se pasează cu un blender, se adaugă pătrunjel tocat şi se păstrează la cald până în momentul servirii. Se poate servi la fripturi, dar şi la legume fierte sau coapte.
Pentru creveţi sau pui
Ingrediente: 150 ml sos de soia, 150 suc de lămâie, 60 ml ulei de măsline, 20 g ghimbir ras, 1 ardei iute mic, 1 legătură de pătrunjel, 1 lingură cu seminţe de susan, sare, piper.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă sosul de soia cu uleiul, ghimbirul, ardeiul tocat mărunt şi sucul de lămâie. Se adaugă pătrunjelul tocat, seminţele de susan, sare şi piper. Se serveşte cu peşte fript sau pregătit la aburi, dar poate fi folosit şi ca marinată pentru creveţi sau pui.
De mere şi pere cu piper
Ingrediente: 2 mere, 2 pere, 1 ardei gras roşu, 1 ceapă roşie, 3 căţei de usturoi, 1 ardei iute mic, 1 frunză de dafin, 1 crenguţă de rozmarin, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 linguriţă cu ghimbir ras, 250 ml apă, sare, piper.
Mod de preparare: merele se curăţă de coajă şi căsuţa cu seminţe, iar ardeii se curăţă de seminţe. Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie bucăţi. Se pun într-un bol împreună cu merele şi ardeii, sare şi piper, se pasează cu un blender şi se pun într-o oală. Se adaugă frunza de dafin, crenguţa de rozmarin, ghimbirul şi pasta de tomate. Se toarnă apa, se fierbe 15 minute, se scoate rozmarinul şi dafinul şi se serveşte alături de o friptură de curcan sau de pui.
Sosurile pot fi pe bază de roşii sau ardei, la care se pot adăuga ceapă, usturoi şi diferite verdeţuri sau preparate din fructe. De asemenea, mai puteţi pune unul sau două ingrediente picante, pentru a le face compatibile cu mâncarea alături de care sunt servite.
• Sosurile din legume coapte au un gust mai dulce decât cele din legume fierte, pentru că în timpul coacerii se eliberează o mică cantitate de zahăr existentă în compoziţia chimică a legumelor.