Main menu

header

de Dana Purgaru

Bucătăria italienească este vedetă în întreaga lume. Practic, aproape că nu există persoană care să nu fi mâncat sau să nu fi pregătit vreodată o reţetă din... „Cizmă”. Acest lucru se întâmplă atât pentru că felurile urmaşilor Romei sunt savuroase, dar şi pentru că acestea sunt foarte uşor de preparat. Nu rămâne decât să vă convingeţi.

Risotto cu pancetta
Ingrediente: 30 g parmezan ras, 2 linguri cu pătrunjel tocat, 750 ml supă de pui, 450 ml supă de vită, 100 ml vin roşu, 50 g ceapă tocată, 50 g pancetta (şuncă italienească neafumată), 100 g ciuperci tocate, 2 linguri cu ulei de măsline, 3 linguri cu unt, 250 g orez cu bobul mic, piper, sare.
Mod de preparare: încălziţi jumătate din ulei şi untul într-o tigaie. Căliţi pancetta tocată, puneţi ciupercile, iar după ce se rumenesc scoateţi-le şi puneţi-le separat. Combinaţi cele două feluri de supă şi daţi într-un clocot. Puneţi restul de ulei în tigaia folosită anterior, adăugaţi ceapa, lăsaţi-o să se înmoaie, puneţi orezul şi amestecaţi mereu până ce acesta devine opac. Turnaţi vinul şi amestecaţi până se evaporă alcoolul. Adăugaţi pe rând câte 100 ml de supă, amestecând continuu. Puneţi ciupercile şi pancetta împreună cu ultimii 100 ml de supă, asezonaţi cu sare şi piper, apoi opriţi focul şi adăugaţi untul, parmezanul şi pătrunjelul.

Calzone cu ciuperci şi brânză
Ingrediente: 220 g făină pentru pâine, 2 linguriţe cu ulei de măsline, 250 g ciuperci, 1 căţel de usturoi zdrobit, 1 vârf de cuţit cu chilli, 1 linguriţă cu rozmarin tocat, 1 lingură cu smântână, 100 g brânză.
Mod de preparare: preparaţi aluatul pentru pizza şi lăsaţi-l la dospit. Puneţi jumătate din ulei în tigaie, sotaţi ciupercile, puneţi usturoiul, rozmarinul şi chilli, apoi adăugaţi smântâna şi o lingură cu apă. Daţi tigaia deoparte, întindeţi aluatul în formă de cerc şi puneţi amestecul de ciuperci în centru, păstrând 2 cm de aluat liberi. Presăraţi brânza şi împăturiţi aluatul sub formă de semilună, apoi presaţi marginile până se lipesc. Ungeţi calzone cu uleiul rămas şi introduceţi-l în cuptor până se rumeneşte.

Lasagna
Ingrediente: 250 g mozzarella rasă, 20 de foi de lasagna, 100 g parmezan ras. Pentru sos: 3 linguri cu ulei de măsline, 4 cepe tocate, 8 căţei de usturoi zdrobiţi, 1 lingură cu mix de ierburi aromate, 2 frunze de dafin, 1 kg carne tocată de vită, 1,5 kg roşii tocate, 1 pahar cu vin roşu, sare şi piper. Pentru sosul alb: 200 g unt, 150 g făină, 1,5 litri de lapte.
Mod de preparare: pentru sos se pune uleiul într-o cratiţă, se căleşte ceapa, se adaugă usturoiul, ierburile aromate şi frunzele de dafin şi se lasă pe foc câteva minute. Într-o tigaie se rumeneşte carnea de vită, apoi se pune peste ceapa călită. Se adaugă roşiile, vinul, sarea şi piperul şi se fierbe până când sosul se îngroaşă. Preparaţi sosul alb din toate ingredientele şi amestecaţi până devine omogen şi gros. Se pune un strat subţire de sos de carne într-un vas termorezistent, apoi sos alb şi mozzarella. Se pune un strat de foi de lasagna, apoi se aşază iar câte un strat de sosuri şi mozzarella până la ultimul strat de aluat, care se acoperă cu sos alb şi parmezan. Se introduce lasagna în cuptor până când se rumeneşte.

Paste bolognese
Ingrediente: 2 linguriţe cu ulei de măsline, 1 ceapă mărunţită, 4 morcovi mărunţiţi, 2 zucchini mărunţiţi, 100 g ciuperci, 1 căţel de usturoi strivit, 500 g roşii mărunţite, 1 lingură cu sos Worcestershire, 500 g carne tocată de vită, 2 linguri cu frunze de busuioc proaspete tocate, 400 g spaghete, sare, piper.
Mod de preparare: se căleşte ceapa în ulei, se adaugă morcovii, zucchini şi ciupercile, se rumenesc cinci minute, apoi se adaugă usturoiul, roşiile, sosul Worcestershire, o cană cu apă clocotită, sare şi piper. Se fierbe totul un sfert de oră. Carnea se prăjeşte separat, iar pastele se pun la fiert. Amestecul de legume se pasează bine într-un blender împreună cu busuiocul. Amestecaţi spaghetele cu carnea şi cu sosul.

Minestrone cu tortellini
Ingrediente: ulei de măsline, 1 ceapă medie mărunţită, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, chilli, 2 ţeline cubuleţe, 1 morcov mediu cubuleţe, 1 mână de pătrunjel mărunţit, 1 dovlecel cubuleţe, 400 g roşii mărunţite, 500 ml supă de legume, 250 g tortellini cu brânză.
Mod de preparare: se încinge uleiul, se pun ceapa, usturoiul şi chilli, se călesc cinci minute şi se adaugă ţelina, morcovul, o jumătate din cantitatea de pătrunjel şi dovlecelul. După cinci minute se adaugă roşiile şi se amestecă, apoi se pune supa şi se lasă să fiarbă zece minute. Fierbeţi tortellini şi turnaţi-le în supă. Amestecaţi şi, după ce stingeţi focul, puneţi pătrunjelul rămas.

Tagliatelle cu pui
Ingrediente: 500 g piept de pui, 1 lămâie, 1 lingură cu tarhon tocat, 2 linguriţe cu ulei de măsline, 8 roşii cherry, 300 g tagliatelle, busuioc proaspăt, sare, piper.
Mod de preparare: se prepară carnea (la grătar, fiartă sau prăjită), se taie cubuleţe mici şi se pun într-o formă termorezistentă, cu uleiul, sucul de lămâie, tarhonul şi roşiile. Între timp se fierb pastele, se scurg bine şi se pun într-o cratiţă, apoi se toarnă compoziţia de mai sus. Se amestecă, se potriveşte de sare şi piper şi se presară busuioc.

Tortellini cu pesto
Ingrediente: 150 g paste tortellini umplute cu brânză, ciuperci sau carne (se găsesc în comenţ gata ambalate), 1 lingură cu sâmburi de pin prăjiţi, 1 linguriţă cu oţet balsamic, 4 roşii cherry. Pentru sosul pesto: 100 g busuioc, 10 g seminţe de pin, 15 g pecorino romano (brânză tare, sărată), 1 căţel de usturoi, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: pentru sosul pesto, ingredientele uscate se zdrobesc bine, se pun într-un blender şi se adaugă treptat uleiul. Tortellini se fierb, se scurg, se trec pe sub un jet de apă, se aşază într-un bol, se combină cu pesto, sâmburii de pin şi oţetul balsamic şi se adaugă roşiile tăiate în jumătăţi, sare şi piper.

Sgroppino
Ingrediente: 2 cupe cu îngheţată de lămâie, 2 linguri cu prosecco (vin spumant alb, sec), 1 lingură cu votcă sau limoncello, 1 mână de cuburi de gheaţă, 1 lămâie.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un blender care zdrobeşte şi gheaţă. Se mixează până când se obţine o cremă groasă. Se toarnă în pahare ţinute în prealabil în frigider şi se stropeşte cu zeamă de lămâie.

• Aflaţi din numărul următor cum se prepară frittata, gnocchi, focaccia, panzanella, linguine, semifreddo, dar şi o excelentă pizza ori faimoasele macaroane... ca la mama lor acasă.