Main menu

header

495 26 1de Raluca Grințescu

Deşi mai puţin cunoscută la noi, varza Kale este un miracol în dietele persoanelor care sunt preocupate de un stil de viaţă sănătos. Bogată în calciu, fier, vitamina K, acid folic, magneziu, betacaroten şi flavonoide, varza Kale poate fi integrată cu succes în multe preparate raw vegan.

Gustoasă în orice combinaţie

Kale este un tip de varză creață, cu frunze verzi sau mov, cu o particularitate aparte. Frunzele sunt tari, creţe şi au un gust mai amărui, care se atenuează dacă sunt spălate bine sau gătite. Este delicioasă nu doar în salate (unde se folosesc mai mult frunzele tinere, alături de legume şi fructe dulci sau fructe uscate, ca să-i atenueze gustul amărui). Însă se poate mânca şi sotată, fiartă şi chiar pusă pe grătar. În unele reţete se foloseşte varza Kale în combinaţie cu alte vegetale (spre exemplu, quiche-ul de spanac se face, de multe ori, şi cu Kale). Dar poate fi adăugată şi supelor, clasice ori raw, dar şi mâncărurilor pe bază de legume.

Salată cu conopidă

Ingrediente: piper negru proaspăt măcinat, 1/2 linguriţă cu sare de mare, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 1 căţel de usturoi tocat fin, 2 linguri cu suc de lămâie proaspăt stors, 1 crenguţă de pătrunjel proaspăt tocat, 1 tulpină de ceapă verde tăiată mărunt, 160 g roşii cherry tăiate în jumătate, 1/2 căpăţână de conopidă, 3 frunze de varză Kale.

Mod de preparare: rupeți frunzele de Kale, înlăturându-le tulpina tare. Folosind un cuţit mare, tocați-le mărunt. Puneți-le într-un bol mare, împreună cu roşiile cherry, ceapa verde şi pătrunjelul tocat mărunt. Dați conopida pe răzătoare până se mărunţeşte. Adăugați-o în salată şi amestecați bine. Într-un castron mic, amestecați sucul de lămâie, usturoiul, sarea, piperul şi uleiul de măsline. Turnați sosul în castron şi amestecați.

Chipsuri Kale

Ingrediente: 2 legături de varză Kale, 2 linguriţe cu ulei de măsline, sare de mare.

Mod de preparare: se spală frunzele şi se şterg cu ajutorul unui prosop de hârtie. Cu o foarfecă de bucătărie se taie bucăţi măricele de frunze, eliminând însă cotorul. Se întind pe o tavă de copt, se stropesc cu ulei şi se sărează. Se amestecă bine, se aşază apoi într-un singur rând şi se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 15-20 de minute, în funcţie de cuptor. Trebuie să fie crocante, deci nu vă îngrijorați dacă se ard puţin pe margini, aşa trebuie să arate.

Cârnaţi cu năut şi ou la cuptor

495 26 2Ingrediente: 350 g năut fiert din conservă, 200 g varză Kale, 2 cârnaţi picanţi feliaţi, sare, 2 linguri cu ulei, 1 ceapă tocată mărunt, sos iute, 2 ouă.

Mod de preparare: căliți ceapa în uleiul încins cu un praf de sare, până devine opacă. Adăugați cârnaţii feliaţi şi prăjiți-i până se rumenesc. Încingeți cuptorul la 190 de grade Celsius, pe funcţia grill. Adăugați varza Kale în tigaie, peste ceapă şi cârnaţi, şi un strop de apă. Gătiți-le împreună până când varza Kale se înmoaie puţin. Puneți şi năutul scurs din conservă şi amestecați bine. Condimentați cu sare şi puneți amestecul în două vase mici de copt din ceramică. Adăugați puţin sos iute şi spargeți un ou deasupra fiecărui vas. Puneți totul la cuptor şapte-zece minute, până când albușul oului se încheagă, dar gălbenuşul este încă moale.

Colcannon, piure irlandez

Ingrediente: 500 g cartofi, 100 g smântână, 10-20 g unt, 2 cepe verzi, 1/2 legătură de pătrunjel, câteva frunze de Kale, sare după gust.

Mod de preparare: cartofii se fierb în apă sărată, apoi se pasează împreună cu smântâna şi untul, până rezultă un piure moale şi fin. Frunzele de Kale se fierb la abur câteva minute, până se înmoaie. Se pun în apă cu gheaţă pentru a-şi păstra culoarea verde vibrantă. Se scurg şi se storc, apoi se taie fâşii. Ceapa şi pătrunjelul se taie mărunt. Toate verdeţurile se amestecă în piure, care se potriveşte de sare.

Mâncare cu ardei copți și măsline

495 26 3Ingrediente: 2 legături de varză Kale, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 căpăţână de usturoi, 12 măsline negre (fără sâmburi, tăiate în sferturi), 2 ardei copţi, tăiaţi cubuleţe, oţet balsamic, după gust (1 lingură), sare (după gust) şi 1 linguriţă rasă cu zahăr.

Mod de peparare: se spală frunzele, se îndepărtează codiţele tari de la frunze, apoi se rup în bucăţi şi se pun într-o centrifugă de uscat salata (pentru a îndepărta cât mai multă apă; dacă nu aveţi aşa ceva, spălaţi frunzele, uscaţi-le cu un prosop de hârtie, apoi îndepărtaţi codiţele de la frunze şi rupeţi frunzele în bucăţele. Într-o cratiţă (mai înaltă) puneţi uleiul de măsline să se încălzească şi adăugaţi usturoiul. Lăsaţi usturoiul să se rumenească în ulei, fără să se ardă; când are o culoare aurie, scoateţi-l afară pe o farfurioară. Aşezați în cratiţă frunzele de Kale şi lăsaţi-le să se prăjească pentru cinci-opt minute. Adăugaţi 1/2 cupă cu apă şi lăsaţi să fiarbă 10-12 minute. Adăugaţi măslinele, ardeiul, amestecaţi şi lăsaţi pe foc până când lichidul, care mai este în cratiță, se evaporă. Gustaţi să vedeţi dacă mai este nevoie de sare (măslinele sunt sărate), adăugaţi (numai dacă doriţi) o linguriţă rasă cu zahăr şi oţetul balsamic, apoi amestecaţi. Se serveşte imediat, presărată cu usturoiul prăjit.

PONT. Varza Kale este una dintre puţinele vegetale care pot fi congelate - după decongelare îşi schimbă gustul şi devine chiar mai dulceagă.

Detoxifierea şi alcalinizarea organismului

Sucurile de fructe și legume sunt astăzi rețetele de detoxifiere și alcalinizare ale organismului cel mai adorate. O metodă rapidă ar fi și cea cu suc proaspăt de varză Kale. Pentru aceasta aveți nevoie de: 1 castron cu varză Kale, 2 legături de pătrunjel verde, 1/2 castron cu vlăstari de ridiche roşie, suc de portocale (5 bucăţi).

Mod de preparare: frunzele verzi se fac suc cu ajutorul unui storcător cu ax canelat şi se amestecă împreună cu suc de portocale proaspăt stors (proporţie de 50%-50%).