Main menu

header

de Roxana Brănişteanu

Pe lângă calitatea de a fi unul dintre cele mai apreciate şi consumate fructe din lumea întreagă, mărul este un adevărat izvor de sănătate. Merele sunt pline de fibre şi antioxidanţi, betacaroten şi vitamina C, au puţine calorii şi nu conţin grăsimi şi colesterol. Cele mai multe idei de preparare pe care le avem ne duc, invariabil, cu gândul către un desert, dar iată că avem pentru dumneavoastră câteva reţete surprinzătoare, în care merele pot fi incluse în felul principal.

Mâncare inedită
Ingrediente: 1,5 kg mere de cel puţin 3 soiuri, 1 pahar cu vin (de preferat dulce), o lingură cu bulion, sare şi busuioc după gust, ulei pentru călit.
Mod de preparare: se curăţă merele de coajă şi cotoare, se taie felii groase de circa 5 mm şi se pun la călit în ulei. După ce şi-au schimbat culoarea, se adaugă sarea, bulionul şi vinul, amestecându-se uşor. Se lasă să mai fiarbă câteva minute, apoi se pune busuioc după gust. Mâncărica se serveşte caldă sau rece, ca fel principal sau ca şi garnitură pentru friptură.

Supă pentru slăbit
Ingrediente: 1 kg mere, 2-3 linguri cu făină, 2-3 linguriţe cu zahăr, 2 linguri cu oţet de mere cu miere, puţin ulei, frunze verzi de ceapă, sare, crutoane.
Mod de preparare: se pun la fiert merele curăţate de coajă şi tăiate felii. Într-o tigaie de teflon se căleşte făina până devine puţin aurie, apoi se toarnă cam o linguriţă cu ulei şi se stinge cu apă. Se fierbe totul până se îngroaşă ca o smântână. Se toarnă acest sos peste supa de mere, se acreşte cu oţet de mere cu miere, apoi se adaugă zahărul şi sarea, după gust. La final se decorează cu frunze verzi de ceapă şi se serveşte cu crutoane rumenite la cuptor.

La cuptor, cu sirop de arţar
Ingrediente: 2 mere mari (roşu sau verde), curăţate de coajă şi tăiate în felii cât mai subţiri, 1 kg cartofi dulci, curăţaţi şi tăiaţi în felii groase pe lungime, 2 linguri cu ulei de măsline, sare şi piper, 2 linguri cu unt nesărat, 1 lingură cu salvie proaspătă, tocată, 1 linguriţă cu zeamă de lămâie, 1 linguriţă cu sirop de arţar.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 240˚C. Într-un bol se amestecă feliile de cartofi dulci cu uleiul de măsline şi 1 linguriţă cu sare şi piper după gust. Se pun cartofii într-un singur strat, într-o tavă pe hârtie de copt, rumenindu-se la cuptor timp de zece minute. Se întorc pe partea cealaltă şi se mai dau cinci minute la cuptor până când se înmoaie şi capătă o tentă aurie. Cât se rumenesc cartofii, se încinge untul într-o tigaie la foc mare. Se pun, apoi, feliile de mere şi se lasă să se prăjească uşor, câte unul-două minute pe fiecare parte. Se adaugă salvia şi se mai lasă pe foc maximum un minut. Merele se iau de pe foc, după care se adaugă zeama de lămâie şi siropul de arţar. Când sunt gata şi cartofii, se amestecă împreună cu merele pregătite.

Deliciu de toamnă
Ingrediente: 4 mere, o lingură cu zeamă de lămâie, un sfert de cană cu stafide, 2 linguri cu migdale, 2 linguriţe cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 180°C. Folosind un cuţit, se scobeşte cotorul merelor şi se stropesc în interior cu zeama proaspătă de lămâie. Stafidele, esenţa de vanilie şi migdalele tăiate în bucăţele se amestecă şi se umplu merele. Se aşază fructele într-o tavă, după care se acoperă cu o folie şi se dau la cuptor pentru 15 minute. După acest timp se îndepărtează folia şi se reintroduc în cuptor pentru încă un sfert de oră. Merele se servesc la temperatura camerei.

Compot cu vin
Ingrediente: 1 kg mere, 4 plicuri cu zahăr vanilat, 1,5 l apă, 250 g zahăr, 150 ml vin alb sec sau demisec.
Mod de preparare: se pregătesc trei borcane de 800 ml. Se pun la fiert apa, zahărul şi zahărul vanilat. Se spală merele, se curăţă de coajă, se taie în jumătăţi şi se îndepărtează seminţele. Se trec prin jet de apă rece, iar când siropul clocoteşte se pun la fiert la foc mic, acoperind vasul cu un capac. Când merele sunt pătrunse, se toarnă vinul şi se lasă compotul să mai dea câteva clocote, apoi se toarnă fierbinte în borcane, înfiletându-le repede capacele şi se pun deoparte să se răcească până a doua zi, acoperite cu pături. Acest compot de mere cu vin este ideal pentru perioadele friguroase, putând fi consumat câte o cană seara, înainte de culcare.

Tort cu zahăr ars
Ingrediente: 5 mere, 5 linguri cu zahăr pentru caramelizat, 5 linguri cu zahăr pentru compoziţie, 5 linguri cu gem, 5 linguri cu făină, 5 linguri cu ulei, 5 linguri cu apă, 5 ouă, 1 plic cu praf de copt, esenţă de rom şi vanilie. Pentru sirop: 150 g zahăr, 300 ml apă, esenţă de rom.
Mod de preparare: se pune zahărul într-un vas la foc mediu, amestecând mereu până când se topeşte, după care se întinde, rotind cu grijă. Se curăţă merele de coajă şi de cotor, iar locul rămas liber se umple cu gem. Merele astfel umplute se pun în vasul cuptorului şi se bagă la copt pentru zece minute. Între timp se pregăteşte compoziţia, începând prin a separa albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, uleiul, apa şi esenţele. Albuşurile se bat spumă, iar când s-au întărit se adaugă gălbenuşurile şi se încorporează cu grijă, amestecând de jos în sus. Se amestecă făina cu praful de copt, după care se presară în ploaie, în vasul cu compoziţia, amestecând în acelaşi fel. Se pune totul peste merele coapte, apoi se introduce la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră (se testează cu scobitoarea). Peste tort se toarnă siropul făcut din ingredientele de mai sus. La final se răstoarnă cu grijă, pentru a nu se rupe, pe o farfurie întinsă. În funcţie de preferinţe, tortul poate fi ornat cu frişcă sau cu ciocolată.

• Sfatul nutriţioniştilor este de a consuma merele cu coajă cu tot. Descojite, ele îşi pierd o mare parte dintre proprietăţi