Main menu

header

  Arome cu parfum de istorie, amestecuri de ingrediente şi de fapte, toate acestea dau savoare grastronomiei de lux. Marii bucătari ai lumii pregătesc aceste preparate celebre după reţetele iniţiale, inspirate de personaje celebre şi faptele lor. Încercaţi-le şi dumneavoastră.

Peches Melba, desertul savuros în cupe de argint

  Savurosul desert a fost inventat la începutul secolului trecut de celebrul maestru bucătar Auguste Escoffier, regele neîncoronat al tuturor cofetarilor epocii sale. Acesta lucra la Hotelul Savoy, din Londra, unde locuia în acea perioadă şi celebra soprană Nellie Melba, care susţinea spectacole la Covent Garden
 
  Numele acesteia fusese luat după oraşul Melbourne, unde se născuse. Într-o zi, Nellie l-a invitat pe Escoffier să audieze opera „Lohengrin”, în care aceasta interpreta rolul Elsei. Drept mulţumire, bucătarul a creat un desert special, care să amintească de emblematica lebădă ce apare în primul act al spectacolului. După ani, desertul a fost servit la inaugurarea Hotelului Ritz, din Londra, iar de atunci Peches Melba sunt preparate în restaurantele de lux din întreaga lume.
Ingrediente: şase piersici coapte, un kilogram de îngheţată de vanilie, 150 g zahăr pudră, 250 g zmeură proaspătă sau dulceaţă de zmeură.
Mod de preparare: piersicile se ţin câteva secunde în apă fierbinte şi apoi în apă rece, ca să se poată descoji uşor. Ulterior se presară cu zahăr pudră şi se dau la rece. Între timp se pregătesc cupe de argint în care se pune la început îngheţata, apoi cu grijă se aşază piersicile şi se ornează cu piure de zmeură. Reţeta iniţială avea ca ornament lebede din gheaţă.

Crepes Suzettes, clătitele monarhilor britanici

  Această delicatesă a fost creată din greşeală de Henri Charpentier în 1895, la Cafeneaua Monte Carlo din Paris. Henri pregătea un desert pentru Prinţul de Wales, viitorul rege Edward al VII-lea al Angliei. În timpul preparării, tigaia a luat foc. Deşi era o combinaţie de gusturi, prăjite la un loc, desertul a fost savurat cu poftă de prinţ. Henri le-a numit Crepes Princesse, însă numele i s-a schimbat în Crepes Suzettes la cererea viitorului rege.  
Ingrediente (două porţii): 100 g făină, 200 ml lapte, 50 g ouă, 25 ml ulei, 100 g brânză de vaci, 25 g smântână,
10 g zahăr, 50 g ouă, 15 g coajă rasă de lămâie, 100 g stafide, 2 g sare.
Mod de preparare
: făina se amestecă cu ouăle, sarea, puţin lapte şi se subţiază cu cantitatea de lapte rămasă, adăugând treptat, până se obţine compoziţia pentru clătite. Se prepară foile de clătite, într-o tigaie unsă cu ulei şi încinsă bine, turnând cu polonicul compoziţia ce se întinde pe toată suprafaţa tigăii prin mişcare rotativă şi se rumenesc pe ambele părţi. Brânza de vaci se amestecă bine cu ouă, sare, coajă rasă de lămâie, zahăr şi stafide. Cu această compoziţie se umplu foile de clătite şi se flambează. Preparatul se prezintă pe platou sau pe farfurie şi se ornează în funcţie de creativitatea bucătarului.

Friptură Wellington, specialitate pentru primul Duce de Wellington

  În 1815, Arthur Wellesley a fost numit primul Duce de Wellington în urma câştigării unui război împotriva marelui Napoleon, luptă ce a avut loc la Waterloo. Wellesley iubea friptura de vită gătită cu ciuperci, iar în onoarea sa, această friptură a primit numele de Wellington.
Ingrediente: 600 g muşchi de vită, 200 g aluat de foietaj, 200 g ciuperci (reţeta originală conţine trufe), 50 g ceapă, 50 g ardei gras, un ou, 50 ml ulei, o jumătate de legătură de pătrunjel, 20 g sare, 2 g piper, 2 g boia dulce.
Mod de preparare: muşchiul se curăţă de pieliţă, se condimentează, se unge cu jumătate din cantitatea de ulei şi se frige la cuptor pe ambele părţi. În restul de ulei se înăbuşă ceapa tocată, ardeiul tăiat felii şi ciupercile tăiate în bucăţi, şi se lasă la răcit. Se adaugă apoi albuşul, verdeaţa, sarea, piperul şi se amestecă bine. Foietajul se întinde bine pe masă, se aşază compoziţia de ciuperci şi bucata de muşchi fript, se rulează şi se pune într-o tavă unsă cu ulei. Se unge cu gălbenuş de ou şi se coace la 200 de grade Celsius, timp de 30 de minute.
Cristina Tache