Main menu

header

de Dana Purgaru

Ce poate fi mai spectaculos când aveţi oaspeţi decât să le serviţi un fel de mâncare flambat sau chiar să le oferiţi un spectacol... incendiar în preajma aragazului? O tigaie cu „un fel doi”, cu banane, cu clătite sau chiar cu îngheţată deasupra căreia se ridică flăcări, va constitui, cu siguranţă, un eveniment de zile mari. De aceea vă oferim câteva idei de preparare, ce vor încânta mesenii-spectatori.

Crepes Suzette
Ingrediente: 8 clătite, 125 g unt, 1 portocală, 50 g zahăr pudră (eventual vanilat), 1 lingură cu vârf cu zahăr brun, 1 lingură cu lichior de portocale, 50 ml coniac, 1/2 lămâie.
Mod de preparare: clătitele preparate le împăturiţi în patru şi le lăsaţi la loc cald. Mixaţi în blender untul, coaja rasă de portocală şi zahărul pudră, puneţi combinaţia într-o tigaie şi fierbeţi trei minute. Amestecaţi uşor până ce sosul se îngroaşă uşor. Adăugaţi sucul de portocală şi lămâie şi mai fierbeţi un minut. Puneţi clătitele în sos, una câte una, şi îmbibaţi-le pe ambele părţi. Presăraţi zahăr brun. Trageţi tigaia de pe foc, turnaţi lichiorul de portocale şi coniacul, aplecaţi tigaia într-o parte şi aprindeţi alcoolul cu un chibrit. După ce alcoolul s-a aprins puneţi tigaia la loc pe foc şi scuturaţi-o uşor ca să se distribuie flacăra. Serviţi la masă în timp ce clătitele se flambează încă.

Cotlete „aprinse”
Ingrediente: 8 felii de cotlet dezosat, 30 g unt, 1 lingură cu ulei, 400 g ciuperci, 100 ml smântână, puţină votcă sau coniac, sare şi piper.
Mod de preparare: carnea se bate, se sărează şi se piperează. Se prăjeşte rapid în grăsime, se scoate şi se lasă la cald. Se înăbuşă ciupercile în grăsimea rămasă, se sărează, se piperează şi se adaugă smântâna. Carnea se stropeşte cu alcool, se flambează şi, după ce flacăra s-a stins, se toarnă sosul de ciuperci.

Trei feluri de carne
Ingrediente: carne de pui, carne de porc, carne de vită, ardei gras, morcovi, ceapă, urechi de lemn, sos de soia, sos iute, piper negru, puţină supă, pastă de roşii, coniac, sare, alte condimente, usturoi.
Mod de preparare: se prăjeşte carnea pe jumătate, apoi se flambează în coniac şi se dă deoparte. Se căleşte ceapa, se adaugă morcovul, urechile de lemn, ardeiul gras, carnea şi un sos preparat din usturoi, pastă de roşii, sos iute, sos de soia, supă şi condimente.

Muşchi de vită... în flăcări
Ingrediente: 4 bucăţi de muşchi de vită, 450 ml vin roşu, 3 linguri cu coniac, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu arpagic proaspăt, 1 căţel de usturoi, 175 g ciuperci asortate, sare, piper.
Mod de preparare: se pune vinul la fiert până scade la jumătate. Se prăjeşte carnea, iar la final se toarnă coniac şi se flambează. Separat se călesc în ulei şi vin ciupercile, usturoiul şi arpagicul tăiat mărunt şi se condimentează cu sare şi piper. Acestea se servesc alături de muşchiul flambat.

Crevete cu whisky
Ingrediente: 12 crevete, 2 dovlecei, 20 roşii cherry, puţin whisky, praf de usturoi, piper, sare, 2 linguri cu ulei de măsline, pătrunjel verde.
Mod de preparare: dovleceii se prăjesc în ulei şi se aşază pe o hârtie absorbantă sau se pot prepara pe grătar. Se călesc crevetele, se toarnă alcoolul, se lasă puţin pe flacără şi apoi se flambează. Se pun sare, piper şi praful de usturoi. La final se adaugă roşiile tăiate în două şi dovleceii şi se amestecă. Se presară pătrunjel verde. Se poate servi cu orez.

Banane flambate
Ingrediente: 3 banane, 4 linguriţe cu zahăr, 1 cub de unt, 25 ml whisky, îngheţată de vanilie.
Mod de preparare: se topeşte zahărul într-o tigaie, se adaugă untul şi câţiva stropi de apă. Se pun bananele întregi sau tăiate felii mai mari şi se sotează puţin. Se pune whisky şi se flambează. Se servesc pe platou cu îngheţată şi, eventual, decor de sos de caramel cu vanilie.

Clătite cu mere, rom şi coniac
Ingrediente: clătite, mere, zahăr, un plic cu zahăr vanilat, puţin unt, rom, coniac.
Mod de preparare: merele curăţate şi tăiate felii subţiri se călesc în unt, împreună cu zahărul şi cu zahărul vanilat. Foile de clătite se umplu cu mere, se rulează, se aşază pe un platou metalic uns cu unt, se pudrează cu zahăr şi se introduc în cuptor pentru o uşoară coacere. Apoi se stropesc cu un amestec încălzit de rom şi coniac şi se flambează.

Ananas
Ingrediente: 1 ananas mare, 15 g unt nesărat, 1 praf de nucşoară rasă, 3 linguri cu rom închis la culoare, 2 linguri cu lichior de portocale şi îngheţată.
Mod de preparare: se coc feliile de ananas în unt, se adaugă nucşoara şi alcoolul, apoi se flambează. Se servesc cu îngheţată.

Mere cu îngheţată
Ingrediente: 1 kg mere, 5 linguri cu unt, 6 linguri cu zahăr, 2 linguri cu scorţişoară, 200 ml rachiu de mere, 2 foi de foitaj pentru plăcintă, îngheţată la alegere.
Mod de preparare: tăiaţi o foaie de plăcintă în cinci bucăţi pe lungime şi ungeţi-o pe fiecare cu unt topit. Amestecaţi trei linguri cu zahăr cu o lingură cu scorţişoară şi puneţi peste aluat. Suprapuneţi fâşiile şi ungeţi cu unt şi foile de deasupra. Tăiaţi în triunghiuri. Procedaţi la fel şi cu cealaltă foaie de plăcintă. Aşezaţi triunghiurile într-o tavă de copt în care aţi pus hârtie pergament şi daţi la foc potrivit zece minute. Spălaţi merele, curăţaţi-le, scoateţi cotorul şi tăiaţi-le cuburi potrivite. Puneţi într-o tigaie untul la topit, adăugaţi zahărul şi scorţişoara rămase, apoi merele. Lăsaţi-le la foc mic circa şapte minute, până se înmoaie. Turnaţi rachiul şi flambaţi. Aşezaţi merele într-un bol şi serviţi cu triughiurile de foitaj şi cu îngheţată.

Răcoare... fierbinte
Ingrediente: îngheţată la alegere, fursecuri, esenţă de vanilie, 1 ou, fulgi de cocos, ulei, coniac.
Mod de preparare: introduceţi îngheţata în congelator, sfărâmaţi fursecurile şi puneţi-le într-un bol, adăugaţi esenţa de vanilie şi oul şi amestecaţi bine. Scoateţi îngheţata de la rece, formaţi din ea „bulgări” pe care îi treceţi pe rând prin mixtura din bol şi apoi prin fulgii de cocos. Puneţi apoi îngheţata din nou în congelator. Aşezaţi pe foc o tigaie, adăugaţi ulei şi încingeţi bine. Scoateţi îngheţata, puneţi în ulei „bulgării” şi rostogoliţi-i repede. Turnaţi coniac, flambaţi şi serviţi rapid.

Pont! De Sărbători nu se poate să nu aveţi în casă plăcinte. Acestea pot „prinde viaţă“ dacă le serviţi flambate cu rom.

Atenţie! Nu faceţi flambarea cu hota pornită şi aveţi grijă să îndepărtaţi alte obiecte din jurul tigăii şi să vă feriţi faţa.