Main menu

header

Deși este prezentat drept o comedie, e mai degrabă un film psihologic, ce e drept cu momente de un haz nebun, chiar dacă pare ușor cinic să glumești pe seama a două psihopate, deși din când în când simpatice și mai ales frumușele. Totul se petrece în Toscana, o încântare, dar într-un sanatoriu în care Donatella (Micaela Ramazzotti, soția regizorului în realitate) și Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi, cumnata lui Sarkozy) ajung, din motive total diferite. Inițial nu au intenția s-o șteargă, dar, dacă tot li se ivește ocazia… Până la un punct, scenariul seamănă cu „Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Blonda e convinsă că absolut toți bărbații sunt leșinați după ea și că, în principiu, ar putea oricând să se întoarcă la casa ei, unde în realitate constatăm că lucrurile stau total diferit. Trecerile bruște de la o stare la alta ajută mai ușor la punerea unui diagnostic. Medicamentele se iau la un moment dat cu alcool și exaltarea e maximă.

Există, însă, și clipe de panică, în care se scapă de sub control pacientele. Dramele sunt, de fapt, mult mai profunde decât s-ar putea crede, dar trebuie răbdare până la final, pentru că merită ascultată povestea. Una dintre cele mai reușite replici rămâne a Beatricei către Donatella, care este tatuată peste poate și în care, cu candoare, este întrebată de prietena întâmplătoare de ce nu-și cumpără un caiet, dacă tot are așa mult de scris, ceea ce probabil ne-am zis cu toții în gând, în ultima vreme, când mai toată lumea aș putea spune că se… sub sau supratitrează. Originalitatea întregii istorii poate că a ajutat la selecția acestei producții la Cannes. Ar fi meritat în competiția oficială și nu doar în „Quinzaine des réalisateurs”!

„Nebune de fericire“ („La pazza gioia“)

Italia, Franța, 2016

Regia: Paolo Virzi

Cu: Valeria Bruni Tedeschi, Valentina Carnelutti, Micaela Ramazzotti, Anna Galiena, Marco Messeri, Tommaso Ragno, Emanuele Barresi,

Maria Grazia Bon, Sergio Albelli

Distribuit în România de Independența Film