Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Supermarketurile abundă în fructe precum portocale, lămâi, minole sau mandarine. Par, şi uneori chiar sunt, delicioase, au multe vitamine şi un preţ acceptabil dacă le comparăm cu merele, spre exemplu. Puţină lume cunoaşte însă că, din păcate, în coaja acestora se află substanţe care nu au ce căuta la masa noastră. Fructele exotice sunt aduse din ţările de origine în containere speciale. Pentru a fi protejate de alterare pe parcursul transportului şi în depozite, coaja lor este tratată cu substanţe chimice care nu afectează pulpa fructelor, însă este toxică. Aşadar, gospodinele nu ar trebui să o folosească în aluatul prăjiturilor.

Conţine conservanţi otrăvitori
Informaţiile referitoare la efectele dăunătoare ale substanţelor chimice folosite la conservarea fructelor exotice în timpul transportului au fost publicate de un grup de cercetători de la Universitatea din Wageningen, Olanda, în colaborare cu profesori din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, din Galaţi. Aceştia afirmă că substanţele nu au miros uşor de sesizat şi sunt greu de detectat. Conform Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, ele nu prezintă niciun pericol dacă nu sunt înghiţite. Cu alte cuvinte, coaja citricelor nu trebuie consumată.
În România însă, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aromă prăjiturilor, coaja rasă de portocale sau de lămâi, conservată cu zahăr. În acest fel, substanţele cu care au fost tratate fructele ajung direct în preparate, care devin astfel un pericol pentru adulţi, dar în special pentru cei mici.

Substanţele folosite pentru conservarea citricelor şi efectele produse de ele:
- E 230 Difenilfenol - conservant artificial. Este un pesticid care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Testele de laborator au demonstrat că poate provoca sângerări interne dacă este ingurgitat în concentraţii mari. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg/kg corp.;
- E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafaţă. Poate produce alergii la contactul cu pielea, îndeosebi la copii. Doza maximă admisă prin lege este de 0,2 mg/kg corp;
- E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafaţa fructelor. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg/kg corp.

Pont! Se recomandă spălarea pe mâini după descojirea unui fruct.

• În urma consumului mai mare pot apărea intoxicaţii, sângerări interne sau alergii.