Main menu

header

de Ana Trifan

Când afară e cald şi bucătăria se încinge la maximum şi de la o ciorbiţă, până şi cele mai harnice gospodine se vor codi să aprindă focul la cuptor pentru a băga o plăcintă la copt. Ne-am gândit să vă scăpăm de această problemă prezentându-vă câteva reţete de plăcinte foarte sănătoase şi uşoare, care se gătesc fără foc.

Plăcintă cu cremă de coacăze
Ingrediente: crustă - 1/4 cană curmale fără sâmburi, înmuiate, 1/2 cană cu nuci, 1/4 cană cu migdale. Umplutură: 2-3 banane medii, 500 g coacăze (proaspete sau congelate), 1/2 cană cu curmale fără sâmburi. Pentru garnisit: nuci.
Mod de preparare: într-un blender amestecaţi ingredientele folosite pentru crustă. Întindeţi amestecul pe fundul şi pe marginile unei farfurii adânci. Tăiaţi 1-2 banane în felii şi acoperiţi cu acestea partea de jos a crustei. Pentru umplutură: într-un blender puneţi jumătate din coacăze, împreună cu o banană şi curmalele pentru umplutură. Crema obţinută o veţi amesteca bine cu coacăzele care au rămas întregi. Turnaţi amestecul peste bananele feliate. Garnisiţi cu nuci. Răciţi şi serviţi.

Plăcintă cu mere crude
Ingrediente: Crustă - 1/4 ceaşcă cu apă, 3/4 cană cu nuci înmuiate în apă, 1/2 cană cu migdale înmuiate în apă (opţional), 3/4 căni cu nuci pecan înmuiate în apă, 8 curmale fără sâmburi înmuiate în apă, 1 şi 1/2 ceşti cu fulgi de ovăz, 1 linguriţă cu condiment de plăcintă cu mere. Umplutură: 2-3 banane bine coapte, tăiate felii, 1 lingură cu sirop de arţar, 6 mere descojite date pe răzătoare, 1/2 cană cu stafide (opţional), 4-5 linguri cu suc de lămâie (opţional), 6 curmale fără sâmburi, tocate. Pentru garnisit: nuci, căpşuni, stafide.
Mod de preparare: înmuiaţi toate nucile, curmalele şi stafidele timp de 20-30 de minute în apă călduţă. Într-un blender amestecaţi fulgii de ovăz şi condimentele pentru plăcintă (scorţişoară, cuişoare, nucşoară) până obţineţi o pastă. Opţional amestecaţi cu 1/2 cană cu migdale. Separat, tot în blender, amestecaţi apa, curmalele, stafidele şi nucile. Adăugaţi amestecul făcut mai devreme din ovăz. Aluatul trebuie să fie destul de uscat, dacă nu este, mai adăugaţi ovăz. Turnaţi aluatul în forma de plăcintă pe fundul şi pe marginile acesteia. Tăiaţi două banane în patru bucăţi rotunde. Puneţi fiecare felie, una lângă alta, pe fundul formei. Amestecaţi în blender banana rămasă, siropul de arţar şi o cană cu mere rase până devine cremos. Adăugaţi amestecul la restul de două căni cu mere rase. Opţional adăugaţi 1/2 cană cu stafide şi/ sau sucul de lămâie. La final se încorporează şi curmalele tocate. Puneţi amestecul obţinut în forma de plăcintă, peste bananele tăiate. Garnisiţi cu nuci, stafide sau căpşuni feliate. Lăsaţi la rece pentru câteva ore şi serviţi.

Plăcintă cu îngheţată
Ingrediente: crustă - 1/3 cană cu nucă de cocos mărunţită, 1/2 cană cu nuci, 1/2 cană cu migdale, 1/3 cană cu pudră de roşcove, 1/2 linguriţă cu vanilie, 6 curmale înmuiate 10 minute, 1/2 cană cu seminţe de floarea-soarelui înmuiate 15 minute, 1/3 cană cu stafide. Pentru sosul de roşcove aveţi nevoie de: 4 linguri cu susan, 8 curmale înmuiate 10 minute, 1/2 linguriţă cu vanilie, 1 banană descojită şi congelată, 3/4 cană de pudră de roşcove - toate aceste ingrediente se pun într-un blender şi se amestecă până se opţine sosul dorit. Acesta va fi ţinut la frigider până va fi folosit. Umplutură: 5 banane descojite şi congelate, 15 curmale înmuiate 10 minute, 5 linguri cu susan, 2-3 linguri cu nucă de cocos.
Mod de preparare: amestecaţi ingredientele pentru crustă într-un blender. Se presară un pic de pudră de roşcovă pe pereţii şi pe fundul platoului, apoi se toarnă crusta. Într-un blender amestecaţi toate ingredientele pentru umplutură, în afară de nuca de cocos. Amestecaţi compoziţia obţinută cu sosul de roşcove. Turnaţi peste crustă, presăraţi nucă de cocos. Acoperiţi şi lăsaţi la frigider peste noapte. Scoateţi din congelator cu cinci minute înainte de servire.

Plăcintă tropicală cu mango şi banană
Ingrediente: crustă - 3/4 cană cu migdale înmuiate 15 minute, 3/4 cană cu nuci, 3-4 curmale fără sâmburi, 1/2 cană cu stafide înmuiate 1 minut. Umplutură: 2 căni cu mango (2-3 fructe de mango), 1 şi 1/2 cu banane, plus alte 2 banane feliate, 1/2 cană cu stafide, fructe la alegere, feliate.
Mod de preparare: amestecaţi în blender ingredientele folosite la crustă. Turnaţi amestecul pe un platou de plăcintă şi lăsaţi să se răcească. Amestecaţi în blender o cană cu mango şi 1-1/2 cu banane până obţineţi un sos. Tăiaţi două banane în câte patru bucăţi rotunde şi puneţi peste crustă. Feliaţi fructul de mango rămas şi puneţi-l peste banane împreună cu fructele la alegere şi presăraţi cu stafide. Turnaţi sosul de mango şi banană şi amestecaţi cu fructele. Decoraţi şi lăsaţi la răcit pentru câteva ore. Puneţi la congelator cu jumătate de oră înainte de servire.

Plăcintă cu fructe crude
Ingrediente: crustă - 2/3 cană cu fulgi de ovăz, 2/3 cană cu nuci, 1/3 cană cu cajou, 3/4 cană cu curmale fără sâmburi, 1/3 cană de migdale înmuiate în apă timp de 15 minute, 2 linguri cu sirop de arţar. Umplutură: un măr descojit şi tăiat în cuburi mici, 1/2 cană cu stafide, 2 banane coapte tăiate, 2-3 kiwi, un mango mare (sau 2 fructe de mango mici), feliaţi.
Mod de preparare: în blender amestecaţi ovăzul până devine pudră. Scurgeţi migdalele, apoi amestecaţi toate ingredientele pentru a forma aluatul. Aşezaţi pe fundul şi pe pereţii unui platou. Adăugaţi mărul, stafidele, o banană feliată, jumătate de mango şi un kiwi cubuleţe în aluat. Amestecaţi în blender cealaltă jumătate de mango şi o banană coaptă. Puneţi compoziţia obţinută deasupra fructelor şi amestecaţi. Decoraţi cu fructele de kiwi rămase, cu căpşuni sau cu stafide. Lăsaţi la răcit pentru câteva ore, apoi serviţi.