Main menu

header

irina_nistorPrecis că vă întrebaţi cine e Arthur. Ei bine, nu-i fantoma din Pif-urile de altădată, benzile desenate inspirate, şi nici milionarul mofturos interpretat de Dudley Moore sau mai recentul Russell Brand. E băiatul cel mic al lui Moş Crăciun, cam împiedicat, dar cu un suflet tare bun şi mereu eclipsat de fratele mai mare, care de-abia aşteaptă să ajungă şi el Moşul aducător de daruri multe şi cu o personalitate nu chiar de invidiat, fiind un tip imposibil, foarte încrezut, musculos şi milităros. Ca să le dea viaţă personajelor, s-au ales ca voci doi actori britanici: cel mic e James McAvoy, respectiv Bogdan Cotleţ în varianta dublată, iar cel mare, mult prea autoritar, Hugh Laurie, respectiv Ioan Andrei Ionescu.

Subiectul nu e unul complicat, regizoarea Sarah Smith alegând să dea lămuriri pentru cei care nu pricep omniprezenţa Moşului şi să lase o singură fetiţă uitată, de pe lunga listă a cererilor „aprobate” pentru noaptea magică, la umbra bradului cu îngeraşi sau stea în vârf. Doar că în această ecuaţie este strecurat şi un bunic din aceeaşi familie a bărboşilor cu obraji rumeni şi burtă, pe care n-ar vrea niciodată să o dea jos. El prinde glas datorită talentului altui englez, Bill Nighy şi de pe la noi parcă este şi mai izbutit ales Valentin Uritescu.

E plăcut de constatat că măcar la Polul Nord mai sunt trimise scrisorele şi nu-i totul prin SMS-uri şi e-mail-uri. Ba chiar li se şi răspunde copiilor. După care suntem strecuraţi într-un laborator foarte sofisticat, cu mulţi angajaţi, care nu par să fi cunoscut criza. Elfii sunt solidari şi foarte eficienţi, ei măsoară, între altele, şi gradul de cuminţenie al copiilor (deci, păzea!). Nu v-a mai rămas prea mult ca să vă dregeţi reputaţia până în 24 decembrie. Inspiraţi-vă din această animaţie 3D extrem de izbutită.

„Marea cursă de Crăciun“

„Arthur Christmas“
SUA, 2011
Regia: Sarah Smith
Voci:
James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy, Jim Broadbent, Imelda Staunton, Ashely Jensen
Durata: 97 minute
Distribuit de:
InterComFilm