Main menu

header

de Diana Georgescu

Sfecla roşie este bogată în vitamine şi minerale, fiind un ajutor preţios în bucătărie, mai ales în perioada rece. Ea poate fi consumată crudă sau preparată, şi vestea bună e că îşi păstrează o parte semnificativă din proprietăţi şi după ce a fost fiartă. Cunoaşterea mai multor modalităţi de pregătire a acestei rădăcinoase vă poate oferi ocazia de a savura preparate benefice şi accesibile.

Risotto cu sfeclă roşie
Ingrediente: 1 sfeclă roşie mare, 250 g orez, 2 cepe (tocate mărunt), 1 căţel de usturoi (mărunţit), 2 linguri cu ulei, 100 ml vin alb, 5 linguri cu parmezan, 1 l supă de legume (sau de pui), sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă sfecla şi se rade pe răzătoarea fină (este de preferat să folosiţi mănuşi pentru această operaţiune). Se încălzeşte supa. Într-o cratiţă, se călesc sfecla rasă şi ceapa timp de cinci minute, apoi se adaugă orezul şi usturoiul mărunţit, amestecând continuu timp de alte trei minute. Se adaugă vinul şi se amestecă din când în când, până când este absorbit în întregime de orez. La fel se adaugă un polonic de supă fierbinte şi se amestecă, până este absorbită de orez. Se repetă operaţiunea de încă trei ori. Se mai lasă pe foc zece minute (dacă este necesar, ocazional se adaugă supă). Orezul trebuie să fie lipicios, dar totuşi al dente. Când orezul este fiert se încorporează parmezanul ras şi se omogenizează. Dacă orezul nu este suficient de cremos, se mai adaugă puţină supă la sfârşit.

Salată marocană
Ingrediente: 3 sfecle roşii medii, 1 legătură pătrunjel, 5 căţei usturoi (mărunţiţi), 1 lămâie mare, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu chimion, piper, chili dulce, sare.
Mod de preparare: sfecla se coace în tavă, la cuptor, aproximativ o oră (se poate şi fierbe). Se curăţă şi se taie cubuleţe sau se feliază fin. Se adaugă uleiul de măsline, usturoiul, sucul de lămâie şi condimentele. Nu trebuie confundat chimenul cu chimionul (folosit mult în bucătăria mexicană şi marocană). La final se adaugă pătrunjelul tocat şi se amestecă.

Borş de sfeclă
Ingrediente: 400 g sfeclă roşie, 1 ceapă, 1 morcov, 1 albitură, 1 ardei gras, 2 cartofi, 2 linguri cu ulei, 200 ml borş (sau sucul unei lămâi), 100 ml smântână, sare, piper, 3 linguri cu pătrunjel verde.
Mod de preparare: se curăţă legumele şi se taie astfel: morcovul şi albitura se dau pe răzătoare, ceapa şi ardeiul se taie mărunt, sfecla se taie în fâşii subţiri, cartofii în cubuleţe. Toate legumele, mai puţin sfecla, se pun la călit în oală, cu ulei, şi se lasă să se înmoaie puţin. Se adaugă apă fiartă şi se aduce la punctul de fierbere, apoi se adaugă sfecla şi se lasă la foc potrivit, până când toate legumele sunt fierte. Se sărează şi se piperează după gust, se adaugă borşul sau zeamă de lămâie şi se mai ţine pe foc câteva minute. Înainte de servire se pun frunzuliţe de pătrunjel proaspăt tocat şi smântână.

Supă-cremă
Ingrediente: 1 sfeclă roşie mică, 2 morcovi, 3 cartofi, 1 rădăcină de pătrunjel, frunze de ţelină, 1 ceapă, 1 cubuleţ de unt, sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă, se pun la fiert (întregi) ceapa, morcovii, pătrunjelul, sfecla roşie şi frunzele de ţelină. Când legumele sunt aproape fierte se adaugă cartofii. Se lasă la fiert, apoi se scot şi se lasă să se răcească. Se pasează cu ajutorul mixerului vertical, se toarnă supa peste legume, se adaugă şi cubuleţul de unt, sare, piper şi se serveşte cu crutoane.

Sos cu iaurt
Ingrediente: o sfeclă roşie (coaptă şi rasă), 300 ml de iaurt gras, 2 căţei de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu oţet balsamic, 1 linguriţă cu chimen, 1 lingură cu hrean ras, 2 linguri cu zeamă de lămâie, sare.
Mod de preparare: sfecla, rasă pe răzătoarea fină, se amestecă bine cu puţină sare, pentru a obţine cât mai mult suc. Se opăreşte usturoiul, apoi se zdrobeşte. Se freacă cu sare şi apoi cu ulei, se adaugă sfecla şi se omogenizează. Se pun apoi iaurtul, oţetul balsamic, chimenul măcinat, lămâia şi hreanul ras. Acest preparat se serveşte a doua zi după pregătire, pentru a permite ingredientelor să se combine. Este foarte potrivit alături de orice fel pe bază de orez, carne de vită sau de pui, cartofi sau linte.

Mâncare cu carne de pui
Ingrediente: 4 sfecle roşii medii (fierte), 1 piept de pui (dezosat), 2 cepe (tocate mărunt), 5 căţei de usturoi, 3 linguri cu ulei de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, 100 ml apă, 2 linguri cu coriandru proaspăt, sare, piper.
Mod de preparare: sfecla se curăţă de coajă şi se taie fideluţă, apoi se pune într-un bol. Pieptul de pui se taie şi el fideluţă şi se pune într-o tigaie împreună cu uleiul şi apa. Se spumează carnea şi se adaugă ceapa, se condimentează şi se lasă la foc potrivit, sub capac, pentru 20 de minute. Când sunt preparate, carnea şi ceapa se pun în bol, peste sfecla roşie. Se amestecă bine şi se adaugă usturoiul pisat, sucul de lămâie, coriandrul, sare şi piper dacă mai este cazul. Acest preparat poate fi consumat cald, drept fel principal, sau rece, ca o salată.

Sfeclă şi legume la cuptor
Ingrediente: 1 sfeclă roşie fiartă (curăţată), 300 g dovleac, 1 rădăcină de păstârnac, 1 ţelină, 1 ceapă, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu cimbru măcinat, sare, piper.
Mod de preparare: legumele (cu excepţia sfeclei şi a cepei), curăţate şi tăiate în bucăţi, se pun într-un vas cu apă care fierbe şi se lasă trei minute să dea în clocot. Se scot, se adaugă ceapa tăiată în felii şi sfecla cubuleţe. Se încălzeşte cuptorul la 190°C. Se pun toate legumele într-un vas termorezistent, se stropesc cu uleiul de măsline, se adaugă cimbrul, sare şi piper şi se pun la copt, pentru 20 de minute.