Main menu

header

de Alina Anghel

Păpădia este un detoxificant natural al ficatului, ajutată în această acţiune de taraxacină şi insulină, bună de altfel şi pentru diabetici, deoarece contribuie la scăderea glicemiei în mod natural. Pe lângă funcţia depurativă şi detoxificantă, păpădia are proprietăţi coleretice şi colagoge, astringente, hipoacidifiante, alcalinizante, stomahice şi mineralizante. Este originară din Europa şi Asia de Vest şi cuprinde circa o sută de specii. În Franţa şi Germania este regăsită ca plantă de cultură, francezii preparând din această plantă de leac o mulţime de reţete savuroase.

Jeleu din flori
Ingrediente: 1 kg flori de păpădie, 1,5 litri apă, 2 portocale, 2 lămâi, 1 kg zahăr tos, 1 beţişor de scorţişoară, 2 cuişoare, 1 steluţă de anason.
Mod de preparare: florile de păpădie se spală în câteva ape, până se elimină toate impurităţile. Se pun pe un grătar sau o sită şi se lasă la scurs şi uscat o zi sau două la soare. Într-o oală se pun apa, florile de păpădie uscate, sucul de la portocale şi lămâi. Se fierbe totul până ce petalele florilor devin sticloase. Se strecoară lichidul într-o altă oală, se adaugă zahărul tos, cuişoarele, scorţişoara şi steluţa de anason. Se fierbe totul la foc mediu până se îngroaşă siropul. Se toarnă în borcane, se sigilează cu capace şi se lasă să se răcească la temperatura camerei, acoperite cu o pătură.

Pesto din frunze
Ingrediente: 400 g frunze de păpădie, 200 ml ulei de măsline, 6 frunze de leurdă, 50 g miez de nucă, 80 g parmezan, sare, piper.
Mod de preparare: frunzele de păpădie şi cele de leurdă se spală în apă rece, se scurg şi se taie în bucăţi. Se pasează într-un robot de bucătărie împreună cu uleiul de măsline, până se obţine un piure, eventual mai adăugând ulei sau puţină apă dacă nu se macină suficient. Nucile se prăjesc într-o tigaie fără ulei, se curăţă de coajă şi se pun peste piure. Se adaugă sare şi piper după gust, parmezanul bucăţi şi se continuă mixarea până sunt măcinate toate ingredientele şi s-au omogenizat. Se pune într-un borcan cu capac şi se păstrează la rece timp de o lună.

Salată cu şuncă şi ouă
Ingrediente: 250 g frunze de păpădie, 4 felii bacon, 2 ouă, 1 legătură ceapă verde, 100 ml ulei de nucă, 60 ml oţet balsamic, o linguriţă cu muştar, sare, piper.
Mod de preparare: ouăle se fierb în apă cu sare, se răcesc puţin, se curăţă de coajă şi se taie cuburi sau felii. Baconul se taie fâşii subţiri şi se prăjeşte într-o tigaie fără ulei. Ceapa verde se toacă mărunt, se pune peste frunzele de păpădie împreună cu baconul. Într-un bol se amestecă uleiul de nucă împreună cu oţetul balsamic, muştarul, sare şi piper după gust.

Salată de cartofi cu şuncă
Ingrediente: 200 g frunze de păpădie, 50 ml ulei de nucă, 200 g şuncă afumată, 1 legătură ceapă verde, 4 cartofi, 1 fir de usturoi verde, 1 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu oţet balsamic, 1 lingură cu ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: cartofii se fierb în apă cu sare, se curăţă de coajă şi se taie felii sau cuburi. Se pun într-un bol împreună cu frunzele de păpădie spălate şi tăiate în bucăţi mai mici, usturoiul şi ceapa verde tăiate rondele şi şunca tăiată cubuleţe, apoi prăjită într-o tigaie fără ulei. Se adaugă uleiul de nucă şi cel de măsline, oţetul balsamic şi sosul de soia. Se condimentează, se amestecă şi se serveşte imediat.

Flori în aluat de clătite
Ingrediente: 1 ou, 50 g făină de grâu, 1 cană cu bere, 1 lingură cu oţet balsamic, o lingură cu sos de soia, 50 g flori de păpădie, 1 ardei iute mic, 1 lingură cu nucă de cocos, sare, piper, ulei pentru prăjit, sos de iaurt cu usturoi.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă oul cu sosul de soia, nuca de cocos, berea, oţetul balsamic, sarea, piperul şi ardeiul iute tocat mărunt. Se spală florile de păpădie, se scurg de apă şi se trec prin aluat. Se scutură uşor, ca să cadă aluatul în exces, apoi se prăjesc în ulei încins până devin aurii. Se scot cu o spumieră şi se servesc imediat ca atare sau cu un sos de iaurt cu usturoi.

Gogoşi aperitiv cu flori
Ingrediente: 200 g flori de păpădie, 1 ou, 60 g mălai, 60 g făină de grâu, 125 ml bere neagră sau blondă, 1 fir ceapă verde, 1/4 linguriţă cu oregano, 1/4 linguriţă cu cimbru, 1 vârf de linguriţă cu boia dulce, 1 ardei iute mic, sare, piper, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: florile de păpădie se spală bine în apă rece, se scot pe un şervet de hârtie şi se usucă. Într-un bol se amestecă mălaiul, făina, oul cu berea, oregano, cimbru, ceapa verde, ardeiul iute tăiat, boiaua dulce, sare şi piper după gust. Se amestecă totul, se trec florile de păpădie prin aluat apoi se prăjesc în ulei încins.

Salată de fasole boabe
Ingrediente: 400 g fasole albă boabe fiartă, 1 ceapă roşie, 200 g frunze de păpădie, 1 ardei gras, doi căţei de usturoi, 80 ml oţet balsamic, 80 ml ulei de măsline, sare, piper, mărar.
Mod de preparare: ardeiul gras se spală, se taie cubuleţe şi se pune într-un bol. Se adaugă fasolea fiartă, ceapa roşie tocată mărunt şi frunzele de păpădie tăiate în bucăţele. Separat se amestecă într-un bol usturoiul pisat cu uleiul de măsline, oţetul balsamic, mărar, sare şi piper după gust. Se toarnă peste ingredientele din bol, se amestecă şi se serveşte imediat sau după ce salata a stat la rece 20 de minute.

• Păpădia este bogată în vitaminele A, B, C şi D, precum şi minerale: fier, potasiu şi zinc.

• Frunzele sunt folosite în salate, sandvişuri sau ceai, rădăcinile, ca un substitut al cafelei, iar florile, pentru prepararea vinului sau a mierii.