Main menu

header

de Diana Georgescu

Mesele festive prilejuite de Sărbătoarea Crăciunului oferă, pe lângă bucuria reunirii familiei, satisfacţii gastronomice îndelung aşteptate. Dar au dezavantajul că necesită un volum de muncă foarte mare şi ne pot pune sănătatea în pericol, din cauza exceselor culinare. Vă prezentăm o alternativă pentru meniul de Crăciun, cu ajutorul căreia puteţi evita tradiţionalele preparate din carne de porc şi nelipsiţii cozonaci şi puteţi scurta timpul petrecut în bucătărie.

Salată de legume cu cocteil de creveţi
Ingrediente: 400 g creveţi (numai cozile), 250 ml ulei, 1 gălbenuş, 1 linguriţă cu muştar, 100 g boabe de porumb dulce (din conservă), 1 varză mică, 2 castraveţi verzi, 1 ardei gras, 1 lingură cu ketchup, 1 linguriţă cu coniac, 4 ouă fierte, 2 linguri cu ulei de măsline, zeama de la 2 lămâi, sare, piper.
Mod de preparare: din gălbenuşul şi linguriţa cu muştar se prepară o maioneză, până la încorporarea întregii cantităţi de ulei. Cozile de crevete se opăresc, timp de cinci-şase minute, apoi se lasă la răcit. Legumele se taie fideluţă şi ouăle fierte se taie în felii şi se amestecă împreună cu boabele de porumb, uleiul de măsline şi zeama unei lămâi. În maioneza preparată anterior se încorporează creveţii opăriţi, se adaugă sucul unei lămâi, ketchupul, coniacul, sare şi piper. Se serveşte pe farfurii individuale, pregătind un pat de salată de legume, pe care se aşază amestecul de creveţi cu maioneză.

Pui în crustă de parmezan
Ingrediente: 900 g carne de pui (dezosată şi fără piele), 4 linguri cu făină, 2 ouă (bătute), 100 g parmezan ras, 3 linguri cu ulei de măsline, 4 căţei de usturoi (feliaţi subţire), 2 linguriţe cu rozmarin uscat, sare, piper.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 200°C. Se pun făina, ouăle bătute şi parmezanul fiecare în câte o farfurie. Este de preferat să nu se pună întreaga cantitate de parmezan de la început, pentru a evita coagularea sa cu ouăle. Se trec bucăţile de pui prin făină, apoi prin ou şi la sfârşit prin parmezanul ras, urmând procedeul cunoscut de la prepararea şniţelelor. Uleiul se pune într-o tavă pentru friptură şi se încălzeşte, timp de 5 minute, se ia de pe foc şi se adaugă usturoiul feliat şi rozmarinul, puţină sare şi piper. Se aşază bucăţile de pui deasupra şi se introduce în cuptorul încins. Se coc 25 de minute, până când s-au rumenit şi s-au pătruns bine. Preparatul se serveşte cald, cu garnitură de varză roşie sau cu piure de cartofi.

Pulpă de porc la cuptor, în stil provençal
Ingrediente: 2 kg pulpă de porc cu şorici (sau piept cu şorici), 1 linguriţă cu sare, 1 lingură cu făină, 1 mănunchi de salvie uscată.
Mod de preparare: se crestează şoriciul, la distanţă de 5 mm, pe toată lungimea bucăţii de carne, folosind un cuţit foarte ascuţit. Se freacă apoi carnea cu sare şi se pune pe un grătar aşezat într-o tavă de friptură. Se presară făina în tavă şi se introduce în cuptorul încălzit, la o temperatură de 150°C. Pentru a determina timpul de coacere, calculaţi câte 35 de minute suplimentare pentru fiecare 450 g de carne care depăşesc cele 2 kg. Dacă bucata de carne cântăreşte doar 2 kg, timpul de coacere este de 90 de minute. După coacere, carnea se scoate din cuptor, se aşază pe un platou şi se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă să stea timp de 15 minute înainte de a fi servită, apoi se presară salvie uscată şi se tranşează. Se serveşte cu garnitură de varză roşie cu fructe de pădure.

Garnitură de varză roşie cu fructe de pădure
Ingrediente: 900 g varză roşie (tăiată fâşii), 50 g unt, 2 cepe (tocate mărunt), 1 linguriţă cu chimen, 75 ml vin alb sec, 2 linguri cu oţet din vin alb, 2 linguri cu vin dulce, 1 lingură cu zahăr tos, 450 g fructe de pădure congelate (sau mere curăţate de coajă şi cotor şi tăiate cuburi), sare, piper.
Mod de preparare: într-o cratiţă încăpătoare se încălzeşte untul, fără a-l arde. Se pune ceapa şi se căleşte timp de 4 minute, apoi se adaugă varza şi se continuă călirea încă 5 minute. Se adaugă vinul, de ambele feluri, oţetul, chimenul şi zahărul, sare şi piper şi se lasă să fiarbă la foc încet, timp de 15 minute. Se adaugă fructele de pădure (sau merele) şi se mai fierb încă 20 de minute, până când varza şi fructele sunt moi şi se reduce zeama. Acest preparat se poate pregăti în ziua anterioară şi se poate încălzi cu 15 minute înainte de a fi servit.

Tort de migdale cu frişcă
Ingrediente pentru blat: 12 ouă, 12 linguri cu zahăr, 5 linguri cu făină, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 100 g migdale măcinate, 150 g nuci măcinate, 1 plic cu praf de copt, 1 linguriţă cu oţet din vin alb. Pentru cremă: 400 g unt, 150 g zahăr, 150 ml esenţă de cacao, 30 ml coniac, 200 ml frişcă lichidă, ornamente din zahăr pentru decorarea tortului (sau fructe proaspete).
Mod de preparare: se bat gălbenuşurile cu zahărul, cu ajutorul unui tel, până se obţine o compoziţie cremoasă, apoi se adaugă zahărul vanilat. Albuşurile se bat spumă, se adaugă nucile, oteţul şi migdalele măcinate şi se amestecă în compoziţia rezultată din gălbenuşuri şi zahăr, apoi se încorporează făina şi praful de copt. Compoziţia se toarnă într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Se coace la 150°C, 40 de minute fără a deschide cuptorul în timpul coacerii. Blatul se lasă la răcit, apoi se taie în trei pe înălţime. Crema se prepară prin frecarea untului cu zahărul până la obţinerea unei consistente pufoase. Se adaugă apoi, treptat, esenţa de cacao şi coniacul. Cu crema rezultată se umplu blaturile. Tortul se decorează cu frişcă bătută şi diverse ornamente din zahăr (sau fructe proaspete). Se păstrează la rece maximum trei zile.

Cocteil din vin roşu
Ingrediente: 500 ml lapte, 400 ml vin roşu, 4 gălbenuşuri, 2 linguri cu zahăr, 1 linguriţă cu praf de scorţişoară, 4 boabe de struguri, 4 frunze de lămâiţă.
Mod de preparare: se mixează vinul cu laptele, zahărul, gălbenuşurile şi praful de scorţişoară, până când se topeşte zahărul. Se toarnă în pahare de tip flute şi se decorează cu strugure şi frunze de lămâiţă.