Main menu

header

Ultima peliculă a lui Andrzej Wajda n-ar trebui ratată cu niciun preț. Este destinul real al unui pictor modernist, avangardist, care refuză atunci când vin comuniștii la putere în Polonia să picteze tablouri în obligatoriul realism socialist, cu oamenii muncii, fabrici, uzine și ogoare! El încearcă să-și păstreze stilul sofisticat și să-și țină în continuare cursurile, ceea ce, încetul cu încetul, i se va interzice, lucrările îi vor fi scoase din muzee, va fi lăsat muritor de foame, pentru că, neascultând comanda partidului, își pierde și drepturile la cartelele cu hrană. Artistul, pe numele său Wladyslaw Strzeminski, se luptă cu stalinismul, rămânând şi cu un puternic handicap din timpul războiului: fără o mână și un picior.

El e interpretat de Boguslaw Linda, care, de altfel, apărea și în ultracelebrul film al lui Andrzej Wajda, proiectat în memoria sa, anul acesta, la Cannes: „Omul de fier”, în prezența lui Roman Polanski și a sindicalistului legendar Lech Walesa. Duplicitatea intelectualilor, duritatea politrucilor, care uneori încercau pe un ton mieros să-și impună grozăviile, toate acestea amintesc și de România de dinainte de Revoluție. Există însă și o poveste de dragoste, și mai ales fetița pictorului, pe care niște mahalagioaice o comentează că e îmbrăcată într-un paltonaș roșu la înmormântarea mamei sale, dar de fapt nu avea ce altceva să poarte și, de disperare, îl întoarce cu căptușeala pe dinafară, ca să închidă gura bârfitoarelor. Formidabile sunt cursurile pe care le ține profesorul adulat de studenții săi, care încearcă să-i păstreze amintirea și tipărind ilegal notițele. Și, ca un blestem absolut, bietul om ajunge să deseneze chiar chipul călăului său, în niște lozinci în imagini supradimensionate.

„Imaginea de apoi“ („Afterimage“)

Polonia, 2016

Regia: Andrzej Wajda

Cu: Boguslaw Linda, Aleksandra Justa, Bronislawa Zamachowska, Zofia Wichlacz, Dominika Kluzniak, Krysztof Pieczynski, Izabela Dabrowska, Dorota Kolak, Jerzy Rogalski

Distribuit în România de Independența Film