Main menu

header

479 26 1de Alina Anghel

Vara nu este doar anotimpul când peste tot găseşti legume şi fructe dintre cele mai variate şi colorate. Toate ne fac cu ochiul şi ne îmbie să le gustăm. Dar, fiind foarte cald, în general, cam toată lumea alege să cumpere îngheţată. Că are gust de lămâie, pepene galben sau roşu, ciocolată sau vanilie, important este să fie cât mai rece şi gustoasă. Astăzi vă propunem câteva reţete mai de soi... cu îngheţată prăjită. Preparate, de obicei, în restaurante, aceste reţete se pot realiza şi acasă - important este să aveţi toate ingredientele gata aşezate pe masa de lucru şi să aveţi poftă bună!

Îngheţată în tunică de fulgi de porumb

Ingrediente: 750 g îngheţată de vanilie, 250 g frişcă, 2 căni cu fulgi de porumb, 1 linguriţă cu scorţişoară, 2 cuişoare pisate, ulei de floarea-soarelui, sos de ciocolată.

Mod de preparare: folosind o lingură specială pentru îngheţată se formează bile de îngheţată, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în congelator pentru 20 de minute. Fulgii de porumb se pisează, se amestecă împreună cu scorţişoara şi cuişoarele măcinate. Bilele de îngheţată se trec prin frişca bătută, se presară cu fulgii de porumb condimentaţi, se pun din nou pe tavă şi se congelează 30 de minute. Se trec din nou prin frişcă şi fulgi de porumb şi se congelează minimum o oră. Se introduc în baia de ulei foarte încins pentru câteva secunde, cât să devină maronii fulgii de porumb, se scot cu o spumieră şi se pun în farfurii. Se stropesc cu sos de ciocolată şi se servesc imediat.

Bile de îngheţată cu sos de mere

Ingrediente: 500 g îngheţată de lămâie, 2 căni cu fulgi de porumb, 1 cană cu biscuiţi cu aromă de scorţişoară, 3 mere, 100 g zahăr tos, 1 pliculeţ cu zahăr vanilat, 1 păstaie de cardamom, 2 albuşuri, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit.

Mod de preparare: îngheţata se porţionează şi se modelează cu o lingură sub formă de bile. Se pun pe o tavă şi se introduc în congelator 30 de minute. Într-un bol amestecați fulgii de porumb pisaţi cu cardamomul măcinat. Treceți bilele de îngheţată prin albuşurile mixate, prin fulgii de porumb, din nou prin albuşuri, apoi prin biscuiţii pisaţi. Se introduc în congelator şi se congelează două ore. Între timp, merele se dau prin răzătoare, se amestecă bine cu zahărul tos și cu puţină apă şi se fierb până devin ca un sos. Bilele de îngheţată se prăjesc câteva secunde în baie de ulei foarte încins, se scot cu o spumieră şi se servesc imediat, alături de sosul de mere amestecat cu zahăr vanilat.

Îngheţată cu sos de căpşuni şi trandafiri

479 26 2Ingrediente: 2 pahare cu fulgi de porumb, 200 g amestec de nuci şi alune prăjite, 2 albuşuri, 600 g îngheţată de fistic, 50 g zahăr, 75 ml apă, 2 linguri cu petale de trandafir uscate, 200 g căpşuni, 1 anason stelat, 1 păstaie de cardamom, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: nucile se macină până se obţine o pudră. Îngheţata se modelează sub formă de bile cu ajutorul unei linguri şi se introduc în congelator

30 de minute. După ce s-au congelat se trec prin albuşurile mixate, prin pudra de nuci şi trandafir, din nou prin albuşuri apoi prin fulgii de porumb pisaţi amestecaţi cu cardamom pisat. Se introduc în congelator şi se lasă două ore. Căpşunile se pun la fiert împreună cu apa, zahărul tos, petalele de trandafir şi anasonul stelat. Se fierb zece minute, se scoate anasonul şi se pasează. Bilele de îngheţată se prăjesc rapid în baie de ulei, se scot cu o spumieră, se pun pe farfurii şi se servesc stropite cu sosul de căpşuni şi trandafiri.

Mingiuţe-surpriză cu susan negru şi miere

479 26 3Ingrediente: 500 g îngheţată de lămâie verde, 40 g seminţe de susan negru, 130 g făină de orez, 2 lipii libaneze, 60 g unt, 200 ml apă rece, 100 ml miere, 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 lingură cu coajă de limeta rasă, ulei pentru prăjit, fasole boabe uscată.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă făina de orez cu apa, seminţele de susan şi scorţişoara până se obţine un aluat curgător semilichid. Separat se desfac în foi lipiile, se ung cu unt topit, se decupează pătrate şi se aşază în forme de brioşe. Se presează puţin pe margini, se umplu cu fasole ca să nu se lase şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu până devin aurii, se lasă să se răcească, apoi se aruncă fasolea, iar coşuleţele se pun pe un platou. Îngheţata se modelează sub forme de bile, se congelează, se trec prin amestecul lichid, se introduc în congelator 30 de minute, apoi se trec din nou prin aluat. Se prăjesc în baie de ulei încins şi se servesc stropite cu miere, presărate cu coajă de limetă rasă.

Pacheţele de îngheţată cu fulgi de cocos

479 26 4Ingrediente: 500 g îngheţată, 3 albuşuri, 150 g pesmet, 200 g fulgi de cocos, 1 linguriţă cu busuioc verde, 1 linguriţă cu coajă de lămâie, ulei pentru prăjit, sos de vanilie.

Mod de preparare: îngheţata se modelează sub formă de bile şi se congelează o oră. Se trec prin albuşurile mixate, prin fulgii de cocos amestecaţi cu coaja rasă de lămâie şi busuiocul tocat, din nou prin albuşuri, apoi prin pesmet. Se prăjesc în uleiul încins câteva secunde, se scot cu o spumieră şi se servesc imediat cu sos de vanilie.

Servită pentru prima oară în 1893, la Chicago

Sunt mai multe teorii despre originea acestui tip de desert. Unele afirmă că a fost servit pentru prima dată la Expoziția Mondială de la Chicago, în 1893, unde a fost inventată și înghețata „sundae” - deși în 1894 o companie din Philadephia a fost recunoscută pentru invenția aceasta. O a treia poveste, care a pornit în anii ’60, afirmă că înghețata prăjită a fost inventată de restaurantele japoneze de tempura. În SUA, înghețata prăjită este asociată cu bucătăria asiatică.

PONT. După prăjire, îngheţata se poate servi, practic, aproape cu orice: sos de ciocolată, miere, sos de vanilie sau de frişcă, sos de fructe sau dulceaţă