Main menu

header

  Gastronomia marocană este deosebită datorită amestecurilor variate de condimente şi reţetelor exotice ce combină carnea cu diverse fructe. În bucătăria marocană, alcoolul şi carnea de porc sunt interzise, fiind vorba despre o cultură musulmană. Marocanii consumă multă carne de miel, vită, pui şi peşte. Dulciurile marocane sunt preparate în general din nuci şi miere. Deşi este asemănătoare cu bucătăria tunisiană sau algeriană, cea marocană are un stil culinar aparte şi preparate specifice. Cele mai cunoscute specialităţi marocane sunt cuşcuşul, bisteeya, tagine, harira, harissa şi, nu în ultimul rând, ceaiul marocan. Vă invităm să încercaţi şi dumneavoastră câteva reţete de preparate specific musulmane din vechiul Maroc.

  Salată de cuşcuş    Ingrediente: 500 g cuşcuş, 550 ml apă, două roşii, 100 g morcov ras, 350 g maioneză, o lămâie, o lingură şi jumătate cu sare, mărar, pătrunjel, ceapă verde.
Mod de preparare: se scoate cuşcuşul din pachet şi se amestecă bine cu apă. Este nevoie de 30-40 de minute, până când bobul de grâu se înmoaie şi creşte. Nu se pune pe foc. În acest timp se taie legumele în bucăţi mici şi se rade coaja de lămâie. Apoi, peste cuşcuş se adaugă ingredientele. Se recomandă să se înceapă cu maioneza, pentru a putea face o pastă. Apoi se pun roşiile, morcovul ras, coaja de lămâie, sare, mărar, pătrunjel, ceapa verde. După ce s-a obţinut o salată cremoasă, se lasă la rece cel puţin o oră. Salata se serveşte pe pâine sau ca garnitură la un fel principal de mâncare.

  Tahina marocanăcu gutui
  Ingrediente: un kilogram şi jumătate de gutui, un kilogram şi jumătate de carne de miel sau de viţel, două cepe rase sau tăiate mărunt, 200 g unt, o linguriţă cu piper, o mână de şofran, două linguri cu zahăr, cinci linguri cu miere, o linguriţă cu scorţişoară pisată.
Mod de preparare: se taie carnea în cuburi de 150 g, ce se pun la călit într-o cratiţă cu unt. Se adaugă sare, piper, şofran şi ceapa rasă. Se acoperă cu apă şi cu un capac, se fierbe totul amestecând din când în când ca să nu se prindă. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă zahăr şi scorţişoară, iar atunci când este bine fiartă se ia de pe os, iar cratiţa se dă deoparte de pe foc. Se pun gutuile într-o altă cratiţă, după ce au fost curăţate, tăiate în patru şi stropite cu zeamă de lămâie. Se pun mierea şi apa până la jumătate, se fierb la foc mic 20 de minute, apoi se scot gutuile caramelizate şi se continuă fierberea lichidului ce rămâne, până se obţine un sos mai gros. Sosul se adaugă în cratiţa cu carne în care s-au pus în prealabil şi gutuile şi se mai lasă la foc zece minute, pentru a fierbe împreună. Se serveşte cu cuşcuş. Acesta se prepară astfel: un pahar cu grâunţe de cuşcuş la un pahar cu apă. Se amestecă la rece şi se lasă grăunţele să se umfle, după care se adaugă bucăţi de unt (50 g pentru un pahar din fiecare), stafide înmuiate în apă caldă, sare şi piper. Apoi se dau la cuptor 20 de minute, la foc mare.

  Fatteh cu pui
  Ingrediente: un piept de pui tăiat bucăţele, pâine arăbească sau o lipie, tahina (ulei de susan), 500 g iaurt, praf de usturoi, boia de ardei iute, condimente pentru pui, lămâie, două-trei linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: bucăţelele de pui se fierb în apă cu condimente (piper, foi de dafin, boia, curry). Între timp, pâinea se rupe bucăţele mici şi se prăjeşte puţin în ulei. Pentru sos: se amestecă iaurtul cu două-trei linguri cu tahina, cu praf de usturoi şi lămâie după gust. Se aşază pâinea prăjită pe un platou, peste ea se pune puiul şi peste pui se aşază sosul. Se prăjesc două linguri cu boia de ardei în uleiul de măsline, câteva secunde, şi apoi se toarnă peste compoziţia din platou. Se serveşte caldă.

  Supă de dovleac
  Ingrediente: patru linguri cu ulei de măsline, două cepe tăiate julien, 750 g dovleac, curăţat de coajă şi de semințe, tăiat cuburi, trei linguri cu pastă harissa (sau pastă de ardei iute), o linguriţă cu seminţe de chimen, un litru concentrate de legume, 400 g năut fiert şi scurs de apă, 150 g frunze de spanac crude.
Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie largă şi se căleşte ceapa. Se acoperă vasul cu un capac şi se ţine cinci minute pe foc, până când ceapa se înmoaie. Se adaugă dovleacul şi se căleşte cinci minute. Se adaugă pasta harissa şi chimenul, se măreşte flacăra şi se prăjeşte alte cinci minute, amestecând continuu. Se adaugă concentratul de legume, se acoperă cu un capac şi se fierbe 20 de minute înăbuşit. Se zdrobeşte jumătate din cantitatea de dovleac, pentru ca supa să se îngroaşe. Se adaugă năutul şi spanacul şi se lasă la fiert până când spanacul se opăreşte. Se asezonează cu sare şi piper negru, proaspăt măcinat. Supa se serveşte cu smântână, presărată cu câteva seminţe de chimen şi câteva frunze proaspete de spanac.
Cristina Tache