Main menu

header

irina_nistorFestivalul Filmului European a decis să deschidă cea de-a 14-a ediţie cu pelicula care a făcut senzaţie şi a stârnit controverse la Cannes anul trecut. „Panglica albă” a luat Palme d’Or-ul şi regizorul Michael Haneke s-a arătat destul de mirat.

Povestea filmului se petrece înainte de primul război mondial, undeva într-un sat din nordul Germaniei. În alb-negru descoperim o lume extrem de rigidă, părinţi foarte severi şi pedepse, inclusiv corporale, greu de imaginat. Copii rămaşi nemâncaţi pentru că unii dintre fraţi au făcut vreo ispravă... Un mic handicapat care este torturat... Întâmplări bizare şi crime complicat de explicat, totul pornind chiar de la documente de epocă, din care s-a inspirat regizorul-scenarist... După mai bine de zece ani, un nou film în limba maternă a autorului şi filmat în alb-negru. Şapte luni a durat alegerea interpreţilor şi, mai cu seamă, a copiilor. Unii dintre ei sunt adorabili, iar alţii te sperie de-a dreptul. Peisajul rural e adesea spectaculos, mai ales când ninge. Nici în casa baronului lucrurile nu merg prea bine, distinsa sa soţie părăseşte domiciliul conjugal şi se întoarce după un timp, aducându-i o veste nu tocmai plăcută soţului său. El este interpretat de Ulrich Tukur, care a jucat şi în „Amen” al lui Costa Gavras, filmat, parţial, în România. Un alt personaj interesant e povestitorul, învăţătorul, care se îndrăgosteşte de Anna, bona copiilor bogaţi şi pe care merge s-o ceară de nevastă de la un tată care nu face decât să-i caute nod în papură.

„Panglica albă”

(„Das weisse band”)
Austria, Germania, Franţa, Italia, 2009
Regia: Michael Haneke
Cu: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Michael Kranz, Susanne Lothar
Durata: 144 de minute
Distribuit de: Independenţa Film