Main menu

header

Mulţi vor spune despre filmul „Ticăloşi fără glorie” că este unul de război, ce-i drept, remarcabil. De fapt, lucrurile sunt mult mai subtile. Scenariul este croit pe un joc ingenios de limbi străine.

Poliglotul este colonelul german Landa, interpretat de Christoph Waltz, austriac la origine. Pe lângă un talent nebun, el ştie impecabil, în afara limbii materne, engleza, franceza şi se descurcă spectaculos în italiană. Personajul este o fiară, rafinată şi înfricoşătoare totodată. Principalul duşman e Brad Pitt, devenit un american cu accent puternic, care-şi face o trupă de evrei ca să căsăpească nazişti. În scenă mai intră şi o franţuzoaică, Shosanna, care ţine un cinema la Paris. Un soldat german se îndrăgosteşte de ea şi vrea să organizeze o premieră fastuoasă în sala sa, destul de modestă. În paralel mai există un grup ce vrea să-l lichideze pe Hitler. Ei se află sub bagheta lui Churchill. Din el face parte o foarte frumoasă actriţă, un critic de cinema, care se dă drept ofiţer german, şi câţiva ucigaşi originali. Lucrurile sunt împărţite pe capitole, cinci la număr. Începutul este undeva în Franţa, într-un sat, unde sunt căutaţi evreii ascunşi de civili. Hitleristul care încearcă să-i descopere pare a avea cele mai bune intenţii, ba chiar bea şi două pahare cu lapte proaspăt, de-ai zice că e un tip cât se poate de cumsecade. Când întoarce foaia, deja începi să te îngrozeşti chiar şi tu, simplu spectator. Regizorul Quentin Tarantino a fost cât se poate de atent la detalii de epocă, doar că a schimbat un pic cursul istoriei.

„Ticăloşi fără glorie” („Inglourious basterds”)

Regia: Quentin Tarantino
Cu: Brad Pitt, Melanie Laurent, Christoph Waltz, Daniel Bruhl, Til Schweiger, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger.