Main menu

header

irina_nistorFilmul deja ultrapremiat a ajuns să fie, în sfârşit, vizionat legal şi pe marile noastre ecrane. El, de altfel, este conceput pentru o astfel de proiecţie şi nu pentru un monitor de calculator, pentru că un spectacol de balet trebuie văzut la adevăratele lui dimensiuni, spre a sesiza toate detaliile. Personajul principal este o balerină chinuită de perfecţiune, care doreşte să prindă cele două roluri diametral opuse din „Lacul lebedelor” de Ceaikovski: prinţesele Odette, cea bună şi fireşte albă, conform culturii occidentale, şi Odile, cea neagră şi înfricoşătoare. Eforturile ei sunt supraomeneşti, fiind deopotrivă şi ale interpretei Natalie Portman, care s-a străduit luni întregi să ajungă la această performanţă de dansatoare sublimă.

Culisele unui asemenea eveniment, de la casting şi până la seara premierei, sunt prezentate foarte realist, adică deloc hollywoodian. Chinurile prin care trece tânăra vedetă sunt inimaginabile şi accentuate prin scene care implică cinefilul în suferinţa mimată şi adesea trăită fără cusur. Fata, Natalie Portman, este înconjurată de o mamă posesivă şi ambiţioasă (Barbara Hershey) şi de o rivală (Mila Kunis) cu care are până la urmă o aventură amoroasă de scurtă durată şi provocată de ceva droguleţe. Mai există şi un maestru de dans foarte sever (Vincent Cassel), creat după modelul rusesc al celebrului George Balanchine, care, în anii ’30, se stabilise la Monte Carlo şi a fost considerat un geniu al acestei delicate arte.
Distribuitorul Odeon Cineplex a decis ca lansarea românească să fie una specială, pe măsura vâlvei făcute în jurul peliculei.

Black swan

SUA, 2010
Regia: Darren Aronofsky
Cu: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder, Benjamin Millepied, Charlotte Aronofsky, Abraham Aronofksy
Durata: 108 min.
Distribuit de Odeon Cineplex