Main menu

header

de Daniela Anton

Cel mai savurat desert pe timp de vară, îngheţata, este un energizant natural. Conform unui studiu al cercetătorilor americani, îngheţata, ca şi alte dulciuri, acţionează asupra centrilor plăcerii din creier, mecanismul fiind exact acelaşi ca atunci când ascultaţi muzica preferată.

Un plus de energie
Dacă preferaţi o îngheţată de ciocolată, vă alegeţi şi cu un plus de energie, pentru că ciocolata produce şi fenamină, un excitant ce alungă foamea şi somnul. Savuraţi-o toată vara, pentru că are o sumedenie de alte beneficii. Vă întăreşte oasele, scade presiunea sângelui, potoleşte setea, înlătură parţial sau total sindromul premenstrual, opreşte balonarea, creşte imunitatea, previne apariţia pietrelor la rinichi.

Reglează temperatura
Vi s-a întâmplat să nu aveţi răbdare să se răcească mâncarea şi, fiind prea fierbinte, v-aţi ars? În acest caz vă puteţi vindeca durerile cu o lingură cu îngheţată care vă va calma. Puteţi, de asemenea, să beţi ceva rece sau să ţineţi un cub de gheaţă în gură. De asemenea, potrivit nutriţioniştilor, în zilele călduroase, puteţi scăpa cu uşurinţă de stresul generat de expunerea la temperaturile ridicate dacă mâncaţi îngheţată. Datorită conţinutului bogat în calciu şi magneziu, acest produs relaxează şi calmează sistemul nervos.

Vă apără silueta
Studiile specialiştilor arată că o dietă bogată în îngheţată împiedică recâştigarea kilogramelor pierdute în urma unei cure de slăbire. Potrivit medicului Michael Zemel, de la Universitatea Tennessee din Knoxville (SUA), această particularitate se datorează calciului, un mineral care se găseşte din plin în laptele folosit la prepararea îngheţatei.

Previne hipertensiunea
Îngheţata, în special cea preparată în casă, fără aditivi, coloranţi sau alte substanţe dăunătoare sănătăţii, previne hipertensiunea arterială, susţine profesorul Robert Heaney, expert în nutriţie la Universitatea Creighton din Omaha (SUA). Potrivit acestuia, „meritul” aparţine unuia dintre ingredientele de bază din îngheţată, laptele, bogat în proteine, grăsime şi lactoză. În plus, laptele conţine toate mineralele implicate în menţinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale (calciu, potasiu, magneziu, sodiu).

Împiedică formarea pietrelor la rinichi
Îngheţata preparată din grăsime animală mai are un beneficiu: împiedică formarea calculilor renali. Un studiu desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, publicat în New England Journal of Medicine, arată că persoanele care au avut o dietă săracă în calciu (sub 400 mg pe zi) prezintă un risc dublu de apariţie a calculilor renali, în comparaţie cu cele a căror dietă conţinea peste 1.200 mg de calciu pe zi. Necesarul zilnic de calciu este de 500 mg la copii, 1.000 mg la adolescenţi, 1.200 mg la adulţi şi 1.500 mg la persoanele peste 50 de ani.

Deliciu de ciocolată
Ingrediente: 150 g zahăr, 235 ml lapte, 2 g sare, 10 g pudră de cacao neîndulcită, 3 gălbenuşuri bătute, 55 g ciocolată semidulce, 470 ml smântână grasă, 5 ml extract de vanilie.
Mod de preparare: se pun într-o cratiţă la foc mediu laptele, zahărul, sarea şi pudra de cacao, amestecând constant. Imediat ce fierbe trebuie dat focul mic. Într-un castron separat se bat gălbenuşurile şi se adaugă treptat jumătate de ceaşcă cu lichid fierbinte, după care se toarnă înapoi în cratiţa de pe foc (la foc mic), amestecând continuu, până se îngroaşă. După ce compoziţia este groasă se ia de pe foc şi se adaugă bucăţile de ciocolată, amestecând până la omogenizare, apoi se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei. Când s-a răcit complet se pot încorpora smântâna şi vanilia, apoi se aşază compoziţia de îngheţată la congelator pentru aproximativ patru-cinci ore, amestecând la fiecare 40 de minute, pentru a sparge cristalele de gheaţă.

Sortiment pentru diabetici
Ingrediente: 2 grepfrut, 2 portocale, 1 lămâie mică, 100 g căpşuni, cireşe sau vişine, 500 g iaurt, 10 pastile de zaharină, 1/2 pahar cu apă.
Mod de preparare: se fierbe apa cu zaharina până se topeşte. Se face un suc din grepfrut, lămâie, portocale şi se combină cu piureul de căpşuni, de vişine sau de cireşe (sau cu toate trei), obţinându-se un piure mai gros. Se amestecă într-un bol pentru mixer siropul de zaharină, iaurtul cu conţinut redus de grăsimi şi piureul de fructe. Se mixează totul bine, se răstoarnă într-un vas, pentru a fi pus la congelator. Când s-a congelat se mixează din nou şi se toarnă în cupe ce se dau din nou la congelator. La servire se ornează cu fructe.

Surpriză pentru copii
Ingrediente: 400 g piersici sau nectarine, 200 g zmeură, 500 g iaurt natural, miere.
Mod de preparare: se dă prin sită zmeura pentru a îndepărta seminţele. Piersicile se curăţă de coajă şi se înlătură sâmburele. Apoi se dau prin blender şi se combină cu piureul de zmeură. Se adaugă iaurtul pentru a forma o cremă densă şi câteva linguri cu miere pentru gust şi un plus de dulceaţă. Se pune compoziţia în recipiente pentru servire şi se lasă în congelator timp de trei-patru ore.

• Depozitaţi îngheţata acoperită, pentru a nu prinde miros de la alte alimente din congelator sau din frigider.