Main menu

header

de Dana Purgaru

Uşor de digerat şi greu de uitat. Astfel se poate descrie una dintre cele mai cunoscute bucătării din lume, cea a Thailandei, caracterizată prin folosirea cu preponderenţă a peştelui ori a creveţilor, a legumelor şi a plantelor aromatice într-un melanj de simplitate şi de exotism. Vă prezentăm câteva dintre preparatele tradiţionale thailandeze, iar după ce le veţi dezlega misterul, cu siguranţă vă veţi îndrăgosti de gustul lor.

Tom Kha Gai (supă)
Ingrediente: 1 lingură cu ulei de arahide, 25 g ghimbir tocat, 2 căţei de usturoi mărunţiţi, 1 cutie cu lapte de cocos, 1 morcov tăiat fâşii subţiri, 1 tulpină de ţelină, 2 ardei graşi (galben şi roşu) tăiaţi julien, 1 vârf de cuţit cu chili, frunze de coriandru, sos de soia light.
Mod de preparare: se încinge uleiul într-o oală, se călesc ghimbirul mărunţit, usturoiul şi chili câteva secunde, se toarnă laptele de cocos, se dă într-un clocot, apoi se pune capacul şi se lasă zece minute, timp în care se amestecă des. Se pun legumele în oală şi sosul de soia, apoi se mai fierbe cinci minute. Se serveşte cu frunze de coriandru.

Laab / Larb
Ingrediente: 250 g carne (de pui sau de porc) tocată, fiartă sau prăjită, 10 cm tulpină de lemongrass tocată, 1 ardei iute roşu tocat mărunt, 2 linguri cu suc de lime, 1 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu orez cu bob rotund, 2 fire de ceapă verde tocate, 1 lingură cu frunze de coriandru tocate, frunze de mentă.
Mod de preparare: se pune orezul la prăjit câteva minute, iar după ce se răceşte se pisează până se face pulbere. Se combină carnea cu lemongrass, sucul de lime, ardeiul iute, sosul de soia, pulberea de orez, ceapa verde şi coriandrul. Se serveşte cu mentă.

Gai Pad
Ingrediente: 500 g piept de pui, 3 ardei iuţi, 1 ceapă albă, 1 ceapă roşie, 3-4 căţei de usturoi mărunţiţi, 1 cană cu supă de carne, 2 linguri cu ulei, 300 g ciuperci, 1 lingură cu sos de soia, 1 linguriţă cu zahăr, 1 lingură cu suc de lămâie, 2 linguri cu sos chili, 2 ardei graşi, 1 morcov dat pe răzătoare, ghimbir, busuioc.
Mod de preparare: într-un wok sau o tigaie mare se încinge uleiul, se căleşte usturoiul, apoi se pun carnea şi ciupercile. După ce se rumenesc, se adaugă legumele mărunţite, iar după călire se pun supa de carne, sosul de soia, zeama de lămâie, zahărul, busuiocul şi puţin ghimbir ras. Se amestecă şi se adaugă sos chili, după gust.

Satay (frigărui)
Ingrediente: 2 piepturi de pui (sau carne de porc, de miel, de vită, peşte ori tofu). Pentru marinată: 2 linguri cu sos de soia, 1 linguriţă cu praf curry, piper, 1 linguriţă cu sare, 2 cm ghimbir, 1 fir de citronelle tocat, 1 fir de ceapă verde tocat, coaja şi 1 lime, 1 ardei iute tocat, 2 căţei de usturoi, lapte de cocos, 1 lingură cu ulei de arahide. Pentru sos: 200 ml lapte de cocos, 1 lingură cu sos de peşte, 2-3 linguri cu pastă de curry, 1 linguriţă cu zahăr brun, 2-3 linguri cu unt de arahide.
Mod de preparare: pentru marinată amestecaţi laptele de cocos cu uleiul de arahide, puneţi sosul de soia, sucul de lime, răzuiţi ghimbir şi amestecaţi. Adăugaţi usturoiul pisat mărunt, coaja de lime, praful de curry, sarea, piperul, ardeiul iute, firul de citronelle şi ceapa, apoi amestecaţi bine. Tăiaţi carnea (sau tofu) cubuleţe, puneţi-o în marinată şi lăsaţi-o câteva ore în frigider acoperită. Înmuiaţi în apă câteva ţepuşe de bambus pentru frigărui şi puneţi carnea pe ele. Pentru sos încingeţi un wok sau o tigaie mare, turnaţi laptele de cocos şi-l fierbeţi, adăugaţi apoi pasta de curry, sosul de peşte, zahărul brun şi amestecaţi. Reduceţi focul, puneţi untul de arahide. Amestecaţi continuu încă un minut, apoi luaţi de pe foc. Frigăruile se prepară la grătar şi se servesc cu sos.

Nasi goreng
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de arahide, 200 g orez cu bob lung fiert, 1/2 ardei gras roşu tocat, 1/2 morcov tocat, 1 lingură cu sos de soia, 1 ardei iute roşu mic tocat, 1 căţel de usturoi tocat, 1 linguriţă cu ghimbir tocat, 2 bucăţele de lemongrass, 100 g mazăre fiartă, 8 creveţi decorticaţi, 1 ou bătut, 2 fire de ceapă verde tocate, frunze de coriandru sau pătrunjel.
Mod de preparare: se încinge uleiul, se pun morcovul şi orezul, iar după un minut se adaugă creveţii, mazărea, sosul de soia, usturoiul, ardeiul gras, lemongrass, ghimbirul şi ardeiul iute. Se amestecă bine şi după unul-două minute se dă compoziţia spre părţile laterale, iar în mijloc se pune oul. După câteva secunde se combină cu restul ingredientelor. Se serveşte cald, cu ceapă şi coriandru ori pătrunjel.

Yum Tang Gwa (salată)
Ingrediente: 2 castraveţi, 1/4 cană cu frunze de coriandru mărunţite, 1/2 cană cu alune proaspete, 2 linguri cu zeamă de lime, 2 linguri cu zahăr brun, 1 ardei iute mărunţit, 1 ceapă roşie mică tocată, 4 căţei de usturoi, 1 lingură cu sos de peşte (opţional), ulei, sare, piper.
Mod de preparare: amestecaţi zeama de lime cu zahărul până se topeşte, adăugaţi coriandrul, ardeiul iute, castraveţii mărunţiţi, ceapa, sarea şi piperul. Lăsaţi la frigider o jumătate de oră. Prăjiţi alunele într-o tigaie, apoi le scoateţi şi le mărunţiţi. Încingeţi ulei în tigaie şi căliţi puţin usturoiul. Amestecaţi salata cu alunele şi usturoiul şi serviţi cu sos de peşte.

Phad Thai
Ingrediente: 100 g tăiţei de orez fierţi, 2 linguri cu sos de peşte, 1/2 lime, 2 linguri cu zahăr brun, 2 linguri cu ulei de alune, 3 căţei de usturoi tocaţi, 1 ceapă verde, 1 ardei iute, 1 ou, 50 g creveţi, 1 mână cu muguri de soia (se pot cumpăra sau se obţin din boabe de soia germinate), 50 g alune mărunţite, coriandru verde tocat.
Mod de preparare: uleiul se încinge, se prăjesc alunele, apoi se dau deoparte. În aceeaşi tigaie se pun usturoiul, ardeiul iute şi tăiţeii. Turnaţi sosul de peşte şi zahărul, amestecaţi până scade puţin, apoi adăugaţi creveţii. Daţi apoi totul în părţile laterale, iar în mijloc spargeţi oul. După ce se coagulează amestecaţi totul. Adăugaţi ceapa, coriandrul şi mugurii de soia. La servire presăraţi alunele.

Alune prăjite cu miere şi nucă de cocos
Ingrediente: 1 lingură cu ulei de arahide, 2 linguri cu miere, 250 g alune caju crude (sau arahide ori nuci), 120 g miez de nucă de cocos deshidratat, 2 ardei iuţi roşii mărunţiţi, suc de la 2-3 cm ghimbir ras, sare, piper negru.
Mod de preparare: sucul de ghimbir se combină cu mierea şi se fierbe într-o tigaie câteva secunde, se pun uleiul de arahide alunele şi miezul de cocos şi se prăjesc până se rumenesc. Se adaugă ardeiul iute, sarea şi piperul şi se amestecă.