Main menu

header

de Alina Anghel

Croissante simple sau cu diverse umpluturi, Beef Wellinghton, coşuleţe voeul-au-vent pline cu umpluturi dulci sau sărate, prăjitură Napoleon sunt doar cîteva dintre felurile de mâncare ce au la bază aluatul foitaj. Este unul dintre aluaturile cel mai dificil de realizat, însă este şi cel mai folosit atunci când vine vorba despre aperitive sau feluri principale pentru o masă cu invitaţi de soi.

Se găseşte gata preparat, în comerţ
Deşi conţine puţine ingrediente, doar apă, sare, făină şi unt, aluatul este bogat caloric şi foarte săţios. Deoarece are multe etape (trebuie împăturit de mai multe ori, după fiecare împăturire este introdus la rece 30 de minute, apoi este întins şi împăturit din nou) şi un timp de preparare foarte lung, astăzi, gospodinele preferă să-l cumpere din magazine, unde îl găsesc sub formă de foi crude sau coşuleţe gata coapte.

Palmieri cu scorţişoară
Ingrediente: 1 pachet aluat foitaj, 20 g unt, 30 g zahăr brun şi 4 g scorţişoară.
Mod de preparare: aluatul se dezgheaţă la temperatura camerei şi se aşază pe un tocător. Se unge cu untul topit rece pe toată suprafaţa, apoi se presară cu zahărul şi scorţişoara. Se rulează marginile opuse ale foii până se unesc, se înfăşoară în folie alimentară şi se introduce o oră la congelator. Se taie felii subţiri, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc mediu spre iute până devin aurii.

Spirale cu pesto de roşii uscate
Ingrediente: 1 pachet aluat foitaj, 100 g pesto de roşii uscate, 150 g parmezan, 2 linguri cu busuioc verde tocat şi piper.
Mod de preparare: aluatul se dezgheaţă, se întinde pe un tocător şi se presează uşor cu un sucitor. Se unge cu pesto-ul de roşii uscate, se presară cu piper după gust, parmezanul ras şi busuiocul tocat. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce în congelator 15 minute. Se scoate, se taie fâşii groase de un centimetru şi lungi de 10-15 centimetri şi se răsucesc. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu spre iute zece minute.

Cu spanac şi anghinare
Ingrediente: 1 pachet aluat foitaj, 300 g spanac congelat, 150 g anghinare în ulei, 125 g parmezan, 1 ceapă albă, 1 căţel de usturoi, 1 ardei iute mic, un ou, 10 g pătrunjel, 50 ml ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se toacă, se călesc în ulei şi se scot într-un bol. În uleiul rămas se căleşte spanacul decongelat scurs de apă, condimentat cu sare şi piper. Când s-a răcit se amestecă bine cu oul, anghinarea tocată, ardeiul iute şi pătrunjelul tocate şi parmezanul ras. Se presează uşor cu sucitorul aluatul de foitaj, se unge cu amestecul din bol şi se rulează. Se înfăşoară în folie alimentară şi se introduce în congelator 30 de minute. Se taie felii groase de doi centimetri, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc mediu spre iute 20 de minute.

Cu roşii şi busuioc
Ingrediente: 1 pachet aluat de foitaj, 2 roşii, 100 g mozzarella, 1 ceapă roşie, 1 lingură cu busuioc tocat, sare şi piper.
Mod de preparare: roşiile se spală, se taie felii potrivit de groase, se presară cu sare şi se pun pe un grătar. Aluatul se întinde pe un tocător, se taie pătrate mai mari cu jumătate de centimetru faţă de feliile de roşii şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară în mijloc puţină brânză rasă şi ceapă tocată, se aşază feliile de roşii şi se condimentează. Se presară busuiocul tocat, se introduce tava în cuptor şi se coc la foc mediu 10-12 minute.

Tarte cu rubarbă
Ingrediente: 500 g aluat de foitaj, un ou, 80 g zahăr brun, o lingură cu smântână, două tije de rubarbă, 50 g zahăr pudră, o linguriţă cu scorţişoară şi 300 g îngheţată de lămâie.
Mod de preparare: rubarba se spală, se curăţă de partea fibroasă de deasupra şi se taie felii subţiri. Se amestecă împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr şi scorţişoară şi se lasă să stea 30 de minute, amestecând din când în când. Aluatul se dezgheaţă, se pune pe un tocător şi se decupează cercuri cu diametrul de 15 centimetri. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se presează uşor şi se ung în interior cu ou bătut, lăsând o margine de un centimetru, ca să poată creşte aluatul. Jumătate din zahărul rămas se amestecă bine cu smântâna, se toarnă în mijlocul fiecărui cerc, apoi se aşază deasupra felii de rubarbă. Se presară cu restul de zahăr, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu circa 20 de minute. Când sunt gata se presară cu zahărul pudră, se lasă să se odihnească puţin, apoi se servesc simple sau cu îngheţată de lămâie.

O invenţie controversată

Aluatul foitaj sau mille-feuille (o mie de straturi sau foi) în franceză a fost inventat de Claude Gelle, un pictor peisagist şi bucătar amator din secolul al XVII-lea, care voia să-i ofere tatălui său o pâine deosebită. Sunt însă mulţi patiseri care îi atribuie meritele creării aluatului lui Feuillet, patiser al prinţului Conde, sau, după cum spun italienii, ar fi fost inventat undeva în Florenţa, fiind perfecţionat mai târziu de Antonin Careme, în secolul al XIX-lea. Conform istoriei, preparate din aluat foitaj au fost servite inclusiv la nunta Mariei de Medici cu Henry al IV-lea.

• Când preparaţi foitajul este bine să lăsaţi aluatul să se dezgheţe la temperatura camerei, altfel se poate rupe.
• Pentru a obţine o crustă aurie este bine ca înainte de a introduce preparatul în cuptor să îl ungeţi cu gălbenuş simplu sau amestecat cu puţină apă rece.