Main menu

header

Rinichiul este un organ foarte lăudat. Medicina clasică europeană şi americană e mai mereu în contrazicere cu medicina neconvenţională naturistă din China. Dacă într-o direcţie există o apropiere între ideile de medicină clasică şi concepţiile terapeuţilor chinezi, ei bine, asta se petrece în laudele ridicate rinichilor.

Chinezii spun inspirat că rinichiul este  fântâna vieţii. De altfel, un singur exemplu trebuie dat: în reflexoterapia practicată de cinci mii de ani de chinezi, apăsarea în talpă, unde este harta tuturor organelor, începe cu presarea punctului corespunzător rinichilor. Chinezii mai susţin că rinichiul este rezervorul în care se află zestrea noastră de energie ancestrală, adică acolo avem depozitată energia primită de la univers şi cea moştenită de la înaintaşi. Nici medicina clasică nu precupeţeşte cu vorbele bune despre rinichi. Ea susţine că rinichiul este cel mai domn dintre organe. Cu alte cuvinte, rinichiul este un veritabil gentleman, fiindcă atunci când primeşte semnale că alte organe sunt sărace în energie, rinichiul cedează din averea lui de energie spre aceste părţi sleite de putere.

Dar să vedem ce semn îngrijorător este atunci când omul face pipi cu sânge. Ei bine, urinarea cu sânge poate avea mai multe cauze. Uneori de vină sunt pietrele ce s-au mişcat pe traseul rinichi-vezică urinară-uretră, alteori este vorba despre criza de colică renală ce se însoţeşte uneori cu prezenţa de sânge în pipi, din cauza rănirii ţesuturilor din aparatul renal. Dar urinarea cu sânge poate semnala că e vorba şi despre afecţiuni mai grave, şi anume: cancer la rinichi sau la vezica urinară. Ambele forme de cancer, fie că atacă ţesutul, carnea rinichiului propriu-zis, fie că atacă rezervorul intermediar numit vezică urinară, sunt agresive şi trebuie operate radical. Adesea, colac peste pupăză, cele două cancere, la rinichi şi la vezică urinară, se combină, agresând şi rinichiul, şi vezica urinară.

Care sunt factorii de risc ai cancerelor la rinichi şi la vezica urinară? Pentru ambele, fumatul reprezintă un risc major. Şi obezitatea deschide uşa cancerului la rinichi, dar şi cancerului la  vezică, chiar dacă într-o proporţie mai mică. Atunci când un pacient este supus dializei la două-trei zile, din pricina insuficienţei renale cronice, creşte riscul de cancer la rinichi. Există şi un factor ereditar, moştenindu-se mai cu seamă acest tip de cancer. Din păcate, jumătate din cancerele la rinichi se descoperă accidental. Deci 50% nu dau simptome. Din această pricină, în ţara noastră, cei cu cancere la rinichi, dar şi la vezica urinară se prezintă la medic în faze avansate ale bolii, fiindcă nu se fac controale preventive.

Un simptom comun este urinarea cu sânge. În 90% din cazuri este vorba despre un cancer la vezică. La cel renal apare şi o durere surdă la şale, în plus, rinichiul creşte în dimensiune şi poate fi pipăit de medic. În cazul cancerului la vezică, pe lângă urinarea cu sânge, se mai constată micţiuni dese atât pe timpul zilei, cât şi al nopţii, iar bolnavii nu se pot ţine. Tumoarea de vezică în fază avansată duce la insuficienţă renală. Tumoarea la rinichi e mai parşivă decât la vezica urinară, pentru că simptomele sunt derutante şi duc la confuzii cu alte boli. Cancerele la rinichi dau uşor metastaze, invadând vecinătăţile.

În cazul unei tumori în vezica urinară, dacă ea nu a intrat adânc în peretele vezicii, poate fi îndepărtată doar cu endoscopul. După această operaţie fără bisturiu, laboratorul stabileşte dacă este un cancer agresiv şi invaziv. Apoi urmează timpul doi al intervenţiei, când se scoate toată vezica.

În cazul tumorii la rinichi, de cele mai multe ori se sacrifică tot rinichiul. În cazul stadiilor incipiente fără metastaze, 90% dintre cei operaţi trăiesc şi după cinci ani de la intervenţie.