Main menu

header

 

de Diana Georgescu

Morcovii, consideraţi în mod eronat o rădăcinoasă banală, pot constitui feluri de mâncare delicioase, o surpriză plăcută pentru întreaga familie. În bucătăria tradiţională a altor popoare, această legumă este exploatată şi pusă mult mai bine în valoare, căpătând savoare şi aspect deosebite. Vă oferim câteva idei de bază, amintindu-vă că morcovul îmbunătăţeşte gustul şi culoarea aproape fiecărui preparat pe bază de legume.

Caramelizaţi, cu susan
Ingrediente: 450 g morcovi, 750 ml supă de legume, 2 linguri cu miere, 2 linguri cu seminţe de susan.
Mod de preparare: se curăţă şi se taie rondele morcovii, apoi se pun la fiert în supa de legume, la foc mic, fără capac. Când aceştia s-au frăgezit şi au mai rămas doar câteva linguri cu supă, se adaugă mierea şi seminţele de susan şi se mai fierb mocnit, pentru alte 5 minute. Este o garnitură excelentă pentru orice fel de carne şi peşte. Seminţele de susan pot fi înlocuite cu seminţe de floarea-soarelui.

Salată cu afine şi mentă
Ingrediente: 500 g morcovi, 1/2 cană cu mentă (tocată fin), 100 g afine, 2 linguri cu suc de lămâie, 1/2 linguriţă cu sos Tabasco, 3 linguri cu ulei extravirgin de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă şi se taie morcovii. Se amestecă împreună sucul de lămâie şi sosul Tabasco, apoi se adaugă uleiul de măsline. Într-un bol de salată se amestecă morcovii cu menta tocată, se adaugă sos şi se amestecă până când toate ingredientele sunt bine acoperite. Se pun afinele şi se condimentează cu sare şi piper negru proaspăt măcinat.

Paste cu salsa şi rucola
Ingrediente: 2 morcovi, 3 linguri cu pecorino (ras fin), 250 g tagliatelle cu spanac, 2 linguriţe cu ulei de măsline, o cană cu rucola (spălată şi uscată), sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă, se rad şi se sotează cei doi morcovi. Se pun la fiert într-un vas cu apă, la care se adaugă o lingură cu sare, 250 g de tagliatelle cu spanac (sau simple). Se prepară o salsa din morcovii raşi, brânză pecorino, două linguriţe cu ulei de măsline, sare, piper şi o parte din rucola. Este de preferat să folosiţi un blender. Se pregăteşte un pat de rucola spălată şi scursă. Se strecoară pastele fierte „al dente”, se combină cu sosul pregătit anterior şi se aşază peste patul de rucola. Se servesc cu pecorino ras deasupra. Se poate înlocui pecorino cu brânză maturată de oaie.

Sos picant
Ingrediente: 1 morcov, 3 căţei de usturoi, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 4 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu muştar, 1 gălbenuş, 1/2 lingură cu sos de soia, sare, piper alb.
Mod de preparare: gălbenuşul este lăsat la temperatura camerei. Morcovul se dă pe răzătoarea fină, iar usturoiul se pisează mărunt. Gălbenuşul se freacă bine cu usturoiul pisat. Se adaugă muştarul, sosul de soia, uleiul şi lămâia, alternându-le. Se amestecă bine doar într-un sens, la fel ca la prepararea maionezei. Se adaugă şi morcovul, apoi se pun sare şi piper. Se poate servi alături de carne fiartă sau de legume.

Rulouri cu jambon şi rucola
Ingrediente: 6 morcovi (noi, cu tulpină), 3 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu zahăr, sucul şi coaja rasă de la o lămâie, 1 cană cu rucola, 6 felii de jambon, 1/2 pahar cu apă, sare, piper negru, piper verde.
Mod de preparare: morcovii se curăţă şi se lasă cu 4 cm din tulpină. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se pun morcovii întregi la prăjit, pentru 3 minute. Se adaugă zeama de lămâie, apa, zahărul, sare şi piper. Se lasă să fiarbă 6 minute. Se scot apoi cu atenţie, pentru a nu se rupe, şi se presară coajă rasă de lămâie. Se pun deasupra fiecărei felii de jambon frunze de rucola, apoi câte un morcov şi se rulează. Se presară boabe sfărâmate de piper verde.

Piure
Ingrediente: 1 kg de morcovi (feliaţi), 2 cepe (feliate mărunt), 1 lingură cu zahăr brun, 100 g de brânză cedar maturată (1 legătură de pătrunjel tocat mărunt, pentru varianta de post).
Mod de preparare: se topeşte untul într-o tigaie mare şi se prăjesc ceapa şi zahărul timp de 25 de minute, amestecând din când în când, până când ceapa este foarte moale şi rumenă. Morcovii se fierb timp de 15-20 de minute, până când devin moi. Se scurg bine şi se pun în tigaie. Se adaugă ceapa caramelizată şi se pasează cu ajutorul unui blender, până când se obţine un piure omogen. Se amestecă brânza maturată, rasă pe latura mare a răzătoarei. Se amestecă şi se serveşte ca o garnitură sau chiar drept fel principal. Pentru a obţine o versiune de post a piureului de morcovi se amestecă împreună cu pătrunjel tocat, în loc de brânză cedar maturată.

Prăjitură cu ghimbir
Ingrediente: 3 ouă, 300 g zahăr, 300 g făină, 400 g morcov (ras), 1 pahar cu ulei, 1 linguriţă cu ghimbir (ras foarte fin), 1 plic de zahăr vanilat, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1 praf de copt, 1 lingură cu bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare: se bat ouăle cu zahărul până devin spumă şi se topesc granulele de zahăr. Se adaugă treptat uleiul. Apoi, câte puţin, se încorporează făina şi praful de copt. Se adaugă bicarbonatul stins în zeamă de lămâie şi zahărul vanilat. Morcovul şi ghimbirul ras se încorporează uşor, prin răsturnarea aluatului pe paletă, nu se amestecă energic. Se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se coace aproximativ 20 de minute, până când în interior nu mai este moale. Se încearcă apoi cu ajutorul unei scobitori: când este gata, pe scobitoare nu se mai lipeşte aluat. Se lasă să se răcească aproximativ 20 de minute şi se pudrează cu zahăr vanilat. Se poate păstra, în frigider, timp de 7-10 zile.