Main menu

header

  …Ultimul Hamlet pe scena românească este unul colectiv, pe care sunt obligaţi să-l interpreteze directorii de teatre, cu toţii chemaţi sub moderna replică „a fi sau a nu fi teatru”. Pentru că mult discutata criză a început să lovească din plin şi în lumea teatrului nostru, prin provincie fiind jale mare. Cum n-ar fi fost suficientă viitura financiară, directorii de teatre se mai luptă şi cu o criză morală. Declanşată de o „riglă Demeter” (de la minister!) gândită la repezeală, ce a dus la aprobarea „la grămadă” a unei legi, în ultima şedinţă a Guvernului apus, la 29 decembrie 2008. Miza: salarizarea actorilor după un punctaj ce se va acorda la începutul stagiunii, când nu se ştie cine, ce şi cât va juca şi, mai ales, cum o va face. Încă o normă ruptă de realitate, ce îi obligă pe directori la iluzionism şi la reduceri de personal. Dacă la teatrele de proiect o asemenea lege mai merge, la cele de repertoriu, ca marile noastre scene, devine aberantă.
…Trei din cele zece cunoscute teatre ale Bucureştiului sunt conduse de regizori („Bulandra” - Ducu Darie; „Evreiesc” - Harry Eliad; „Ion Creangă” - Cornel Todea). Restul, de actori. Cine sunt ei şi ce au jucat în ultimul timp?
- Teatrul Naţional: Ion Caramitru - „Eduard al III-lea”, la TNB, „Şase personaje în căutarea unui autor”, la Bulandra. În fantasticul CV şi de două ori Hamlet (IATC -  ’53; Bulandra - ’85, cu Tocilescu la pupitru).
- Teatrul de Comedie: George Mihăiţă - „Revizorul” de excepţie, care a încântat Europa în lung şi în lat în ultimii doi ani.
- Teatrul Nottara: Mircea Diaconu - „Castelul”, „Variaţiuni enigmatice”. Ultimul rol, din noiembrie: cel de senator!
- Teatrul Odeon: Dorina Lazăr - „Gaiţele”, „Joi.MegaJoy”. Cândva, o minunată „Pasăre Shakespeare”...
- Teatrul Mic: Florin Călinescu - „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, „Război cu Troia nu se face” (şi regizor).
- Teatrul C. Tănase: Alexandru Arşinel - „Omul care a văzut moartea”, „Dai un ban dar face”, „Aplauze, Aplauze”. Neapărat şi cu Stela Popescu…
- Teatrul Masca: Mihai Mălaimare - descoperit, pe vremuri, în „Cyrano de Bergerac” (TNB), acum, şef la „Gardienii veseli”…
…O asemenea „artilerie grea” e menită să facă Artă, nu echilibristică de crize!
Mircea M. Ionescu