Main menu

header

…Un oraș cu vreo sută de mii de locuitori. Situat pe cunoscuta Paralelă 45, împreună cu Venezia, Bordeaux, New York și alte așezări. Doar că orașul acesta, din umbra Munților Cozia, cu Oltul trecând printre blocuri, Râmnicu Vâlcea, desigur, are și un Concurs Național de Dramaturgie numit „Goana după fluturi”. Este titlul unicei piese montate, la teatru radiofonic, a lui Bogdan Amaru (pseudonimul lui Alexandru Pârâianu), „talent literar ca o lamă de oțel”, cum l-a caracterizat ilustrul critic Eugen Lovinescu. Din păcate, a plecat prematur la îngeri, răpus de tuberculoză la nici 29 de ani. Bogdan Amaru (1907-1936), băiat de preot, a scris piese, schițe, nuvele („Marița”), romane („Amor vagabond”), dar n-a rămas decât „Goana după fluturi”, restul năruindu-se în casa fratelui său distrusă de bombardament. În memoria nefericitului, însă valorosului Bogdan Amaru, un dramaturg contemporan de elită, Doru Moțoc, și un adevărat manager cultural, Elena Stoica (directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea), sprijiniți de Consiliul Județean Vâlcea, au lansat și au susținut cu devotament, ba chiar cu sacrificiu, o idee nobilă: Festivalul Național de Dramaturgie „Goana după fluturi”!

…Evenimentul - din doi în doi ani - a ajuns la ediția a VII-a (8-9 mai). A adus mereu la Râmnicu Vâlcea literați, oameni de teatru de prestigiu (Alex Ștefănescu, Mircea Ghițulescu, Mihai Lungeanu, Ion Parhon, Claudiu Groza, Florica Ichim etc.), finalizând, mereu, Concursul de texte dramatice cu un valoros Colocviu despre starea dramaturgiei autohtone, tot mai uitată, mai ignorată de regizori, actori, directori de teatre. Ce alt exemplu mai bun decât acela că niciun text premiat la cele șase ediții anterioare n-a fost reprezentat de unul dintre cele două teatre profesioniste („Ariel” și „Anton Pann”) din Râmnicu Vâlcea?! Noroc, vinerea trecută, cu spectacolul-lectură al piesei câștigătoare la ediția 2013 („Bun de legat” sau „Deschis pe dinăuntru” de Victor Cilincă) asigurat de actori ai Teatrului „Ariel”!

...Primăvara aceasta n-a fost una tocmai rodnică pentru piesele trimise la „Goana după fluturi”. Am făcut parte din Juriul Concursului (împreună cu distinșii oameni de teatru Marinela Țepuș, Monica Andronescu, Mihai Lungeanu și Doru Moțoc - totodată și directorul Festivalului) și notele acordate nu au adus Premiul I! Locul II a revenit craioveanului Dumitru Gherghina („Ultimii oameni”), treapta de bronz a fost ocupată de bucureșteanul Ovidiu Ștefan („Afacerea”), iar mențiunea a revenit doamnei Mioara Dragnea, din Constanța. Doi dintre câștigători sunt pensionari, iar mai toate textele s-au învârtit în jurul dispariției lumii, a dezastrului, a dezumanizării!?!

...Curtea Casei Memoriale Bogdan Amaru (unde s-au anunțat rezultatele Concursului), din satul Budele, comuna Tetoiu (unde se află mormântul scriitorului), a fost anul acesta mai puțin populată ca altădată, în pofida entuziasmului și sacrificiilor materiale ale autorităților. Chiar nu mai avem bucuria de vis, de zbor?!