Main menu

header

de Diana Georgescu

Bazată pe ingrediente proaspete şi pe condimente ce favorizează digestia, bucătăria indiană este preferata multor altor popoare. Savuroasă şi incitantă, datorită aromelor exotice, mâncarea indiană este sănătoasă şi ajută organismul să-şi revină după excesele obişnuite în perioada Sărbătorilor. Vă prezentăm câteva delicatese indiene, unele dintre cele mai populare preparate culinare de bază.

Pui cu piper
Ingrediente: 1 pui de 1 kg, 120 ml iaurt, 4 cepe medii (tocate mărunt), 4 roşii mari (tocate mărunt), 4 linguriţe cu piper negru, 5 linguriţe cu frunze de coriandru proaspăt, 1 linguriţă cu Garam Masala, 6 căţei de usturoi (tăiaţi felii subţiri), 4 linguri cu ulei, 2 linguri cu suc de lămâie, sare, 250 ml apă.
Mod de preparare: se curăţă puiul şi se taie în opt bucăţi. Piperul se macină, sau se zdrobeşte în mojar. Se prepară o marinată din iaurt, piperul pisat, trei căţei de usturoi, sucul de lămâie şi sare. Se pun bucăţile de pui în acest amestec şi se lasă să se marineze pentru cel puţin 30 de minute. Între timp se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă ceapa şi se căleşte până când se rumeneşte puţin. Se pune restul de usturoi şi se mai căleşte puţin. Se pun roşiile şi se lasă pe foc, amestecând continuu, până când grăsimea se separă pe marginea tigăii. Se adaugă bucăţile de carne, împreună cu marinata şi se lasă să fiarbă 5 minute, timp în care se amestecă încet. Se pun 250 ml de apă şi se lasă să mai fiarbă până clocoteşte, apoi se acoperă vasul şi se lasă la foc încet, până când puiul s-a frăgezit. Se presară Garam Masala şi frunzele de coriandru tocate mărunt. Se serveşte cu garnitură de orez sau cu pâine prăjită. Garam Masala este un amestec de condimente specific bucătăriei indiene, care poate fi preparat în casă, prin amestecarea de cantităţi egale de scorţişoară, piper şi chimen, măcinate.

Ciocănele de pui cu iaurt şi şofran
Ingrediente: 8 ciocănele de pui, 200 ml iaurt, 3 căţei de usturoi (zdrobiţi), 1/2 linguriţă cu pudră de ghimbir, 1/2 linguriţă cu boia de ardei iute, 1 linguriţă cu boia de ardei dulce, 1 linguriţă cu curcuma (şofran de India), sucul unei jumătăţi de lămâie, 8 felii de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: ciocănelele se freacă bine cu sare şi piper şi se pun într-un castron încăpător. Se amestecă iaurtul cu sucul de lămâie şi toate condimentele. Marinata rezultată se toarnă peste carnea de pui, astfel încât să o acopere în întregime. Se acoperă vasul şi se lasă în frigider pentru cel puţin două ore. Înainte de a fi pusă la fript, carnea trebuie scoasă din frigider şi lăsată să ajungă la temperatura camerei. Se pun ciocănelele pe grătarul încins, se frig timp de 15 minute, întorcând de mai multe ori. Se servesc calde, alături de felii de lămâie. Acest preparat este la fel de savuros şi rece.

Orez cu chimen şi mazăre
Ingrediente: 200 g orez cu bobul lung (Basmati), 2 linguri cu ulei, 1 linguriţă cu seminţe de chimen, 100 g mazăre proaspătă (sau congelată), 500 ml apă, 1/2 linguriţă cu sare, 2 linguriţe cu frunze de coriandru proaspăt.
Mod de preparare: se spală orezul sub jet de apă, apoi se scurge. Într-o tigaie cu fundul gros se încinge uleiul, apoi se pun seminţele de chimen. Când acestea încep să sfârâie se adaugă orezul, cu grijă. Se amestecă bine, se adaugă sarea şi imediat apa, astfel încât orezul să fie complet acoperit. Dacă este necesar se poate suplimenta cantitatea de apă, astfel încât deasupra orezului să existe un strat de 2 cm de apă. Când începe să fiarbă se reduce focul şi se lasă să fiarbă mocnit pentru şapte minute. Se supraveghează permanent fierberea, pentru a evita evaporarea completă a apei. Când orezul este pătruns se adaugă mazărea şi se acoperă vasul. Se lasă să mai fiarbă două minute, apoi se închide focul şi se mai lasă zece minute, pentru ca vaporii de apă să continue să gătească mazărea. Se presară cu coriandru proaspăt tocat. Este garnitura tradiţională indiană.

Miel cu varză şi susan
Ingrediente: 700 g file de miel (cotlet fără os), 4 linguri cu ulei de susan, 1 linguriţă cu pudră de ghimbir, 1 ardei iute roşu (tăiat în cuburi mici), 1/2 varză albă, 2 ardei galbeni, 150 ml supă de pui, 4 linguri cu vin alb sec, 2 linguri cu seminţe de susan (prăjite).
Mod de preparare: varza se taie în fâşii, ardeii galbeni se curăţă şi se taie felii subţiri, carnea se taie în felii cu grosimea de 1 cm. Într-o tigaie se încălzeşte jumătate din cantitatea de ulei şi se călesc ardeiul iute şi pudra de ghimbir. Se adaugă carnea de miel şi se prăjeşte câteva minute, până când s-a pătruns. Se scoate carnea din tigaie, se adaugă restul de ulei, se pun ardeii galbeni şi se călesc şi ei 3 minute, după care se scot lângă carne. Se pune supa de pui în tigaie, se adaugă varză şi se fierbe 5 minute, după care se pun carnea, ardeii şi vinul alb. Se lasă să se evapore alcoolul din vin, apoi se pun seminţele de susan. Se serveşte cu orez.

Budincă din griş cu şofran
Ingrediente: 250 g griş, 500 g zahăr tos, 500 ml apă, 1/2 linguriţă cu apă de trandafiri, 1/2 linguriţă cu pudră de şofran (sau fire de şofran), 1 l lapte (sau apă), 250 g unt (sau 250 ml ulei), 50 g sultanine (stafide), 50 g alune rotunde.
Mod de preparare: din 500 ml apă şi 500 g zahăr se prepară un sirop. Se pune untul sau uleiul într-o cratiţă încăpătoare şi se încălzeşte. Se adaugă grişul şi se rumeneşte puţin. Se toarnă deasupra laptele (sau apa), siropul de zăhar şi apa de trandafiri. Se lasă să fiarbă la foc mic, până când compoziţia se îngroaşă. Şofranul se amestecă însă cu puţină apă caldă şi se adaugă peste budincă, apoi se amestecă. Se ia de pe foc, se porţionează şi se aşază pe farfurii. Se ornează cu stafide şi alune. Se poate servi caldă sau rece, după preferinţă. Este un desert simplu, servit la sărbătorile tradiţionale indiene.