Main menu

header

…Îmi place să văd același text în mai multe variante regizorale. Fiecare aduce, firesc, ceva nou, în funcție de stilul directorului de scenă, dar și al interpreților și al noilor relații de joc. Un astfel de text, o comedie bulevardieră, purtând semnătura actriței franceze, de origine algeriană, Pauline Daumale, totodată îndrăgostită și de scris, câteva piese aducându-i aplauze și premii („Concurs de împrejurări”, „Adam și Eva”, „Ținta”, „An Nou fericit”). Povestea celor două femei obligate să trăiască singure în noaptea Revelionului a cunoscut până acum trei montări în România. Prima, la Teatrul Național Radiofonic, în 2009, sub titlul „Sărbătoare cu bucluc”, cu distinsele Adela Mărculescu și Rodica Mandache (regia: Vasile Manta). Peste un an, la Teatrul de proiecte „George Ciprian” din Buzău, sub titlul „Doamna și instalatorul”, în adaptarea actriței Catrinel Dumitrescu (care a reușit și un rol admirabil), secondată de Carmen Trocan, în regia lui Radu Nechifor. Spectacolul acela, cu succes de public și de critică, i s-a părut totuși lui Catrinel Dumitrescu „rămas undeva, încremenit în energii neconsumate”. Când Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Nottara, a lansat provocarea unei alte montări a piesei, Catrinel Dumitrescu și-a asumat și regizarea comediei amare. Nu a fost însă la un debut în regie al remarcabilei actrițe, căci ea a mai pus în scenă „Cum e dincolo de mare” (2005) și „Bătrânul” (2007). Acum, premiera teatrului bucureștean, sub titlul „Aici nu-i de joacă”, un veritabil joc cu două regine ale scenei românești, Catrinel Dumitrescu și Victoria Cociaș, în aplaudate recitaluri.

…Povestea este simplă și plină de neprevăzut. În așteptarea Revelionului, Isabelle, femeie visătoare, cu rafinament, se pregătește, în ritm de șansonete, să-și aștepte iubitul cu șampanie și caviar, cu o baie romantică, că doar respectivul este ambasadorul Franței la… Paris! Numai că se strică mașina de spălat. Șocată, cheamă urgent un instalator, Alex, care se va dovedi a fi o femeie, mai dintr-o bucată, cu limbaj colorat. Care și ea așteaptă să petreacă Anul Nou împreună cu soțul, la invitația unui ambasador! Se mai sparge însă o țeavă! Alex acceptă să o salveze pe Doamnă, să înlocuiască țeava buclucașă, dar timpul trece nemilos și soțul n-o mai așteaptă, iar ambasadorul francez la… Paris nu mai vine (căci avea o altă relație, vom afla în final, la tv). Două femei rămase singure între ani, fiecare încercând să traverseze drama în felul său și să o salveze pe cealaltă. Isabelle cade în depresie, Alex bea tot ce găsește și se îmbată…

…Cele două Regine ale scenei, Catrinel Dumitrescu și Victoria Cociaș, sunt realmente încântătoare, debordante, în două partituri total diferite, ipostaze de joc vesele și triste. Rolurile create de ele, și cu această ocazie, înseamnă o fantastică bucurie de a juca din suflet, din natural și superba experiență de scenă a celor două minunate actrițe. Într-o relație de joc lucrată în superb filigran de har, iubire și adevăr de viață.