Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Pentru sezonul rece, supele-cremă de legume sunt cel mai potrivite. Acestea nu doar vă încălzesc, dar au şi un aport important de vitamine şi de minerale. Sunt uşor de preparat, sunt savuroase şi se pot adapta oricărui gust. Reţetele multor supe-cremă se pot modifica pentru perioada postului, astfel încât să beneficiaţi de o masă săţioasă şi cu aport important de nutrienţi pentru această perioadă.

De broccoli
Ingrediente: 500 g broccoli, 2 cartofi, 1 ceapă, 1/2 ţelină, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 100 ml smântână (preferabil, pentru gătit), ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: de la broccoli se pot folosi atât buchetul, cât şi tulpina - doar că, având mai multe fibre, tulpina trebuie fiartă câteva minute în plus. Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe de mărime potrivită doi cartofi, o ceapă şi o jumătate de ţelină. Spălaţi broccoli sub un jet puternic de apă şi îl desfaceţi în bucheţele. Puneţi câteva linguri cu ulei în cratiţa în care urmează să fierbeţi supa-cremă de broccoli şi adăugaţi ceapa, cartofii şi ţelina atunci când uleiul s-a încins. Le lăsaţi la călit timp de câteva minute, până când ceapa începe să devină translucidă, moment în care adăugaţi bucheţelele de broccoli. Turnaţi apă fierbinte cât să acopere şi apoi să treacă peste legume cu trei-patru degete (în funcţie de consistenţa dorită). Adăugaţi sare după gust şi lăsaţi supa să fiarbă la foc mediu 30 de minute, însă cel mai sigur este să încercaţi ţelina şi cartofii. După ce vă asiguraţi că toate legumele sunt fierte, luaţi cratiţa de pe foc şi pasaţi-le cu blenderul sau, dacă nu aveţi unul, treceţi-le printr-o sită. Puneţi iar cratiţa pe foc, adăugaţi o lingură cu zeamă de lămâie şi lăsaţi supa cremă de broccoli să dea într-un clocot. Apoi opriţi focul, puneţi 100 ml smântână în supa fierbinte, piperaţi după gust şi amestecaţi.

De ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci champignon, 2 cepe, 3-4 căţei de usturoi, 100 g unt, 1,5 l supă de pui (sau apă), 300 g smântână, 3 linguri cu ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: încingeţi uleiul şi untul într-o cratiţă şi căliţi ceapa şi usturoiul, care au fost tocate mărunt în prealabil. Ciupercile spălate şi tăiate cuburi le puneţi peste amestecul de ceapă şi usturoi şi le lăsaţi şi pe ele la călit cinci-zece minute. Amestecaţi continuu, să nu se prindă, şi adăugaţi supa de pui sau apa, după caz. Lăsaţi la fiert zece minute. Pasaţi totul cu un blender şi adăugaţi smântână, sare şi piper.

De linte roşie
Ingrediente: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă tocată fin, 1 morcov ras, 1 linguriţă cu chimion, 1 felie slănină de casă, 150-200 ml suc de roşii, 1,2 l apă/supă de carne (6 căni), 2 gălbenuşuri, 100 ml lapte, 100 g smântână, 2 cuburi supă, sare, piper, 1 linguriţă cu turmeric, ardei iute (opţional), 1-2 linguri cu suc de lămâie, 2-3 linguri cu ulei de măsline, frunze de pătrunjel, frunze de ţelină (opţional).
Mod de preparare: se pune apa la fiert cu cele 2 cuburi de supă. Într-un vas se căleşte ceapa în puţin ulei încins, se adaugă seminţele de chimion, slănina tăiată bucăţele şi morcovul ras. Se lasă până ce se rumenesc un pic, se adaugă praful de turmeric, se amestecă şi se toarnă sucul de roşii. Se lasă să dea în clocot şi se adaugă lintea spălată şi apa fierbinte. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă să fiarbă 25-30 de minute. Se bate împreună smântâna, laptele şi gălbenuşurile. Se ia cu un polonic puţină supă şi se toarnă în amestecul de gălbenuşuri. Apoi, amestecul dres cu zeamă se toarnă în supă, în timp ce se mestecă uşor. Se condimentează cu sare şi piper după gust. Se mai lasă să dea supa într-un clocot şi se opreşte focul. Se adaugă apoi câteva feliuţe de ardei iute, frunzele de verdeaţă tocate mărunt şi se adaugă 1-2 linguri cu zeamă de lămâie, după gust.

• Supele-cremă de legume se consumă întotdeauna cu crutoane. Acestea se pot prepara şi din felii de pâine tăiate cuburi şi coapte în cuptor

Curiozităţi despre acest preparat:

- Cuvântul „supă” vine din sanscrită, de la „su” şi „po”, însemnând „alimentaţie sănătoasă”;
- Oamenii mănâncă supă din anul 2000 înainte de Hristos;
- Frank Sinatra cerea întotdeauna supă cu pui şi orez înainte să urce pe scenă, pentru că „îi limpezea mintea şi îi potolea stomacul”;
- La curtea Regelui Louis XI, femeile mâncau în principal supă, deoarece le era teamă că mestecatul le va face riduri;
- În 1700, regele Franţei era atât de îndrăgostit de el însuşi, încât a cerut să i se creeze o supă în care să-şi poată vedea reflexia chipului. Aşa s-a născut supa consommé.

Consommé
Ingrediente: 2 l supă de carne, 350-400 g carne macră, 2-3 oase de viţel, 1 morcov, 1 ceapă, 2 ouă.
Mod de preparare: se pregăteşte o supă de carne care, după ce s-a strecurat, se pune iar la foc. În această supă se adaugă carnea macră, bine spălată, tăiată în bucăţi foarte mici, şi oasele. După ce supa a dat în clocot şi s-a ridicat spuma, se adaugă şi zarzavatul, curăţat şi spălat. Se lasă apoi să fiarbă la foc potrivit o oră şi jumătate. Când totul este bine fiert (carnea şi zarzavatul), se ia oala de pe foc, se strecoară şi se limpezeşte, adăugând în supa strecurată două albuşuri nebătute. Se aşază oala din nou pe foc şi se bate supa uşor cu telul. În acest timp se formează pe deasupra un fel de spumă, care strânge toate părticelele solide din supă, albuşul se încheagă, iar supa rămâne limpede. Se ia oala de pe foc şi se trece supa printr-o strecurătoare pe care se aşază o bucată de pânză deasă. După ce supa s-a răcit, se strânge toată grăsimea care s-a format deasupra. Această supă se serveşte în ceşti, cu pateuri mici de carne sau de brânză, crutoane, saleuri sau gogoşele de parmezan.