Main menu

header

irina_nistorPentru cei care deja nu mai ştiu ce e Super 8, e bine de precizat că e vorba despre o peliculă mai mică decât cea de 16 sau de 35 mm, pe care filmau amatorii până la sfârşitul anilor ’70, când a apărut camera cu casetă. Întreaga poveste începe într-o vacanţă de vară, cam în aceeaşi perioadă ca acum, pentru nişte puşti care vor să facă un filmuleţ cu care vor să meargă, fireşte, la un festival. Pentru adolescenţi e şi o soluţie eficientă de agăţat domnişoare, chiar dacă ele nu se lasă foarte uşor. Se decide locul de desfăşurare a unei scene sentimentale, nu în aeroport ca în „Casablanca”, ci într-o gară. Toate bune şi frumoase, până când are loc un teribil accident feroviar în urma căruia vor începe adevărate anchete, din care nu lipseşte, ca orice SF care se respectă, extraterestrul. Nu seamănă foarte tare cu al lui Spielberg, care este producător şi coscenarist, dar are cam toate datele prototipului acestor fiinţe în care unii cred cu tărie, iar alţii rămân cu ironiile.

Protagoniştii cei tineri, Elle Fanning şi Joel Courtney, sunt doi actori de viitor, care se descurcă remarcabil, ea fiind frumoasa blondă care devine zombi de îndată ce, cu mare pricepere, o machiază el. Tatăl puştiului este interpretat de Kyle Chandler, de care ne-am ataşat cu toţii pe vremea când încă era difuzat serialul „Ziarul de mâine” şi reuşea să salveze în ultimul moment vieţile puse în primejdie de soartă. Cu alte cuvinte, schimbă destine. Acum e un poliţist rămas văduv, neconsolat, dar care-şi va face datoria cu brio.
Atmosfera peliculei este una extrem de bine recreată şi în care parcă ai vrea să te strecori, chiar dacă, din când în când, are aerul unui coşmar.

Super 8

SUA, 2011
Regia: J.J. Abrams
Cu: Kyle Chandler, Elle Fanning, Joel Courtney, Gabriel Basso, Noah Emmerich, Ron Eldard, Riley Griffiths
Durata: 112 min.
Distribuit de Ro Image 2000