Main menu

header

Şocante sunt unele principii ce stau la temelia terapiilor neobişnuite practicate de chinezi, fără „Madame Chimie”. De multe ori, medicii fac băşcălie de tratamentele naturiste ale chinezilor, uitând că aceste terapii au alinat suferinţele a peste un miliard de oameni de-a lungul unui „mizilic” de câteva mii de ani!

Până la urmă, numai unii ignoranţi fac mişto, dar cert e că nu s-au putut dărâma teoriile cu circulaţia energiei în corp, cu influenţa sufletului, cu ecoul perioadelor din an asupra mecanismului omului. Mari amatori de metafore, medicii chinezi au legat starea de sănătate sau de boală de unele simboluri ale elementelor esenţiale din care este compus Universul. De exemplu, pământul, element constitutiv al Universului, are ecou în pancreas şi în stomac. Pământul dă stabilitate, el înseamnă muncă, strădanie, gânduri bune. Chinezii spun chiar că există în organism focarul mijlociu, de mare importanţă, aflat în stomac şi în pancreas. În zona aceea ajung alimentele, ce sunt digerate şi apoi răspândite în corp şi prin pancreas. Există sisteme ajutătoare aflate în subordinea focarului mijlociu cum ar fi sistemul nervos, partea conştientă, sistemul nervos periferic, sângele şi articulaţiile. Când există o perioadă a anului în care pământul este dominant ca simbol, ca element, terapeuţii chinezi propun să fie susţinute prin acupunctură şi punctele dependente de simbolul pământ. Cu alte cuvinte, să fie fortificate şi echilibrate energetic aceste centre fragile.

Un alt element-simbol, care, alături de pământ, de foc, de fier etc., realizează compoziţia primordială a Universului este apa. Medicina din China susţine că apa este simbolul sufletului şi al subconştientului. Gânduri care nu au ajuns la suprafaţă ne macină pe dinăuntru şi ne perturbă organismul. Tocmai de aceea, în perioadele în care apa domină scena organismului, terapiile naturiste ale chinezilor mizează pe frânarea îngrijorărilor, a spaimelor. Apa ţine de rinichi. Dar organele prietene cu rinichiul, în viziunea chinezilor, sunt urechea, oasele şi o parte a sistemului nervos. Tocmai de aceea, când apa evoluează cu apăsare în anumite perioade ale anului, trebuie echilibrate şi întărite zonele menţionate mai sus. În 2009, de exemplu, în ianuarie, îşi manifesta acţiunea energia focului şi a lemnului. Apăreau tulburări la bilă, la ficat, la inimă. În aceste zone se agravau suferinţele. În acea perioadă de început de ianuarie, prin acupunctură şi prin medicina plantelor, chinezii porneau să echilibreze regiunile dependente de simbolurile foc şi lemn şi lucrau pentru a fortifica bolnavii de hipertensiune, de cardiopatie şi suferinzii de ficat gras. La sfârşit de ianuarie şi de februarie, în anul ce a trecut, chinezii considerau că apar stări de rău la cei care au dezechilibrate ficatul, vezica biliară, inima şi intestinul subţire. Tocmai aceste zone trebuiau întărite prin acupunctură şi prin plante din terapeutica Chinei.