Main menu

header

A nu se confunda cu formația Queen, cu Bohemian Rhapsody și Freddie Mercury, chiar dacă și existența sa a fost una intensă, artistică și plină de păcate lumești. Creatorul de modă, copilul teribil, Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969 și și-a pus capăt zilelor la 11 februarie 2010, prin spânzurare și supradoză. Acest atât de inventiv maestru al fashion-ului, angajat de altfel de rafinata Casă Givenchy, n-a putut depăși moartea mamei sale. Deși n-a făcut prea multă școală, avea geniul în sânge, și-a croit mult mai bine cariera decât destinul. Documentarul, care i-a fost dedicat de Ian Bonhôte și Peter Ettedgui, cel de-al doilea fiind și scenarist, a creat multă vâlvă și a reușit să adune personaje legendare ale domeniului pe marele ecran, precum Tom Ford sau Kate Moss ori Naomi Campbell. S-a folosit multă arhivă personală și ingredientul principal rămâne emoția.

Muzica e semnată de un prieten al designerului, Michael Nyman, cel care a ținut cândva un concert și la Ateneul din București și care a compus coloana sonoră pentru oscarizatul „Pianul”, din 1993, al neozeelandezei Jane Campion și care a lucrat mult și cu straniul Peter Greenaway. Ca să se ducă la bun sfârșit acest proiect a fost nevoie de 20 de producători. Efortul a meritat. A ajuns nominalizat la Premiile BAFTA și mai ales a constituit o încântare pentru cinefili, o adevărată operă de artă, în imagini, adesea animate și un ritm nebunesc, precum întreaga sa scurtă viață. Imaginația sa părea a fi fără limite, chiar dacă uneori cam sumbră, dar se poartă!

McQueen

Marea Britanie, 2019

Regia: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui

Cu: Alexander McQueen, Gary James McQueen, Janet McQueen, Bernard Arnault, Naomi Campbell, Kate Moss, Grace Jones, André Leon Talley, Joseph Bennett

Distribuit de: Atelier de Film