Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Mulţi dintre noi am tot auzit în ultima vreme termenii raw food, raw vegan şi vegan. E bine de ştiut însă că între primele două noţiuni nu există nicio diferenţă. Aceşti termeni definesc o alimentaţie crudă, bazată pe mâncare „gătită” fără foc. Două dintre procesele de preparare a produselor sunt deshidratarea (până la 42°C) şi germinarea. Sunt excluse produsele de provenienţă animală: lactatele, ouăle şi carnea. Regimul vegan, care nu e raw (crud), este clasica dietă vegetariană (nu cea lacto-ovo-vegetariană), în care nu se mănâncă doar crud, ci şi gătit.

Ghiveci cu mazăre
Ingrediente: 1 vânătă, 4 ardei roşii, 2 morcovi mari, 4 cartofi mici, 1 dovlecel mare, 3 borcane de 800 g de mazăre fiartă, 4 roşii, 3 căţei de usturoi, 3 crenguţe de cimbru, 1/2 legătură de pătrunjel, ulei şi apă.
Mod de preparare: se taie în cubuleţe vânăta, ardeii roşii, morcovii, cartofii şi dovlecelul, apoi se pun la călit cu apă şi ulei. După ce s-au călit, se pun peste ele mazărea, roşiile tăiate şi căţeii de usturoi feliaţi. După ce fierb toate se adaugă cimbrul şi pătrunjelul.

Supă de roşii cu avocado
Ingrediente: 1 avocado, 4 roşii bine coapte, 2 fire sau foi de ceapă, 1 ardei roşu, 1 ardei galben, 1 dovlecel şi mărar pentru decor.
Mod de preparare: toate ingredientele se pun în blender până la omogenizare, cu excepţia unei roşii, care se va tăia cuburi. Se va servi cu crutoane de pâine de in sau pur şi simplu cu crutoane de pâine neagră.

Guacamole românesc
Ingrediente: 1 avocado, ceapă, frunze de ţelină şi zeamă de murături.
Mod de preparare: pisaţi avocado cu furculiţa, acriţi după gust cu zeamă de murături şi adăugaţi ceapa şi ţelina tocate.

Tabbouleh îmbunătăţit
Ingrediente: 4 roşii, 1 legătură de pătrunjel, usturoi, 1/2 cană cu susan crud, sare, 1 lămâie şi, opţional, ulei extravirgin de măsline.
Mod de preparare: tocaţi roşiile şi pătrunjelul, pisaţi usturoiul şi amestecaţi-le cu sare şi cu mult suc de lămâie. Râşniţi susanul şi încorporaţi-l în salată, apoi adăugaţi ulei.
Îmbunătăţirile:
nu se mai adaugă cerealele, se râşneşte susanul ca să poată fi digerat şi se pune mai mult suc de lămâie, ce dizolvă grăsimile (susanul şi uleiul) şi ajută la absorbţia eficientă a fierului din pătrunjel.

Smoothie cu banane
Este o băutură pe care o puteţi servi ca gustare între masa de prânz şi cea de seară, fiind foarte săţioasă. Este bogată în antioxidanţi, clorofilă, vitamine, minerale, calciu, fibre şi vitaminele A, C şi K, şi este aliat în lupta împotriva mai multor tipuri de cancer (sân, colon, ovarian). În plus, are un conţinut mic de oxalaţi, ceea ce face ca procentul de absorbţie a calciului să fie peste 50%. Aveţi nevoie de o banană mică şi de un pumn cu kale (o specie de salată), cărora le îndepărtaţi codiţele. Kale este vedetă în America şi, din păcate, rar consumată în România.

Sos alb vegan
Ingrediente: 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu făină de grâu, 250-300 ml lapte de soia, sare, nucşoară şi alte condimente sau verdeaţă.
Mod de preparare: se pune uleiul într-o tigaie încălzită, împreună cu făina şi se ţine acest amestec pe foc mic două minute. Se amestecă mereu şi se toarnă treptat 100 ml de lapte de soia. Când şi acest sos se îngroaşă, se mai adaugă 100 ml de lapte, lăsaţi să dea câteva clocote şi apoi mai subţiaţi cu cât lapte doriţi. Puneţi condimentele şi, dacă s-au format cocoloaşe, strecuraţi sosul, apoi presăraţi verdeaţa. Acest sos este o bază pentru unele supe, budinci sau mâncăruri de legume.

Salată verde cu ciuperci şi ţelină
Ingrediente: 1/2 salată verde, 3 ciuperci, 1 dovlecel, 1 ceapă, 2 linguri cu ţelină în sare, pătrunjel tocat, suc de lămâie şi ulei presat la rece din floarea-soarelui.
Mod de preparare: tăiaţi ciupercile şi ceapa felii, apoi amestecaţi cu pătrunjel, ţelină în sare şi ulei. Rupeţi salata cu mâna şi aşezaţi-o în bol. Peste ea puneţi felii subţiri de dovlecel şi stropiţi cu suc de lămâie. Aşezaţi în centru amestecul de ciuperci.

Prăjitură crudă cu vişine şi cafea de cereale
Ingrediente: 2 căni cu făină de migdale crude ori mărunţite, 2 linguriţe cu seminţe de in, 3 linguriţe cu seminţe de chia (opţional), 1/2 cană cu făină din seminţe de floarea-soarelui crude, 3 linguriţe cu cafea din cereale, 3 linguriţe cu îndulcitor natural, 4 curmale, 1 mână cu fructe uscate asortate, 1 cană mare cu vişine proaspete sau congelate şi aromele preferate.
Mod de preparare: se dau ingredientele prin robot la viteză maximă şi, opţional, se mai adaugă făină de nuci sau de migdale. Se presează într-o tavă şi se introduce puţin în frigider dacă e prea moale. Se poate usca timp de câteva ore în deshidrator.