Main menu

header

  Sunt cele mai scumpe preparate din lume, iar cei care îşi permit să le consume frecvent le apreciază pentru savoarea inconfundabilă. În spatele lor se ascund poveşti deosebite, bucătari rafinaţi şi personalităţi marcante. Vă propunem reţetele unora dintre cele mai renumite şi mai luxoase mâncăruri create de maeştri ai gastronomiei de-a lungul istoriei.

  Ouă Benedict

  Aceste delicatese au fost create în Restaurantul Delmonico, din New York. Un client fidel, Le Grand Benedict, împreună cu soţia sa i-au reproşat bucătarului-şef că în fiecare zi găteşte aceeaşi mâncare şi au cerut ceva diferit. Aşa că bucătarul a gătit ouă cu şuncă, servite pe o brioşă şi acoperite cu sos Hollandaise. Preparatul a primit astfel denumirea de „ouă Benedict”.
Ingrediente: patru felii de pâine prăjită, patru felii de şuncă, patru ouă, pătrunjel, sos olandez.
Mod de preparare: şunca se prăjeşte într-o tigaie şi apoi se lasă pe un şervet să se elimine grăsimea în exces. Într-o oală unsă cu ulei se toarnă suficient de multă apă, încât să acopere ouăle şi să nu se lipească de fund. Când clocoteşte apa se sparg cele patru ouă, apoi se reduce focul şi se acoperă oala cu un capac. Când sunt gata se scot din oală. Pe o farfurie se aşază o felie de pâine, deasupra şunca, oul şi sosul olandez. Acesta din urmă se prepară pe foc, amestecând trei gălbenuşuri cu o lingură cu suc de lămâie. Se adaugă 100 g de unt şi o jumătate de cană cu vin. Se amestecă foarte bine, apoi se condimentează cu o frunză de dafin, sare, piper şi o lingură cu oţet. Se ţine pe foc până când se îngroaşă.

  Pui Marengo

  Puiul Marengo este un preparat culinar specific bucătăriei franceze. De unde îi vine numele? La 14 iunie 1800, Napoleon Bonaparte a câştigat bătălia împotriva armatei austro-ungare. Bătălia a avut loc într-o localitate numită Marengo, situată în nordul Italiei. Peste 5.800 de francezi şi 9.400 de austrieci au fost ucişi în bătălie, iar pentru celebrarea victoriei, soldaţii au gătit un fel de mâncare din ingredientele pe care le-au mai găsit în bucătăriile localnicilor, mâncare devenită celebră pentru gustul desăvârşit.
Ingrediente: un pui de un kilogram, 20 ml ulei, 30 g unt, 40 g făină, pătrunjel verde, 20 ml zeamă de carne, 20 ml vin alb, 200 g ciuperci, patru-cinci roşii, 30 g ceapă.
Mod de preparare: se taie puiul în bucăţi, ce se rumenesc în amestec de unt şi ulei încins. Când bucăţile au căpătat culoare se presară o tocătură de ceapă şi pătrunjel verde şi se continuă rumenitul. Se pudrează cu făină, se întorc bucăţile pe toate părţile şi se adaugă vin îndoit cu zeamă de carne. Se fierbe la foc mic până când carnea este aproape gata. Se adaugă ciupercile, spălate şi tăiate, şi roşiile fără coajă şi zdrobite. Se mai dă în câteva clocote şi se serveşte. (va urma)
Cristina Tache
  Friptură de vită Stroganoff

  În 1890, în St. Petersburg, Rusia, în cadrul unui concurs de gătit, această friptură a câştigat locul întâi. Numele vine de la Contele Pavel Alexandrovich Stroganoff, unul dintre membrii familiei regale ruseşti, deoarece bucătarul care a creat această friptură lucra la curtea contelui.
Ingrediente: 500 g carne de vită, un căţel de usturoi, 200 g ciuperci, două cepe, o linguriţă cu unt, două linguri cu ulei de floarea-soarelui, 250 ml smântână, oregano, o legătură de pătrunjel, o lingură cu muştar, sare după gust.
Mod de preparare: se taie carnea în fâşii subţiri, se sărează şi se sotează în ulei, până îşi schimbă culoarea şi se elimină toată grăsimea din cratiţă. Se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se amestecă încontinuu. Se pune un pahar cu apă fierbinte şi se lasă să se înăbuşe până când scade, iar apoi se pune în continuare apă, puţin câte puţin, acoperind cratiţa de fiecare dată. Între timp, separat, se spală ciupercile, se feliază şi se pun într-o cratiţă cu un căţel de usturoi, sare şi puţin unt. Se amestecă până îşi schimbă culoarea. Când carnea este aproape gata se adaugă ciupercile, fără usturoi, iar peste carne se adaugă muştarul, se potriveşte de sare, se pun smântâna şi oregano. Friptura se serveşte ornată cu pătrunjel verde şi cu garnitură de orez sau cartofi natur.