de Alina Anghel
Partea estică a Anatoliei reprezintă cea mai mare regiune geografică a Turciei şi are legături cu Marea Neagră, dar şi cu Georgia, Armenia, Iran şi Irak. Aici se găseşte cel mai înalt munte din Turcia, Agri Dagi sau Muntele Ararat, cu o înălţime de circa 5.137 de metri (considerat a fi acelaşi munte menţionat în Biblie în care s-a oprit Arca lui Noe după încetarea potopului). Erzurum (sau Cetatea Anatoliei de Est), capitala provinciei cu acelaşi nume, a fost fondată la poalele Munţilor Paladoken, la o altitudine de 1.950 m, fiind un important centru comercial, pe ruta de tranzit dintre Ankara, Trabzon şi Teheran. Indiferent în ce oraş din estul Anatoliei ajunge vizitatorul, găseşte aproximativ aceleaşi feluri de mâncare. Câteva reţete vor fi de ajutor să vă faceţi o idee a gastronomiei acelor locuri.
Read more: Gusturi şi arome din estul Anatoliei