Main menu

header

469 26 1de Diana Georgescu

Perioada postului impune anumite restricţii alimentare, dar, cu puţină pricepere şi fantezie, hrana poate fi diversificată şi chiar atrăgătoare. Din asocierea proteinelor vegetale cu verdeţuri şi legume pot rezulta preparate extrem de savuroase, care sunt echilibrate şi din punct de vedere al nutrienţilor necesari unui trai sănătos. Vă prezentăm câteva astfel de reţete, potrivite şi pentru alcătuirea unui prânz festiv.

Garnitură de cartofi cu ceapă

469 26 2Ingrediente: 500 g cartofi de dimensiune mică, 70 ml ulei, 1 legătură de pătrunjel verde, 2 cepe roşii, sare, piper.

Mod de preparare: se spală bine cartofii şi se pun la fiert în coajă, în apă cu sare. Se lasă să se răcească, apoi fiecare cartof se taie în două părţi. Se curăţă ceapa, se spală, se taie rondele şi se pune în ulei încins. Se lasă aproximativ 5 minute, apoi se adaugă sare şi piper, după gust. Se adaugă cartofii fierţi şi tăiaţi, se amestecă şi se mai lasă timp de 4 minute pe foc. Se pune în boluri şi se presară pătrunjel proaspăt, tocat mărunt. După preferinţă, se poate condimenta cu oţet balsamic sau cu suc de lămâie.

Aperitiv din ciupeci pleurotus

Ingrediente: 500 g ciuperci pleurotus, 3 linguri cu ulei de măsline, 20 roşii cherry (sau 3 roşii mari), 3 căţei de usturoi (mari), sare, piper, mărar verde, pătrunjel verde.

Mod de preparare: se taie ciupercile în fâşii cu lăţimea de 2 cm. Se călesc timp de 5 minute în cele 3 linguri cu ulei, se presară sare şi piper. Se adaugă roşiile cherry tăiate jumătăţi şi usturoiul pisat. Se lasă pe foc timp de încă 7 minute. La final se presară mărar sau pătrunjel tocat mărunt. Se serveşte cu pâine prăjită.

Salată caldă cu tofu şi ciuperci

Ingrediente: 200 g tofu, 300 g ciuperci, 100 ml suc de portocale, coaja de la 1 lămâie, 2 linguriţe cu muştar de Dijon, 5 boabe piper Cayenne, piper negru proaspăt măcinat, 3 linguri cu ulei de măsline, sare, pătrunjel verde.

Mod de preparare: se taie tofu în cubuleţe de circa 1 cm. Într-un vas se amestecă sucul de portocală, coaja rasă de lămâie, muştarul de Dijon şi boabele de piper Cayenne. Se adaugă cubuleţele de tofu în marinadă, se amestecă bine, se acoperă vasul cu folie de plastic alimentară şi se pune în frigider pentru două ore. Între timp se curăţă ciupercile, se taie felii şi se pun într-o tigaie teflonată neunsă şi bine încălzită. Se călesc timp de două minute. Apoi se adaugă 1 lingură cu ulei de măsline, sare, piper negru proaspăt măcinat, şi se mai lasă la foc mic, încă două minute, timp în care se amestecă des. Se pun ciupercile într-o farfurie adâncă şi se acoperă cu un capac. În aceeaşi tigaie se pun cubuleţele de tofu, scurse de marinadă, şi încă două linguri cu ulei de măsline. Se prăjesc circa 3 minute, până când capătă o culoare aurie uniformă. Se adaugă ciupercile, pătrunjelul proaspăt tocat şi marinada. Se amestecă pe foc mic timp de 1 minut, până când marinada capătă consistenţa unui sos mai gros. Salata se serveşte caldă, cu puţină coajă de portocală rasă şi pătrunjel proaspăt tocat presărat deasupra.

Tagliatelle cu nuci

469 26 3Ingrediente: 300 g tagliatelle uscate, 150 g nuci măcinate, 150 g zahăr tos, 50 g pesmet, 1 lingură cu ulei, coaja unei lămâi, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, sare.

Mod de preparare: se pune la fiert apa cu sare, când clocoteşte se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă până când devin „al dente” (fierte mai puţin decât normal, mijlocul lor fiind un pic mai elastic). Într-o tigaie se încălzeşte uleiul şi se adaugă nucile, pesmetul şi coaja de lămâie, pentru a se căli. Peste pastele fierte şi strecurate se adaugă zahărul şi amestecul pregătit şi se amestecă uşor până la încorporarea acestora. Se servesc calde sau reci, cu scorţişoară măcinată presărată deasupra.

Cornuleţe cu nucă

Ingrediente: 100 g zahăr pudră, 200 g margarină, 300 g făină, 100 g nuci măcinate, vanilie.

Mod de preparare: se freacă margarina cu zahărul, se adaugă nucile, apoi făina, până când se ajunge la consistenţa unui aluat fraged (uşor sfărâmicios). Se ia apoi o cantitate de mărimea unei nuci şi se modelează cornuleţe, care se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc la foc mediu spre înalt, până când marginile devin aurii. Se pudrează cu zahăr amestecat cu zahăr vanilat, cât timp sunt fierbinţi.

Păstrăv cu limetă, la tavă

469 26 4Vă prezentăm şi o reţetă savuroasă şi uşor de pregătit, foarte potrivită pentru Duminica Floriilor, când avem permisiunea de a pregăti şi de a consuma peşte. În absenţa păstrăvului, acesta poate fi înlocuit cu macrou, chefal sau dorada, preparatul fiind la fel de gustos.

Ingrediente: 4 păstrăvi, 4 linguri cu ulei de măsline, 1 limetă (lime), sare, piper, hârtie pentru copt (sau staniol).

Mod de preparare: păstrăvul se curăţă, se spală şi se şterge bine. Se presară sare şi piper în deschizătură şi pe suprafaţa exterioară a peştelui. Se taie limeta în felii subţiri şi se introduc câte două felii în interiorul fiecărui peşte. Se înveleşte fiecare peşte în hârtie de copt (sau staniol), lăsându-se un spaţiu între hârtie şi peşte, pentru a se forma abur. Se aşază în tavă şi se pun în cuptorul încins la 200°C. Se coc timp de 15 minute, după care se desface hârtia şi se lasă la copt încă 5 minute, pentru a se rumeni. Se servesc alături de cartofi cu ceapă, piure de spanac cu unt şi usturoi sau orez la abur, cu lămâie.

Pont! În cazul în care peştele folosit este congelat, se recomandă decongelarea sa lentă, în frigider. Pentru a obţine un preparat mai fin şi gustos, peştele cu carne albă se poate acoperi cu un strat de lapte înainte de a începe decongelarea.