Main menu

header

de Diana Georgescu

Zilelor călduroase le putem face faţă mai uşor dacă introducem în alimentaţie mai multe fructe şi legume, sub diverse forme, mai ales în deserturi. Mult râvnitul produs îngheţat, având la bază sirop de zahăr, ouă şi frişcă, la care se adaugă diverse ingrediente savuroase cum sunt alune, alcool şi chiar fructe, este mult mai la îndemână decât aţi crede.

Cu cacao
Ingrediente: 500 ml frişcă, 9 ouă, 3 plicuri zahăr vanilat bourbon, 3 linguri cu cafea solubilă, 2 linguri cu cacao, 6 linguri cu zahăr.
Mod de preparare: se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se pun într-o cratiţă şi se mixează cu 2 linguri cu zahăr până se întăresc, apoi se amestecă bine cu frişca bătută. Gălbenuşurile se împart în 3 castroane mari (câte 3 gălbenuşuri în fiecare vas). În primul vas se amestecă gălbenuşurile cu vanilia şi 2 linguri cu zahăr, în al doilea se mixează cacaua şi 2 linguri cu zahăr, iar în al treilea cafeaua solubilă cu gălbenuşurile. Se împart, în părţi egale, albuşurile bătute şi amestecate cu frişcă, apoi se amestecă fiecare în parte. Se tapetează o formă de chec cu folie alimentară, după care se toarnă compoziţia cu cacao, peste ea se pune cea cu vanilie, iar ultima este cea cu ness. Se lasă în congelator până se întăreşte. Se poate felia sau porţiona cu cleştele de îngheţată.

De banane şi alune de pădure caramelizate
Ingrediente: pentru alune caramelizate: 100 g alune de pădure, 200 g zahăr, 1 lingură cu ulei de floarea-soarelui; pentru parfait: 2 banane coapte, 2 linguriţe cu suc de lămâie, 300 ml frişcă lichidă, 2 albuşuri, 100 g zahăr.
Mod de preparare: pentru caramel, se aşază zahărul într-o cratiţă cu fund dublu împreună cu trei linguri cu apă. Se lasă la foc mic până se dizolvă zahărul complet şi devine translucid. Se măreşte intensitatea focului şi se fierbe, până ce se închide caramelul la culoare. Se ia de pe foc, se amestecă alunele, apoi se răstoarnă pe o tavă unsă cu ulei. Se nivelează şi se lasă la răcit. Când caramelul este rece şi casant, se sparge în bucăţi. Apoi, cu capătul unui sucitor se zdrobeşte bine, până când se obţin firimituri mari. Se tapetează o formă de cozonac de 1,2 litri cu o hârtie de copt. Într-un bol se face un piure din banane cu jumătate din sucul de lămâie şi se lasă deoparte. Se aşază frişca lichidă într-un bol şi se bate până când se leagă puţin. În alt bol, foarte curat, se mixează albuşurile şi un strop de suc de lămâie, până când se întăresc. Se adaugă zahărul încet, până când se obţine o compoziţie ca de bezea. Se încorporează cu grijă frişca în albuşuri, apoi se adaugă piureul de banane şi cea mai mare parte a caramelului mărunţit, păstrând patru linguri pentru servit. Se aşază compoziţia în forma de cozonac, se nivelează la suprafaţă şi se lasă la congelator până când se întăreşte.

Cu nuga
Ingrediente: 400 g brânză Ricotta, 110 g zahăr fin, 300 ml smântână pentru frişcă, 200 g ciocolată amăruie, 150 g nuga cu alune.
Mod de preparare: se topeşte ciocolata la bain-marie (pe baie de abur). Se amestecă brânza cu zahărul, apoi se adaugă frişca bine bătută la mixer. Se încorporează ciocolata topită şi nuga tăiată bucăţele şi se amestecă bine cu o spatulă, până se omogenizează. Se tapetează tava cu folie alimentară, se toarnă compoziţia, se acoperă cu folie şi se lasă la congelator minimum 5 ore. Tava se scoate din congelator cu 10 minute înainte de servire. Se taie în felii de 2 cm grosime.

De pepene galben
Ingrediente: 500 g pepene galben, 180 g zahăr, 150 ml lapte, 1 ou, 500 ml frişcă lichidă, 2 pliculeţe zahăr vanilat.
Mod de preparare: se amestecă într-un vas zahărul, zahărul vanilat cu laptele şi oul bătut uşor. Se pune compoziţia obţinută la fiert, amestecându-se constant, până începe să se îngroaşe. Se lasă vasul la răcit. Se adaugă pepenele, făcut piure sau tăiat bucăţele foarte mici, şi se amestecă. Se toarnă apoi frişca bătută şi se amestecă uşor. Parfait-ul se toarnă într-o formă de chec, în care a fost pusă folie alimentară, şi se pune la congelator. După 3-4 ore, se scoate şi se amestecă energic, pentru a nu face ace de gheaţă.

Cu fructe de pădure
Ingrediente: 200 g fructe de pădure (proaspete sau congelate), 2 linguri cu zahăr pudră, 300 g iaurt gras, 1 banană coaptă (pasată).
Mod de preparare: se pun fructele într-o cratiţă împreună cu zahărul pudră şi se încălzesc treptat, până când se formează un sirop. Se scot jumătate dintre ele şi se pasează până se obţine un piure, se trec printr-o sită şi se bat cu iaurtul şi cu banana. Se adaugă fructele rămase şi se toarnă în forme, care au fost tapetate cu folie alimentară. Se pun la congelator peste noapte sau pentru minimum 6 ore. Pentru a le servi, se scot din forme şi se lasă să se înmoaie puţin. Se servesc cu topping de fructe de pădure, după preferinţă.

Pont! Grăsimea, zahărul şi alcoolul au proprietatea de a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. De aceea se adaugă o cantitate mai mare de frişcă sau alcool reţetelor care conţin fructe.

Reţeta de bază

Ingrediente: 2 albuşuri, 175 g zahăr tos, 90 ml apă, 400 ml frişcă lichidă, 1/4 linguriţă cu sare, 2 linguri cu coniac, ulei.
Mod de preparare: într-un bol, albuşurile, împreună cu sarea, se bat până se obţine o spumă albă şi densă. Separat se pun pe foc, într-o crăticioară, apa şi zahărul, din care se obţine un sirop după 5 minute de fierbere. Se lasă la răcit, apoi se încorporează coniacul. Se toarnă siropul, în fir subţire, peste spuma de albuşuri şi se mixează, până se obţine un amestec vâscos şi lucios. Într-un alt vas se bate frişca lichidă până când aceasta se întăreşte şi îşi păstrează forma. Se încorporează cu grijă în spuma de albuşuri. Se unge cu ulei o tavă de chec în care se pune o folie alimentară. Amestecul se pune în folie şi se congelează pentru minimum 6 ore. Se scoate folia şi se taie în felii sau se poate porţiona cu cleştele de îngheţată.