Main menu

header

Miedul, băutura cea mai veche a românilor, după vin

559 26 1de Raluca Grințescu

Miedul sau hidromelul (vinul din miere) este cea mai veche băutură fermentată, apărută cu mult înaintea celor din viță-de-vie, cereale sau fructe. După unele cercetări, vechimea acestei băuturi preparată din miere ar avea 6.000 de ani.

Reţete cu varză

558 26 1de Dana Purgaru

Cunoscută și sub numele de curechi, varza este o legumă nelipsită din nicio bucătărie, în special toamna și iarna. Istoria ne spune că această legumă este consumată din cele mai vechi timpuri, ba chiar era considerată de alchimiști drept materia primă a alimentelor. Toată lumea s-a bucurat gătind sau s-a îndestulat înfruptându-se din legendarele rețete precum varză călită, plăcintă cu varză sau sarmale din frunze de varză, însă din frunzele ei pot fi preparate și altfel de bucate gustoase și arătoase.

Condimentul rafinat al bucătăriei etiopiene: Varnantul

557 26 1de Raluca Grințescu

Bucătăria etiopiană se bazează pe mâncăruri condimentate, asemănătoare unor tocăniţe, vegetariene sau cu carne, pe numele lor „wat”, care se mănâncă împreună cu injera. Injera e elementul-cheie - un fel de pâine/clătită, făcută dintr-o cereală ce creşte doar în Africa de Est, numită teff. Este uşor acrişoară şi foarte aromată. Bucătăria etiopiană acordă o mare importanță condimentelor prin tradiţie, la fel ca şi cea italiană, întrebuințând plante cu arome din cele mai variate. Cu un iz asemănător cu al pelinului, dar mai slab în intensitate şi mai puţin iute decât al acestuia, se remarcă varnantul.

Parfum de iarnă, pe masă

556 26 1de Dana Purgaru

Ce-ar fi Crăciunul sau Revelionul fără aromele specifice de friptură de porc, turtă dulce, scorțișoară și vin fiert? Tocmai de aceea v-am pregătit câteva rețete deosebite, cu care vă puteți asigura că veți avea un parfum delicios în casă și o masă îmbelșugată - ingredientele perfecte pentru serile de iarnă petrecute în compania celor dragi.

Reţete mănăstireşti

555 26 1de Andreea Radu

Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului ce durează de la 15 noiembrie până la 24 decembrie a fost rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru serbarea şi întâmpinarea marelui praznic. Acest post este de asprime medie, fiind mai multe zile cu dezlegare la peşte. Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră vă prezentăm câteva reţete vechi, mănăstireşti şi foarte delicioase atât pentru zilele de post, cât şi pentru cele cu dezlegare la peşte.