Main menu

header

de Diana Georgescu

Simpli, cu ciocolată sau cu fructe, în funcţie de ingredientele alese, biscuiţii pot fi o alternativă mai sănătoasă şi convenabilă pentru toţi membrii familiei. Pot însoţi o cană cu ceai sau cafea, pot înlocui gustarea celor mici la şcoală sau pot fi soluţia mereu la îndemână, pentru zilele săptămânii, în care timpul nu permite pregătirea unui desert. În plus, au avantajul de a putea decide exact ce cantitate de zahăr şi grăsimi să introduceţi în alimentaţie.

Cu mentă proaspătă
Ingrediente: 225 g zahăr, 120 g margarină, 200 g făină, 1 ou, 1 fiolă cu esenţă de vanilie, 1 plic praf de copt, 30 frunze de mentă proaspătă.
Mod de preparare: se freacă margarina cu zahărul, până devine o cremă, se adaugă oul, esenţa de vanilie şi se amestecă bine. Separat se cern împreună făina şi praful de copt, se amestecă şi se adaugă peste compoziţia de margarină. Se pune menta mărunţită şi se amestecă bine. Se formează biluţe din aluat care se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi pudrată cu făină. Se coace la foc mediu 20-25 de minute.

Cu fructe confiate
Ingrediente: 180 g margarină, 80 g zahăr pudră, 1 praf de sare, 2 linguriţe cu esenţă de vanilie, 2 linguriţe cu migdale măcinate, 2 linguriţe cu fistic mărunţit, 2 linguriţe cu alune mărunţite, 4 linguri cu făină, 4 linguri cu făină de porumb, 30 g fructe confiate.
Mod de preparare: se amestecă energic margarina cu sarea, zahărul şi cu aroma de vanilie până devine o masă spumoasă albă. Se adaugă făina de ambele feluri, iar când masa este omogenă se înglobează migdalele, fisticul şi alunele. Se amestecă bine şi se pun fructele confiate. Din compoziţia obţinută se formează un baton, cu ajutorul foliei alimentare, se rulează bine şi se pune în congelator minimum 30 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 200°C. Se scoate aluatul din congelator, se înlătură folia, se taie feliuţe de 2 cm grosime şi se aşază pe tavă, tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor, timp de aproximativ 20 de minute, şi apoi se lasă la răcit în tavă.

Cu scorţişoară
Ingrediente: 250 g făină, 100 g zahăr tos, 60 g zahăr brun, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cu cacao, 1/2 linguriţă cu praf de copt, coaja rasă de la o portocală, 125 g unt, 1 ou. Glazură: 80 g zahăr pudră, 2 linguri cu apă.
Mod de preparare: se amestecă făina cu zahărul tos şi zahărul brun, după care se adaugă scorţişoara, cacaua, praful de copt şi coaja de portocală. Se pun untul (moale) şi oul. Se face o compoziţie omogenă, care se lasă în frigider 30 de minute, în pungă de plastic. Se încălzeşte cuptorul la 180°C. Se amestecă zahărul pudră cu apa, obţinând o glazură. Se scoate aluatul din frigider, se întinde o foaie de 3 mm, se taie biscuiţii cu forma (sau cu un pahar), se pun în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coc în cuptorul încălzit 10 minute. Se lasă să se răcească şi se ornează cu glazura făcută.

Cu portocale şi ciocolată
Ingrediente: 100 g ciocolată neagră, 130 g margarină, 1 ou, 50 g zahăr, 250 g făină, 1 plic zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, 2 linguri cu coajă de portocală rasă.
Mod de preparare: se amestecă bine făina cu praful de copt, se adaugă margarina, zahărul şi oul, ciocolata tăiată în bucăţele mici, coaja rasă de la o portocală. Se frământă ca un aluat moale, care se pune într-o folie de aluminiu şi se lasă în frigider o jumătate de oră. După ce s-a răcit, se presară făină, iar din aluat se întind foi cu grosimea de 5 mm, apoi se decupează forme de biscuiţi care se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Biscuiţii se ţin in cuptor 10-15 minute, la o temperatură de 180°C.

Cu jeleu şi glazură
Ingrediente: 1 şi 3/4 cană cu făină, 1 cană cu zahăr pudră, 1/2 pachet unt nesărat, 3/4 cană cacao, 1/2 cană lapte, 1 ou, 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriţă cu zeamă de lămâie, 1/2 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 12 bucăţi jeleuri gumate, tăiate în două pe orizontală. Glazură: 2 căni cu zahăr pudră, 1/2 cană cu cacao, 1/4 cană cu lapte, 4 linguri cu unt nesărat (topit şi răcit), 1/4 linguriţă cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 190°C. Se amestecă într-un bol făina cernută împreună cu cacaua, sarea şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Separat, se omogenizează untul cu zahărul până se spumează, iar zahărul este topit. Se adaugă pe rând şi se mixează oul, laptele, esenţa de vanilie, până se combină. Se adaugă amestecul de făină şi cacao şi se omogenizează. Folosind o lingură de porţionat, se fac mici grămăjoare din compoziţie, care se pun pe hârtia de copt neunsă, în tavă. Se pune tava în cuptorul încins, la foc potrivit, până când biscuiţii încep să se lăţească şi să se întărească. Între timp se taie jeleurile şi se pregăteşte glazura (se mixează bine, până la omogenizare completă, zahărul amestecat cu cacaua, cu untul topit şi răcit, peste care se toarnă, pe rând, laptele şi esenţa, amestecând continuu). Se scoate repede tava din cuptor, se pun bucăţile de jeleu, prin apăsare uşoară, în centrul fiecărui biscuit şi se dă din nou la cuptor, până când jeleurile încep să se topească. Se scot biscuiţii din tavă şi se lasă complet să se răcească. Se glazurează, astfel ca jeleul şi partea superioară a biscuitului să fie complet acoperite.

Pont! Biscuiţii se coc numai la foc rapid, în cuptorul preîncălzit