Main menu

header

de Diana Georgescu

Gustul şi aroma inconfundabilă a ciocolatei preparate în casă, care rememorează copilăria, îi determină pe mulţi dintre consumatori să râvnească la micile comori ale bomboneriilor şi ciocolateriilor. Cu puţină pricepere şi ingrediente extrem de accesibile, aceste minuni pot fi realizate şi în căminele dumneavoastră.

Trufe de ciocolată, cu diverse arome
Ingrediente: 400 ml frişcă (având conţinut mare de grăsime), 500 g ciocolată menaj, 2 linguri cu coniac, 2 linguri cu cafea (concentrată), 2 linguri cu cacao, 25 g migdale (tăiate şi prăjite), 400 g ciocolată albă, 1 lingură cu cafea boabe.
Mod de preparare: se pune frişca într-un vas pe foc şi se aduce la punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc. Într-un bol se pun 300 g ciocolată menaj, ruptă în bucăţi, apoi se toarnă deasupra frişca fierbinte. Se bate cu ajutorul unui tel, până când ciocolata se topeşte şi, încet, devine un amestec omogen. Compoziţia se împarte în două, turnându-se jumătate într-un alt castron. Într-unul dintre cele două castroane se toarnă cafeaua lichidă, iar în celălalt coniacul. Se introduc castroanele în congelator timp de o oră, pentru a se întări compoziţia. Cu ajutorul unei linguri se formează biluţe din cele două compoziţii, care se pun, diferenţiat, pe o tavă tapetată cu hârtie pergament. Tava se introduce în congelator. Într-un vas, în bain-marie, se topeşte restul cantităţii de ciocolată menaj. După ce s-a răcit puţin, se introduc biluţele cu aromă de coniac în ciocolată, folosind o furculiţă mai mică sau o tijă pentru frigărui. Se lasă puţin să se scurgă ciocolata în exces, apoi se aşază din nou pe hârtia pergament. Din aceste trufe, o treime se presară cu migdalele prăjite, o treime se trec prin cacao, iar restul rămân simple. Se topeşte ciocolata albă, la fel ca şi cea menaj, pe baie de abur, şi se lasă să se răcească puţin. Se introduc biluţele cu aromă de cafea în ciocolată, se lasă să se scurgă puţin şi apoi o parte dintre ele se decorează cu câte o boabă de cafea. Se pot face mici modele, cu ciocolată de culoare contrastantă, pe unele trufe, pentru decor. Trufele se pot păstra în cutie, în frigider, cel mult şapte zile. Se pot congela, iar în momentul servirii se decongelează în frigider, într-un interval de două-trei ore.

Bomboane bicolore
Ingrediente: 75 ml apă, 25 g lichior de cireşe amare (vişine), 200 g zahăr, 130 g lapte praf, 10 nuci (curăţate), 50 g cacao, 100 g ciocolată menaj albă, 100 g unt (topit şi răcit).
Mod de preparare: se fierbe apa cu zahărul până devine un sirop gros, se adaugă lichiorul şi se mai lasă puţin, la o intensitate foarte redusă a focului. Se ia de pe foc şi se adaugă laptele praf, cacaua, untul şi nucile. Această compoziţie se pune într-o tavă tapetată cu hârtie pergament. Se topeşte ciocolata albă şi se toarnă peste cea neagră, netezind uşor. Când s-a răcit, se scoate din tavă şi se taie cu o lamă subţire, presând încet, în pătrate cu latura de maximum 3 cm. Se lasă la frigider câteva ore înainte de servire.

Fondante pentru vegetarieni
Ingrediente: 500 g zahăr, zeama de la 1/2 lămâie, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu cacao, 3 linguri cu zahăr, 100 g alune de pădure.
Mod de preparare: se pun cele 500 g zahăr într-o cratiţă şi se adaugă apă atât cât să fie umezit. Se pregătesc o pensulă de patiserie (cu peri naturali) şi un vas cu apă rece. Cu ajutorul acestora se vor spăla de câteva ori pereţii vasului în care fierbe siropul, pentru a preîntâmpina caramelizarea. Se pune un vas curat, încăpător, la frigider. Se pune vasul cu sirop la foc. Îndată ce va începe să fiarbă, se va forma o spumă care trebuie îndepărtată cu ajutorul unei linguri. Se repetă de câte ori este necesar, de fiecare dată operaţiunea fiind urmată de spălarea pereţilor vasului cu ajutorul pensulei înmuiate în apă rece. De îndată ce se observă că nu se mai formează spumă, se va lua o probă, introducând lama unui cuţit în sirop, cantitatea luată se lasă să se răcească puţin. Se ia o picătură între degete, dacă se va întinde, opunând puţină rezistenţă şi rămânând pentru puţin timp cele două degete lipite, este semn că siropul este gata. Se scoate vasul din frigider, se toarnă cu grijă siropul în el şi, deasupra, zeama de lămâie şi mierea. Se foloseşte un mixer la viteză mare, pentru a bate siropul, până se formează o compoziţie albă, vâscoasă, care este fondantul. Se caramelizează cele trei linguri cu zahăr într-un vas în care s-a adăugat o lingură cu apă. Când amestecul a devenit auriu, se ia de pe foc şi se adaugă alunele de pădure. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă să se răcească, apoi se macină cu ajutorul unui robot de bucătărie sau se zdrobesc, într-un şervet curat, cu ajutorul unui sucitor. Se adaugă peste jumătate din cantitatea de fondant şi se frământă până la înglobarea alunelor, apoi se formează bomboane, care se aşază pe o tavă la rece. Restul fondantului se încălzeşte puţin şi se amestecă bine cu două linguri cu apă şi cacaua. Apoi se scufundă bomboanele, cu ajutorul unei furculiţe, în fondant, se lasă să se scurgă puţin şi se aşază în tavă. Pe cât posibil, se roteşte bomboana astfel încât picătura rămasă să formeze o coroniţă deasupra bomboanei. Se pot păstra într-un recipient bine închis, la frigider, până la zece zile.

• Pentru a crea o impresie aparte, bomboanele se pot depozita, individual, în coşuleţe speciale din hârtie, care se găsesc de vânzare în unele reţele de supermarketuri
• Fondantul se poate folosi pentru glazuri, în amestec cu cacao sau diferite esenţe, ca bază a unor creme (cremă de cofetărie cu unt). Se poate păstra o perioadă lungă într-un recipient bine închis. Dacă este necesar, se poate adăuga puţină apă şi se reîncălzeşte până la obţinerea consistenţei dorite