Main menu

header

...Este titlul unui celebru roman american, din anii ’60, scris de Harper Lee, onorat de premii, o superecranizare cu Gregory Peck, de dramatizări, eu neuitând minunatul spectacol de teatru radiofonic, cu regretații Ștefan Iordache și Ștefan Mihăilescu-Brăila. Nu mă voi referi la această capodoperă, dar nu pot să trec de metafora ei. „Pasărea cântătoare”, în cazul de față, este dramaturgia română în general și cea juvenilă în special. Pentru că, din fericire pentru acest popor, există „copii-minune” și în scris. Important este să-i descopere cineva și să nu-i abandoneze, dimpotrivă, să le cultive talentul, visul de zbor-nalt...

...Concret, există și un încântător teatru pentru elevi. Nu doar ca tematică repertorială, ci jucat de cei de pe băncile școlii. Nu-i oraș din România în care dascăli cu har și responsabilitate să nu-i îndrume pe cei mai dotați în „D-ale scenei”, așa născându-se trupe, festivaluri de teatru pentru elevii creatori de spectacole în școli, la Case de cultură, la Palatele copiilor. Veșnicul „licean”, reputatul actor George Mihăiță, a creat și un Festival pe măsură, „Jos Pălăria”, iar premianții s-au văzut onorați cu includerea în festCo (Festivalul Comediei Românești), la ultima ediție fiind aplaudat „Moftangii”, după I.L. Caragiale, interpretat cu mult talent de tinerii trupei Minicinis din Covasna, deținătoarea Marelui Premiu al liceenilor în 2014.

...Primăvara aceasta, Teatrul Excelsior din Capitală (realmente renăscut spectaculos sub directoratul actorului Adrian Găzdaru) a lansat o idee formidabilă: „New Drama”, un Concurs de Dramaturgie (piese într-un act) adresat adolescenților și liceenilor. Testul a depășit toate așteptările. 99 de piese trimise la ediția de debut! Șase dintre ele au fost selecționate pentru sprintul final. Câștigătoare - „Jocul de-a teatrul. Umbra - un studiu”. Spre lauda lui, Teatrul Excelsior nu a încheiat Concursul cu o diplomă acordată tinerilor laureați și strângeri de mână. Spre deosebire de toate celelalte Concursuri de dramaturgie din România (excepție „Dramaturgie în Doi”, de la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu), care nu montează piesele câștigătoare (foarte rare excepții!), „New Drama” a început repetițiile pentru punerea în scenă a textului învingător imediat după ce Juriul a decis. Iar premiera piesei câștigătoare a ediției de debut va avea loc, zilele următoare, în... Festivalul de teatru tânăr „Ideo Ideas”, a X-a ediție (1-9 august, Alexandria, Teleorman!), sub bagheta lui Horia Suru, unul dintre regizorii de valoare ai noului val!

...Minunata excepție de la „Excelsior” trebuie generalizată. Nu doar cu adolescenții. Ar fi dureros ca acești tineri hărăziți pentru scrisul dramatic, plini de speranțe acum, să fie, mai apoi, abandonați, discriminați ca vârstă și matcă autohtonă, cum se întâmplă cu dramaturgii români în general. Ar fi ca și cum am ucide o „Pasăre cântătoare”. Și nu avem voie, ne bate Bunul Dumnezeu, după ce am umplut de visuri acești copilandri pasionați din jurul Teatrului!