de Carmen Ciripoiu
În plină vară, micuțele bobițe de culoarea rubinului, înzestrate cu o aromă inconfundabilă, ne oferă delicii gustoase, dar mai ales sănătoase. Rețete inedite și delicioase cu zmeură găsiți în rândurile de mai jos.
Read more: Delicii cu zmeurăde Dana Purgaru
Bucatele noastre tradiționale, vechi de secole, au ajuns pe mesele de pe toate continentele grație celor care au purtat cu ei secretul preparării lor pe unde i-au purtat pașii. Deloc complicate, dar cu o savoare aparte, acestea reușesc și azi, în epoca modernă, să fie căutate și lăudate de români și de străini deopotrivă. După ce în numărul trecut v-am prezentat metodele de plămădire ale unor feluri de mâncare desprinse parcă din filele cărților de bucate îngălbenite de vreme, de la poale-n brâu, scovergi, minciunele și învârtite până la papanași, a venit rândul și altor delicii din vechea Românie, ce se prepară cu nostalgie și azi.
Read more: Delicii neaoşe româneşti (II)de Dana Purgaru
Care român n-a auzit de celebrele poale-n brâu, scovergi, învârtite, pesmeciori sau minciunele? Până și străinii care ne-au vizitat țara le laudă și caută secretul preparării lor. Fie că sunt din Moldova, din Maramureș ori din Oltenia, aceste delicii pe care le preparau străbunicele sunt ușor de realizat și, în ciuda simplității lor, înnobilează orice masă.
Read more: Delicii neaoşe româneşti (I)de Alina Anghel
De multe ori, plictisite de aceleaşi şi aceleaşi feluri de mâncare pe care le facem mereu, alegem pentru o seară ceva nou. Astăzi vă prezentăm câteva mâncăruri asiatice uşor de preparat, gustoase, aspectuoase şi interesante. Cine poate refuza o porţie de Dim Sum, cu creveţi şi cu ciuperci shiitake, chili şi ceapă verde, ouă marmorate în sos de soia, felii de Kamoboko, tartar de somon roz sau o îngheţată răcoroasă cu pastă de fasole adzuki? Mai uşor sau mai greu de preparat, reţetele următoare vor atrage câteva priviri, iar oaspeţii se vor simţi trataţi regeşte şi vor dori să repete experienţa... asiatică.
Read more: Reţete asiatice deosebitede Dana Purgaru
Unul dintre preparatele savuroase și rapide, care nu dau niciodată greș la o masă, este gogoașa. Aceasta a încântat, de-a lungul vremii, numeroase generații de „pitici” și de bunici, deopotrivă, și merge de minune fie ca aperitiv, fie ca desert. Pe lângă modalitățile clasice de preparare, există însă și versiuni inedite, deosebit de gustoase. Secretul stă în talentul la... improvizație.
Read more: Reţete de gogoşide Diana Georgescu
Tendința actuală din domeniul gastronomiei este reîntoarcerea la natură, la alimente cât mai puțin procesate și, în consecință, cât mai sănătoase. Pentru aceia dintre dumneavoastră care aveți posibilitatea să produceți lactate în propria gospodărie, am adaptat câteva rețete care să necesite cât mai puțin efort și investiții. Trebuie totuși menționat că acestea au la bază lapte natural, cu conținut minim de grăsime de 3,5%, nepasteurizat și fără aditivi.
Read more: Lactate de casăde Raluca Grințescu
Urechea-babei, urechiuşe sau ochiul-caprei sunt nume generice atribuite mai multor specii de ciuperci din familia Sarcoscyphaceae, extrem de similare și des confundate chiar și de specialiști, căci deosebirile se pot observa doar la nivelul sporilor și pot fi văzute numai la microscop: Sarcoscypha austriaca, S. coccinea, S. dudleyi. Botanistul român Zacharia Panțu include în dreptul acestor denumiri populare și specia Aleuria aurantia, numită de el Peziza aurantia, după o clasificare mai veche la care s-a renunțat.
Read more: Delicii cu urechea-babeide Raluca Grințescu
Fraga tătărească (blitum virgatum) este o plantă erbacee anuală de tip străvechi din familia Amaranthaceae, cu frunze dințate și flori roșii comestibile, asemănătoare fragilor. Este o plantă rară, care se întâlnește în special în regiunile cu climat cald și sol calcaros, de aceea este mai degrabă familiară florei din sudul Europei și nord-vestul Africii. Uneori poate fi întâlnită și mai adânc în continent, în Balcani și în Europa Centrală.
Read more: Fraga tătărească, o raritate culinarăde Raluca Grințescu
Bolnavii ştiu că diabetul provine de la excesul de zahăr, fapt pentru care zahărul nu le este permis sub nicio formă şi în nicio cantitate, oricât de mică. Mai mult, medicul le limitează consumul unor alimente bogate în carbohidraţi, capabili să determine creşterea glicemiei în sânge: pâine, paste făinoase, cereale, unele fructe. Asta nu înseamnă însă că bolnavul de diabet este condamnat să nu guste deserturi. Există şi dulciuri gata preparate, majoritatea din import şi toate foarte scumpe. Mai jos vă prezentăm câteva reţete de dulciuri mult mai ieftine, fără zahăr şi de tipul celor admise de medic, pe care le puteți prepara acasă.
Read more: Deserturi delicioase pentru bolnavii de diabetde Carmen Ciripoiu
Cine n-ar pofti vreodată la un mititel pufos, uns cu muștar frecat cu hrean și o ciușcă domesticită în oțet de vin, vorba lui Anton Roman? Fără diferență socială, iubiți la fel de mult și de bogați, și de săraci, dolofanii au „dansat” de-a lungul timpului pe grătarele celor mai cunoscute cârciumi din mahalalele Bucureștiului. Dar cine a pus prima dată primul mititel la fript aflăm în rândurile de mai jos.
Read more: Ştampila lăsată de Orient sau invenţia unui vestit cârnăţar? Mici… dar celebri!de Alina Anghel
Bucătăria marocană este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune, fiind echivalentul nord-african al preparatelor din bucătăria franțuzească. Specialitățile și rețetele marocane sunt numeroase, necesitând o multitudine de condimente, ce obligă la o bună pregătire teoretică a celui care le prepară pentru ca aromele să fie unice, și niciun condiment să nu prevaleze asupra celuilalt. Preparatele sunt realizate în general pentru a fi servite cu mâinile: ingredientele pentru salate sunt tăiate în bucăți mici, carnea este fiartă timp îndelungat, până se ia de pe os, ca să poate fi desprinsă cu ușurință și servită cu o bucată de pâine, iar plăcintele și deserturile sunt astfel împărțite și modelate încât să fie servite dintr-o singură îmbucătură.
Read more: Delicii marocanede Raluca Grințescu
Unturile compozite (sau unturi compuse) conţin unt, rece sau cald, la care sunt adăugaţi diferiţi asezonatori: mirodenii şi amestecuri de mirodenii, ierburi aromate, condimente, coajă rasă şi sucuri de citrice sau de la alte fructe, uleiuri aromate, lichioruri, rom, miere, siropuri, oţeturi aromate, sosuri, legume condimentare, sare, anşoa, creveţi uscaţi etc. Dacă ingredientele aromatice au fost gătite, sunt lăsate întotdeauna să se răcească înainte de a le încorpora în untul rece.
Read more: Unturi aromate de casăde Dana Purgaru
Pentru a fi siguri că achiziționați alimente sigure și că veți fi feriți de intoxicații alimentare este bine să cumpărați numai produse proaspete, comercializate în locurile special amenajate. Iată ce vă mai recomandă specialiștii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Read more: Fiţi atenţi la cumpărăturile pentru Paşte!de Raluca Grințescu
V-ați plictisit de aceleaşi preparate pe care le făcea şi bunica dumneavoastră acum 20 de ani? V-ați plictisit să stați în bucătărie şi să faceți aceleaşi lucruri? Ați nimerit numai bine, pentru că vă vom prezenta câteva deserturi mai altfel.
Read more: Deserturi ciudate, dar... savuroasede Raluca Grințescu
Halvaua este un desert binecunoscut mai ales în ţările orientale şi adesea însoţeşte cafeaua sau ceaiul. Dar la fel de bine poate fi mâncată şi la finalul unei mese. De fapt, halvaua a fost una dintre găselniţele gurmanzilor indieni, transmisă mai departe în Asia de Vest, în Peninsula Balcanică, dar şi în zona mediteraneană. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numită „halava” (în limba sanscrită), „halvah” (în limba iudaică), „halawi” (în limba arabă), „helva” (în limba turcă) sau „halwa” (în limba indiană). Creativitatea şi-a spus cuvântul, fiecare popor adaptând reţeta pe gustul său. Totuşi, ca elemente comune s-au păstrat: grișul, zahărul şi nucşoara. Iată câteva rețete simple și savuroase pe care le puteți prepara chiar acasă!
Read more: Desertul extrem de dulce:halvauade Dana Purgaru
Toată lumea știe cum arată găluștele clasice, din griș și din ou, și mulți se pricep să le și prepare. Însă puțină lume cunoaște faptul că acestea pot fi gătite și altfel, din mălai, din brânză și chiar și din carne. De aceea vă prezentăm câteva idei care, cu siguranță, vi se vor părea interesante și apetisante.
Read more: Varietăţi de găluştede Raluca Grințescu
Când vine vorba despre Turcia, toată lumea se gândește la plaje superbe, istorie tumultuoasă, obiceiuri vechi și atracții minunate. Trebuie însă amintită și arta culinară, deoarece multe preparate turcești sunt renumite. Kebabul este una dintre mâncărurile populare și apreciate pe întregul mapamond. Astăzi vă prezentăm diverse tipuri de kebaburi.
Read more: Poftiţi la Kebab!de Raluca Grințescu şi Silviu Dobrescu
Trufa este corpul cărnos al unor tipuri de ciupercă ce cresc sub pământ sau sub stratul de frunze moarte din păduri și aparțin încrengăturii Ascomyta, una dintre cele mai mari grupe din regnul Fungi. Trufele sunt rezultatul unui proces de simbioză, numit micoriză, care se întâmplă natural, între rădăcinile unor copaci și miceliul anumitor ciuperci. Ele apar primăvara și pot fi găsite de-a lungul anului în strânsă legătură cu anumite specii de arbori: fag, plop, stejar, mesteacăn, carpen, alun și pin. Preferă solurile argiloase sau calcaroase, bine drenate, alcaline sau neutre. Trufele cresc și pe teritoriul României, unde se găsesc, în principal, șase specii.
Read more: Pe urmele trufelor româneşti...de Raluca Grințescu
Muştarul este unul dintre condimentele cel mai cunoscute şi mai populare. Oferta de sortimente de muştar este nelimitată, el însoţind preparate devenite simboluri culinare pentru diverse ţări. Se pare că, iniţial, el a fost cultivat în China, după care s-a răspândit în întreaga lume.
Read more: Preparaţi-vă singuri muştarul preferatde Cătălina Tăgârță
V-ați întrebat vreodată ce ați face dacă micuțul dumneavoastră ar fi diagnosticat cu alergie la proteinele din lapte animal sau din ou? Pentru Alina Constantinescu, provocarea nu a constat doar în adoptarea unui nou stil de viață, ci și în găsirea unei grădinițe unde nevoile copilului său să fie înțelese și unde să poată fi îngrijit pe măsură. Iar cum acest lucru nu a fost posibil, mămica s-a văzut nevoită să fondeze propria instituție (Grădinița Club Nuki), unde i-a ajutat și pe alți copii cu diverse alergii. Așa a întâlnit-o pe Oana Popescu, iar cele două mămici s-au gândit să vină în ajutorul tuturor părinților, astfel că, de curând, au lansat cartea: „Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentare”.
Read more: Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentarede Dana Purgaru
Vă numărați printre amatorii de ardei iute și adorați preparatele care „pișcă” papilele gustative? Aveți în familie sau printre oaspeți persoane care se dau în vânt după senzațiile tari în gastronomie? Ei bine, iată câteva idei numai bune de gustat de cei mai viteji.
Read more: Picanterii în bucătărie