Main menu

header

Bucheţele-n farfurie (II)

563 26 1de Dana Purgaru

Broccoli, o legumă destul de recent apărută pe tarabele țăranilor, își cere din ce în ce mai pregnant dreptul în meniul românilor. Și pe bună dreptate, deoarece are și de ce să fie apreciat atât pentru proprietățile sale nutritive, cât și pentru gustul său deosebit atunci când este preparat. La fel ca sora sa, conopida, broccoli conține o cantitate însemnată de vitamina C, dar și de vitamina K, are puține calorii și este bogat în calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu și fosfor. După ce în numărul trecut v-am prezentat câteva modalități de preparare a conopidei, a venit rândul unor rețete de mâncare cu broccoli, numai bune de pus pe masă în serile răcoroase.

Bucheţele-n farfurie (I)

562 24 1de Dana Purgaru

Conopida, una dintre vedetele din sezonul toamnă-iarnă, este o legumă cu o savoare aparte. Denumită de scriitorul Mark Twain „varza cu studii superioare”, aceasta conține vitaminele din complexul B, C, K și minerale, precum potasiu, calciu, mangan, zinc sau cupru, acid folic și fibre. Este bine de știut că, dacă este consumată crudă, conopida este o sursă excelentă de vitamina C, 100 g oferind 80% din valoarea zilnică recomandată. În plus, este săracă în calorii. Fratele său, broccoli, este la fel de bogat în nutrienți, în special în magneziu și calciu, dar și foarte de gustos. Ambele legume își păstrează o mare parte dintre proprietățile nutritive atunci când sunt gătite, motiv pentru care vă prezentăm câteva rețete prin care le puteți savura așa cum se cuvine. În acest număr vă oferim secretul unor delicioase rețete cu conopidă, iar în numărul următor vom reveni cu modul de preparare pentru broccoli.

Minunea dulce a Orientului: baclavaua

561 26 1de Raluca Grințescu

Când vorbim despre deserturile orientale, prima imagine care ne apare în minte este cea a baclavalei. Această antică plăcintă cu nucă şi miere are un trecut foarte tumultuos şi controversat, originea ei fiind şi azi disputată între armeni, turci, sirieni şi greci.

Cel mai iubit preparat… cu etaj: Musacaua

560 26 1de Carmen Ciripoiu

Din Orientul Mijlociu şi până la București, o mireasmă unică înfioară Balcanii: mirosul musacalei. Chiar dacă e cunoscută mai degrabă ca un preparat grecesc, rețeta a pătruns în Europa adusă de Imperiul Otoman, apoi a ajuns, ușor, ușor, în restul continentului.

Miedul, băutura cea mai veche a românilor, după vin

559 26 1de Raluca Grințescu

Miedul sau hidromelul (vinul din miere) este cea mai veche băutură fermentată, apărută cu mult înaintea celor din viță-de-vie, cereale sau fructe. După unele cercetări, vechimea acestei băuturi preparată din miere ar avea 6.000 de ani.