Main menu

header

Milionar, fireşte, cel care a luat 8 Oscaruri. A creat munţi de invidie şi de strâmbături din nas, cu munţii săi de gunoaie. Rămâne însă o idee genială a unui diplomat şi nu a unui scriitor de profesie. Cum poţi câştiga „Vrei să fii miliardar?” doar cu experienţa personală şi cu mult noroc? Dar când scopul e dragostea şi nu suma ameţitoare, cineva de acolo de Sus te ajută. Fie că e Ram, Allah sau Iisus. În România, cinematografele s-au umplut de cinefili curioşi. Lumea s-a amuzat şi a plâns la unison. La premiera de la Studio au venit şi protagoniştii autohtoni de acum câţiva ani. Ianţu al nostru, moderatorul mult mai fermecător, chiar dacă sever. Şi miliardarul cu carte.

Cu multă carte. Mihai Popa. I-a răzbunat pe toţi inginerii despre a căror cultură s-au făcut bancuri răutăcioase. Muzica din film a intrat în sângele spectatorilor. Cocteilul de Hollywood cu Bollywood şi un strop de sânge pur britanic a fost exploziv. Vizita la Taj Mahal e de departe cea mai nostimă. Doi puşti care spun după ureche o poveste de acum câteva secole şi care mai capătă şi bani de la turiştii americani! Cele 12 întrebări sunt altele decât cele din carte. Volumul, deja tradus, a apărut şi la noi în librării. Se citeşte pe nerăsuflate. Fără pauze publicitare.

Mai apar nişte personaje. E o atmosferă de Dickens. Parcă ai vrea să revezi pelicula. În India, părerile au fost împărţite. Prea se arată mizeria! Acum încă se vizitează mahalale în excursii costisitoare. Nu e India idilică, ci cea reală, nefardată, dar care pare să fie salvată măcar parţial de Era Calculatoarelor. Internetul e conceput pe mintea odihnită a oricărui copil. Bill Gates va fi probabil şi mai bogat. E oare posibil?

Irina-Margareta Nistor