Main menu

header

de Dana Purgaru

Quiche este un fel de mâncare tradiţională, ale cărui rădăcini se pierd în negura vremii. Iniţial, era preparat din aluat de pâine umplut cu ouă, smântână, condimente, mai târziu brânză şi, la Sărbători, cu şuncă afumată. În zilele noastre, modul de preparare s-a emancipat, quiche poate fi gătit cu zeci de ingrediente, iar aluatul cel mai des folosit este cel de patiserie. Deşi este considerat o specialitate franţuzească, se pare că ar avea origini germane, provenind din zona Alsacia-Lorena. Dar cine mai stă să piardă vremea cu astfel de amănunte istorice când are pe masă o porţie rece şi apetisantă de quiche?

Quiche Lorreine
Ingrediente: 250 g făină, 8 ouă, un vârf de cuţit cu sare, 100 g unt rece, 1-2 linguri cu apă rece, 150 g şuncă afumată, 100 g caşcaval sau brânză telemea, 250 g smântână, piper, verdeaţă şi nucşoară.
Mod de preparare: puneţi făina într-un castron, adăugaţi un ou întreg şi sare şi amestecaţi bine cu o furculiţă. Puneţi untul mărunţit şi frământaţi, adăugând apă până se formează un aluat sfărâmicios. Adunaţi aluatul într-o minge, înveliţi-l în folie alimentară şi ţineţi-l 30 de minute în frigider. Luaţi o tavă cu formă rotundă nu foarte adâncă. Ungeţi-o cu unt, tapetaţi-o cu făină sau puneţi hârtie de copt, întindeţi aluatul în ea ridicându-l până sus, la margine, şi înţepaţi din loc în loc cu o furculiţă. Mărunţiţi caşcavalul sau brânza şi şunca şi presăraţi-le în tavă. Bateţi restul de ouă, combinaţi cu smântâna, adăugaţi piper după gust, nucşoara şi verdeaţa tocată şi turnaţi totul în tavă. Se coace timp de 40 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

Cu morcovi şi spanac
Ingrediente: aluat ca la Quiche Lorreine, 4 morcovi potriviţi, 500 g spanac, 100 g caşcaval sau telemea, 250 g smântână, 6 ouă, piper, mărar, ulei şi 1 căţel de usturoi.
Mod de preparare: căliţi spanacul în ulei împreună cu usturoiul până scade. Fierbeţi morcovii şi tăiaţi-i mărunt, la fel şi caşcavalul sau brânza. După ce întindeţi aluatul în tavă puneţi spanacul călit, apoi morcovii şi caşcavalul sau brânza. Presăraţi piper, mărar şi apoi adăugaţi ouăle bătute împreună cu smântâna. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

Cu pui şi legume
Ingrediente: aluat ca la Quiche Lorreine, 1 piept de pui, 1 ardei gras, 1 mână cu ciuperci, 1 dovlecel, 6 ouă, 50 g caşcaval sau telemea, 150 g smântână, 1 căţel de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper şi ulei.
Mod de preparare: fierbeţi puţin carnea de pui, tăiaţi-o bucăţele şi apoi căliţi-o până se rumeneşte împreună cu un căţel de usturoi. Adăugaţi apă şi lăsaţi-o să fiarbă. Mărunţiţi ardeiul, ciupercile şi dovlecelul şi căliţi-le puţin în ulei. Întindeţi aluatul în tavă, puneţi legumele şi apoi carnea de pui, sare, piper şi caşcavalul ori telemeaua tăiate cubuleţe. Bateţi ouăle împreună cu smântâna şi pătrunjelul şi puneţi-le în tavă. Se coace timp de 40 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

Cu praz, verdeaţă şi spanac
Ingrediente: aluat ca la Quiche Lorreine, 2 fire de praz, 250 g spanac, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de leuştean, câteva fire de leurdă, 1 căţel de usturoi, 100 g caşcaval, 250 g smântână, 8 ouă, sare, piper şi puţin ulei.
Mod de preparare: căliţi spanacul împreună cu un căţel de usturoi până scade. Tocaţi prazul şi căliţi-l împreună cu un praf de sare. Întindeţi aluatul în forma rotundă, puneţi spanacul, prazul, caşcavalul cubuleţe şi apoi pătrunjelul, leuşteanul şi leurda mărunţite. Bateţi ouăle cu smântână, puneţi sare şi piper şi turnaţi peste restul de ingrediente. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

Cu ceapă, măsline şi brânză cheddar
Ingrediente: aluat ca la Quiche Lorreine, 5 cepe, 2 ouă, măsline după preferinţe, 300 ml smântână, 150 g brânză cheddar, ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: ceapa se căleşte foarte puţin în ulei şi apoi se înăbuşă în apă. Întindeţi aluatul în forma rotundă, puneţi ceapa, ouăle bătute cu smântână, sare şi piper şi adăugaţi măslinele mărunţite şi brânza cheddar rasă. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

Cu roşii şi parmezan
Ingrediente: aluat ca la Quiche Lorreine, 300 g roşii, ulei de măsline, 2 ouă, 300 ml smântână, busuioc proaspăt, sare şi piper.
Mod de preparare: roşiile se călesc în ulei de măsline şi se lasă să scadă, adăugându-se la final busuiocul, sare şi piper după gust. Întindeţi aluatul în tava rotundă şi turnaţi deasupra ouăle bătute cu smântână. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

Cu somon afumat
Ingrediente: aluat ca la Quiche Lorreine, 4 ouă, 200 ml smântână, 150 g somon afumat, 1 legătură de ceapă verde, 1 mână cu spanac, 150 g caşcaval afumat, 1 vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu şi 1 linguriţă cu nucşoară.
Mod de preparare: bateţi ouăle împreună cu smântâna, adăugaţi bicarbonatul de sodiu, nucşoara şi ceapa verde tocată mărunt. După ce întindeţi aluatul în formă, puneţi fâşiile de somon afumat, frunzele de spanac mărunţite şi turnaţi peste ele compoziţia cu ouă şi smântână. Presăraţi caşcavalul afumat cubuleţe. Se coace timp de 40 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

Cu trei feluri de brânză
Ingrediente: aluat ca la Quiche Lorreine, 1/2 broccoli, 2 legături de ceapă verde, 1 legătură de mărar, 100 g caşcaval, 100 g telemea, 50 g parmezan, 3 ouă, 4 linguri cu smântână, sare şi piper.
Mod de preparare: bucheţelele de broccoli se opăresc doar câteva minute şi se lasă la scurs. Se toacă ceapa şi mărarul, iar brânzeturile se dau pe răzătoarea mare. Întindeţi aluatul în tava rotundă, puneţi broccoli, ceapa şi mărarul, brânzeturile şi turnaţi ouăle bătute împreună cu smântâna, în care aţi pus sare şi piper, după gust. Se coace timp de 40 de minute în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Se serveşte rece.

• Cuvântul quiche provine din germanul „kuchen“, care înseamnă „prăjitură“.
• Pentru că iniţial în quiche predominau ingredientele vegetariene, a fost considerat un fel de mâncare destinat exclusiv femeilor, însă astăzi, reţetele fiind foarte diverse, este un preparat adorat şi de bărbaţi.